18.2 C
San José
lauantai, 10.06.2023, 17:49

Aikuisuuden ikä – tiikerinloikka omavoimaiseen elämään

Elämme elämämme parasta aikaa! Miksei tätä aikuisuuden ikää (minä 50 + ja mieheni 60+ v) hehkuteta ja arvosteta enempää. Mitäpä tässä olemaan turhan vaatimattomia, tässä aikuisuuden iässä on kaikki ainekset koossa ottaa todellinen tiikerinloikka omavoimaiseen elämään. Omavoimaiseen aikuiseen elämään, jossa voimme keskittyä kerrankin itseemme, miettiä mitä me vielä haluaisimme tehdä ja tehdä unelmista totta. Ihmisten ainutlaatuisuus piilee kyvyssä oppia uutta, potentiaalissa kasvaa ja halussa löytää itsensä kerta toisensa jälkeen. Elämä  suorastaan pursuaa ja tyrkyttää eteemme erilaisia vaihtoehtoja, jos vain niitä uskallamme ja haluamme nähdä.

Omavoimaisuus tarvitsee vapautta. Vapaus on filosofinen käsite, jolle on annettu erilaisia sisältöjä. Yksinkertaisimpia ehdotuksia yleiseksi vapauden käsitteeksi on käsitys vapaudesta esteiden puutteena. Totuushan on, että olemme tässä iässä vapaampia kuin koskaan monista esteistä, velvollisuuksista ja auktoriteeteistä. Emme enää tarvitse hankkia kannuksiamme; olemme jo opintomme käyneet, työuramme hankkineet ja lapsemme kasvattaneet. Olemme siis vapaita ajattelemaan, tekemään mitä vaan ja lähtemään minne vaan!

Olemme myös vapaita turhista harhoista, joita ihmiset toisilleen kehittelevät kulttuurin tai yhteiskunnan nimissä. Meitä ei huijata uskomaan esimerkiksi ”täyteläiseen elämään”, jossa vastaus löytyy materiasta, titteleistä tai oikeanlaisesta sosiaalisesta verkostosta. Tiedämme jo, että täyttä eläville riittää pienet asiat, jos asenne on kohdallaan. Olemme vapaita –jos niin vain päätämme- myös kulttuurin luomasta perinteisestä ajattelusta: ”näin iän karttuessa tulee elää”. Ja Katin kontit, meidän tarvitse kysellä keneltäkään lupaa tai odottaa jonkun ”ismin” taustoituksia visioillemme tai gurun vahvistusta omille päätöksillemme. Omavoimaisuudessa  päätökset pohjautuvat omaan uskallukseen ja sisäiseen pohdintaan mikä meille on tällä hetkellä parasta.

Omavoimaisuuden vapaus on eletyllä elämällä hankittu. Se  on kokemusten tuomaa osaamista ja viisautta, joita ei kirjoista opita tai jota ei voi rahalla ostaa. Tämä vapaus ei ole tullut kenellekään ilman koettelemuksia. Elämänkokemukset ovat moukaroineet meitä erinäköisillä ja – kokoisilla vastoinkäymisillä ja epäonnistumisilla. Ehkäpä juuri näistä oppineena osaamme olla nöyriä tälle ainutlaatuiselle  elämälle  ja kiitollisia juuri tästä hetkestä! Tiedämme, että elämää on todennäköisesti enemmän takana kuin edessä. Meillä ei ole aikaa tuhlata kaikenlaiseen turhaan, josta emme enää nauti tai joka tuntuu turhalle. Elämä on tässä ja nyt!

Omavoimainen elämä tekee tarinasta meidän näköisen ja kokoisen. Jokaiselle se on erilainen. Tässä blogissa kuvaamme pyrkimystämme elää yhdessä omavoimaista elämää. Meille tämä tarkoittaa konkreettisesti sitä, että jätän työni professorina, enkä jää mieheni kanssa varmistamaan yli kymmenen vuoden päässä häilyvää eläkeikääni ja eläkettä. Mieluummin haalimme elämyksiä elämäämme kuin pankkiin sijoituksia. Se on valinta – ja valinnat luo vapautta.

Tavoitteena ei ole yksinomaan lähteä konkreettisesti vain matkustamaan ulkomaille, joka toki sinänsä on jo mielenkiintoista, vaan myös matkata itseemme ja toisiimme. Emme puhu niinkään irtiotosta vaan elämäntavan muutoksesta. Mitä kaikkea tämä tarkoittaakaan konkreettisella ja henkisellä tasolla? Sen tiedämme itsekin vasta kun ”suljemme ensin yhden oven ja avaamme uuden”.