Saimme juuri kolmannen koronarokotuksen Costa Ricassa. Täällä on itse asiassa hyvä rokotekattavuus: kaksi rokotetta yli 18 vuotiaista on saanut jo 80 % väestöstä. Nyt maassa on käynnistetty suuri rokotekamppanja alle 18 vuotiaiden suojaamiseksi sekä kolmannen rokotteen tarjoamiseen. Kampanja mahdollistui Amerikasta ja Espanjasta saatujen rokotelahjoitusten turvin.

Emme epäröinneet hetkeäkään kolmannen rokotteen ottamista. Päinvastoin teimme paljon tutkimustyötä sen eteen. Hyvin tietoisina siitä, että olemme täällä maailmalla omillamme eikä meillä ole suomalaista hyvinvoinnin turvaverkkoa turvanamme. 

Yleensä ottaen Costa Ricassa on melko vähän rokotevastaisuutta, ja syynä osaltaan on, että katukuvassa näkyy vieläkin aiempien tautien, kuten polion, tuberkuloosin ym runtelemia ihmisiä. Myös koronakuolemat ovat koskettaneet monia perheitä. Täällä tiedostetaan, ettei kolmaskaan rokotus täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä, mutta sillä pyritään suojataan ihmisiä koronan vakavinta tautimuotoa vastaan. Ja yritetään saada lisäaikaa terveydenhuollolle kestää uuden omikron muunnoksen tuomat haasteet. Sairaalat täälläkin ovat olleet ja ovat edelleen kovan paineen alla.

Meille – ulkomaalaisina- rokotteen saaminen ei tietenkään ollut itsestäänselvyys. Jouduimme tekemään perinpohjaisesti selvitystyön missä ja milloin meillä on mahdollisuus saada oma rokoteannoksemme. Tai onko meillä ylipäätään mahdollisuus saada sellainen?

Koimme  tutkimustyömme aikana monta ”aikuisina matkalla”-hetkeä. Toisin sanoen hetkiä, joilloin koimme, että olemme todellakin täällä omillamme, eikä näitä asioita tule meille kukaan selvittämään puolestamme. Kierreltyämme paikallisissa virastoissa ja lähetettyämme lukuisia sähköpostiviestejä, löytyi vihdoin instanssi ja sieltä vielä oikea henkilö, jolla oli valtaa antaa meille henkilökohtainen rokotenumero, joka oikeutti meidät menemään rokotettavaksi. 

Paikallinen terveystoimisto. Täältä saimme rokotenumeron

Kampanjan ajaksi Atenasiin  oli avattu kaksi rokotepistettä. Suosituin oli aivan keskustassa kirkon sivutiloissa ja toinen oli sijoitettu hautausmaan kupeeseen. Tämä rokotepiste oli drive-in autoileville asiakkaille.

Atenasin kirkko

Yritimme ensin kirkon tiloihin, mutta koska siellä oli jo päivän rokotteet loppuneet, siirryimme autojonoon. 

Rokotusprotokolla kaikkine henkilötietojen selvittämisineen ja itse rokotus meni sujuvasti autosta poistumatta. Merkintä pahviseen korttiin ja menoksi. Eikä kukaan kehottanut jäämään 15 minuutiksi voinnin seurantaan. Paikalliset saava oman QR-koodin vahvistuksena rokotuksen/rokotusten saamisesta. Maaliskuun alusta Costa Ricaan astuu voimaan QR-koodillinen rokotepassi. Turistit puolestaan käyttävät maahantulossa vaadittavaa ”terveyspassia”, johon linkitetään omaan maan koronarokotepassi (meillä EU-rokotepassi).

Koska Costa Ricaan omikron muunnos tuli Eurooppaa myöhemmin, täällä on ollut hyvää aikaa  seurata ja ottaa opiksi muiden maiden tilanteen kehityksestä. Täällä tautimäärät ovat olleet nousussa, nyt suurin piirtein Suomen mittakaavassa. Rokotekampanjan lisäksi mihinkään suurimpiin toimenpiteisiin ei ole täällä ryhdytty. Normaalit suojatoimenpiteet (käsienpesu, maskit ym) ovat edelleen voimassa, samoin yöllinen ajokielto puolesta yöstä kello 5 aamulla, eikä suuriin tapahtumiin saa ottaa 50- 60 % normaalista väkimäärästä.

Rokotepiikin pisto tykyttää kädessä. Se antaa toivoa siitä, että maailma pääsee vihdoinkin avautumaan.

Edellinen artikkeliPientä vilinää ja suurta draamaa Costa Ricassa
Seuraava artikkeliMyrkkyä ja pyhyyden kokemusta – Braulio Carillo

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi