Costa Rica rajoittuu idässä Karibianmereen ja lännessä Tyyneenmereen. Karibianpuolen rantaviivaa on 201 kilometriä Panaman ja Nicaraguan välillä. Sitä kutsutaan täällä usein ”toiseksi Costa Ricaksi, koska se on monella tapaan hyvin erilainen kuin Tyynenmeren rannikko.

Costa Rica on Tyynenmeren ja Karibianmeren aaltojen syleilyssä

Aiemmat rantaretkemme on suuntautuneet Tyynenmerelle puolelle. Lähinnä käytännön syistä, sillä se sijaitsee lyhyemmän automatkan päässä kodistamme. Ajatus Karibianrannasta ja sen erilaisesta tunnelmasta kuitenkin kiinnosti meitä – ja niinpä eräänä kauniina aurinkoisena päivänä päätimme lähteä matkaan ja ottaa siitä itse selvää…

Autenttisuutta ja vähemmän tungosta

Timo oli oikeassa: ”automatkaan on varattava aikaa.” Tie on mutkainen ja kapea, vaikka sitä on pyritty ajan oloon kunnostamaan. Tiedossamme on myös fakta, että joihinkin Karibian rantakohteisiin ei pääse kuin veneellä. Ranta on myös kaukana kansainvälisistä lentokentistä. Tästäkin syystä monet matkailijat valitsevat Tyynenmeren rannikon Karibianrannan sijaan.

Kuten sanotaan, kolikolla on kaksi puolta. Matkan teon vaikeus on pitänyt suuret turistijoukot – ja sen myötä tulevan laajamittaisen kehittämisen- loitolla. Rannalta ei löydy suuria hotelleja tai ketjuravintoloita. Juuri se on osa syy siihen, miksi Karibianpuoli osoittautui myös meidän mielestä viehättäväksi. Täällä on oma autenttinen tunnelmansa. Majoitusvaihtoehdot ovat itsenäisiä ja yksilöllisiä boutique-hotelleja tai retkeilymajataloja. Jokaisen kukkarolle sopivia.

Löysimme ehdottomasti mieleisen boutique-hotellin, jossa oli kaikki mitä toivoimme. Kuten upea, hyvinhoidettu puutarha.

Rauhallinen tunnelma avautuu heti ovelta

… ja erittäin rauhallinen tunnelma. Ja aivan rannan tuntumassa.

Pieni kaunis talo Karibianrannalla

Jo lyhyen hetken päästä olimme valmiita toteamaan: täällä Karibianpuolella on ehdottomasti rennompaa! Vähemmän tungosta, enemmän rauhaa ja tilaa oleskella. Täällä on helppo sulautua paikallisten sekä reppureissaajien, surffaajien ja luontomatkailijoiden joukkoon.

Rastafarin värähtelyt

Karibian puolella kulttuuri on monipuolinen ja hyvin erilainen kuin muualla Costa Ricassa. Noin kolmasosa väestöstä on Jamaikalta. Tämä kulttuurien sekoitus luo erityisen näyttävän, mutta hyvin harmonisen tunnelman katukuvaan

Jamakkalaisen väestön näkyy ja kuuluu täällä ns. rastafarismissa. Se näkyy kaikkialla.Kuten puna-kelta-vihreä värityksenä. Rastafari on 1930-luvulla Jamaikalla syntynyt uskonto ja elämäntapa, joka on täällä Costa Rican Karibian rannikolla saanut omat muotonsa – ja joista en todellakaan tiedä juuri mitään. Sanotaan, että monen rastafarin eli rastan elämäntapaan kuuluu kannabiksen poltto hengellisistä syistä, puhdas ruoka ja rastatukka. Myös yhteisöllisyys ja luonto ovat rastafareille tärkeitä. Ja reggae musiikki!

Vihreä- keltainen ja punainen väritystä kaikkialla. Ja reggae soi.

Tältä alueelta löytyy vielä edelleen vahvoja alkuperäiskansojen yhteisöjä, erityisesti Talamancan alueella. Heidän keskuudessaan on vahva luonnonlääkintäkulttuuri – ja he myös myyvät näitä luonnonlääkkeitä halukkaille. Näissä yrteissä voi olla huumaavia aineista (esim. kokaiininlehtiä). Costa Ricassa on hyvin tiukka suhtautuminen huumeisiin. Monelle turistille voi tulla monelle yllätyksenä, että harmittomalta kuulostava kipuun tarkoitettu ”yrttipussukka” voi johtaa hankaluuksiin viranomaisten kanssa.

Mausteisuutta suutuntumaan

Yksi syy miksi tänne kannattaa matkustaa on ruoka. Monikulttuurisuus on tuonut Karibialla aivan oman näkemyksensä perinteisistä Costa Rican ruoista. Tuoksut ja maut – kuten kookos, inkivääri, curry, maustepippuri, kaneli ja chili – sopivat täydellisesti palmujen reunustamien rantojen, kristallin turkoosien vesien ja kauniiden sademetsien kanssa.

”Pakollinen” ruokalaji on rondon, joka on pohjimmiltaan mereneläviä. Tuoreet merenelävät sekoitetaan kookoskermaliemen kanssa, joka sisältää bataattia, taroa, maniokkia, banaania ja ”leipähedelmiä”.

Tunnelmaa joka makuun

Päivä voi olla leppoisaa, mutta täältä löytyy myös yöelämältään vilkkaampia paikkoja. Kuten Puerto Viejo de Talamanca. Alueen useissa baareissa, joista useimmat ovat rannalla ei ole harvinaista löytää elävää musiikkia jostain joka ilta viikossa. Tanssiminen sanotaan olevan täällä pakollista! Reggae, roots, elektroninen musiikki soivat myöhään yöhön.

Päivällä hiljaisempaa…

Olemme kuitenkin itse tyytyväisiä, että oma majapaikkamme on tästä kaikesta kauempana. Nautimme mieluummin luonnonäänistä.

Kuin keskellä luontoa

Ja niitähän täällä riittää, sillä…

Elävää elämää maalla ja meres

Rantaviivasta (jota siis on 201 km) 70 % on suojeltua aluetta. Näiden laajojen suojelualueiden ja runsaan vuotuisen sateen ansiosta Karibian rannikolla on runsaasti kasvistoa ja eläimistöä. Luonnonystäville tämä rannikko on varsin maaginen paikka, jossa villieläinten havainnot ovat suhteellisen yleisiä luonnonsuojeluaulueilla. Näistä Barra del Colorado, Parque National Tortuguero, ja Gandoca-Manzanillo Wildlife Reserve ovat kaikki Costa Rican Karibian puolella.

Itse kävelimme Cahuita National Parkin luonnonsuojelualueen kauniin reitin, joka myötäili rannan tuntumaa. Välillä keskellä metsää, välillä rannalla. Kertakaikkisen upea, joka on noin 10 km.

Reitin varrella näimme parhaat palat rannasta: Pieniä laguuneja. Yksinäisiä hiekkasaarekkeita. Täällä on tilaa nauttia meren aalloista.

Ei ole mitenkään erikoista nähdä merikilpikonna uimassa rannan tuntumassa.

Merikilpikonna luonnollisessa olosuhteissa.

Vaikka Karibian puolella ei määrällisestä ole niin monta kansallispuistoa kuin Tyynenmerenpuolella, nämä olemassa olevat ovat hyvin näyttäviä. Vaikka joitain villieläinlajeja molemmilla rannikoilla, monet lajit löytyvät vain Karibian rannikolla. Tortugueron kansallispuiston rannoilla pesii neljä erilaista merikilpikonnalajia, ja Cahuitan kansallispuistossa on joitain maan parhaista koralliriutoista snorklausta varten. Karibian rannikolla sijaitsevat myös Tree of Life Wildlife Rescue Center ja Jaguar Rescue Center.

Seikkailunhaluiselle valtameren ystäville Karibia tarjoaa paljon toimintaa. Täällä valtameren sanotaan tuottavat maailmanluokan aaltoja, joskin Tyynenmeren puolella käydään kansainväliset surffauskisat. Cahuitan kansallispuistossa ja Punta Uvassa voi harrastaa sukellusta, sekä snorklausta että laitesukellusta. Omasta illallisesta kiinnostuneilla on erinomaiset mahdollisuudet tehdä se kalastusretkellä, jossa on runsaasti kaloja, makrillia ja useita muita kaloja. Niissä saa ottaa ylös vain sen, mitä aiot ja voit syödä!

Totta se on!

Totta se on! Tyynenmeren ja Karibian rannikoilla on aivan oma tunnelmansa. Täällä valttina on ehdottomasti luonnon rauha, autenttisuus, kirkkaat turkoosit vedet, palmut, reggae-musiikki, maukkaat ruoat ja rento meininki.

Rentoa tunnelmaa!

Meille tämä sopii. Tulemme ehdottomasti tänne uudestaan!

Edellinen artikkeliÄlä muutu kalaksi! – Pääsiäisen viettoa Costa Ricassa
Seuraava artikkeliIhan tavallinen päivä Costa Ricassa

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi