Costa Ricassa on vain kaksi vuoden aikaa: sadekausi ja kuivakausi. Kesä ja talvi. Tällä alueella, jossa me asumme lämpötila pysyy hyvin samankaltaisena vuodenajasta riippumatta. Jokunen aika sitten TV-uutisissa tiedotettiin, että talvi (invierno) on väistynyt ja kesä (verano) on saapunut Costa Ricaan. Myös paikalliset ticot toivottelevat meille vastaan tullessaan hyvää kesää. Iloitsemme siitä heidän kanssaan!

Säässä on todellakin muutoksen tuntua. Sateet ovat selkeästi vähentyneet, on jo päiviä ettei sada lainkaan – ja ilmassa leijuu kesän tuoksu. Sadekausi on siis vaihtumassa kuivaan kauteen. Iltaisin taivaalle ilmestyy huumaavan kauniita sateenkaaria. Ne sykkivät eri kokoisina ja värisinä, kunnes sulautuvat illan pimeyteen.

Kuitenkin, jos olemme oikein tarkkoja, säätieteellisten indikaattorien mukaan (joista en ole todellakaan kovin hyvin perillä) tällä pallon puoliskolla tuleva vuodenaika ei ole kesä, vaan talvi. Siis MITÄ! Mistä tässä oikein on kyse?

Miksi näin on?

Luulisi, että vuodenaikojen määritteleminen on hyvinkin suoraviivainen prosessi. Mutta se, mikä olisi suoraviivaista, on päinvastoin Costa Ricassa. Ajattelimme ensin, että kyse on kielen käännösvirheestä, mutta ei. Costa Rica on yksi harvoista paikoista maan päällä, jossa koko väestö on vaihtanut espanjankieliset sanat invierno ja verano keskenään. Täällä siis käytetään sanaa “verano” (kesä) kuvaamaan talvea ja “invierno” (talvi) kesää. Sama sanan muunnos on käytössä muutamassa muissa trooppisissa maissa, kuten Venezuelassa. 

Siis mitä?

Tiedän… edellä oleva kuulostaa sekavalle ja sitä se on edelleen. Yritin ottaa selvää tästä omintakeisesta kielellisestä muunnoksesta, mutta luovutin heti alkumetreillä. Kyse on kulttuurisesta käytänteestä, paikallisesta tavasta, josta on tullut pitkän ajan kuluessa koko yhteiskunnan läpileikkaava käytäntö. Lähtien yleisestä puhekielestä sekä koulussa käytettävistä oppikirjoista tv:n säätiedotuksiin.

Vaikka Costa Rica on ”tieteellisessä” mielessä väärässä, maa on samalla myös hyvin oikeassa. Kesä-sanan käyttö tuntuu minustakin perin juurin loogiselle. Huomaanhan itsekin, että iltapäivien sateet alkavat väistyä ja seuraavaa kunnon sadetta odotetaan keskimäärin viiden kuukauden päästä – huhtikuussa. Eikö tämä riitä jo kesän indikaattoriksi? 

Jotain ristiriitaista on kuitenkin näkyvissä. Esimerkiksi juuri nyt monet puut pudottavat lehtensä. Tämä tuntuu ennemminkin talviselle kuin kesäiselle. Mutta tuokin pieni ristiriita unohtuu, kun luonto alkaa vähitellen värittää maisemaa monenkirjavilla kukilla, perhosilla – ja paikallisilla ticoilla on sateenvarjojen tilalla auringonvarjot.

Aurinko, valo ja lämpö

Näissä olosuhteissa on siis helppo hyväksyä paikallinen totuus. Kesä on tullut. Moniin totuuksiin liittyy vahvoja henkilökohtaisia kokemuksia. Miksi lähtisimme niitä kiistämään. Tällaisten kulttuuristen muunnosten edessä annamme omien ennakkokäsitysten kuolla pois – ja annamme itsellemme mahdollisuuden luonnon tavoin luoda nahkamme uudestaan. Juuri siksi, tämänkaltaiset, uudessa kulttuurissa esiin tulevat pienet seikat, mielenkiintoiset nyanssit ovat vetoavia, eläväisiä, mielenkiintoisia ja jopa erityisen merkityksellisiä. 

Uusi kulttuuri opettaa. Neuvon itseäni: kuuntele itseäsi ja niitä joiden kulttuurissa asut ja keskustelet. Silloin viisaus ei tarkoita ainoastaan sitä kirjatietoa, joka sinulla jo on, vaan jatkuvaa uuden löytämistä. Juuri sen sanotaan olevan viisauden ylin muoto. Silloin tietoon tulee henkilökohtainen sävy, siitä tulee merkityksellistä. Merkityksen tunne on taas viesti oman Olemisen syvistä, ikivanhoista osista, jonka olemme elämän saatossa usein kadottaneet tai unohtaneet.

Tässä hetkessä, sadekauden ja kesäkauden vaihtumisen kynnyksellä olemme kenties juuri siellä missä ihmisen pitäisikin olla. Toinen jalka tukevasti tutussa, tiedossa ja järjestyksessä ja toinen jalka ojennettuna tuntemattomaan, olemiseen ja epätietoon. Sanotaan, että siellä ihminen on kyllin vakaa pysyäkseen turvassa, mutta kyllin joutava muuttumaan. Juuri siinä tilassa, jossa on mahdollista löytää omat kadotetut olemisen osat uudestaan. Omat merkitykselliset seikat.

Olkoon siis kesä! Toivotamme sen sydämellisesti tervetulleeksi!

Edellinen artikkeliLuvassa faktaa ja hyviä uutisia Costa Ricasta
Seuraava artikkeliErilaisia perinteitä – Joulutervehdys Costa Ricasta

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi