Meiltä on kyselty, millainen on Covid-19 tilanne Costa Ricassa – ja millaiset ovat täällä siihen liittyvät rajoitukset. Ehkäpä lyhyt tilannekatsaus on paikallaan, sillä Suomessa Latinalaisen Amerikan uutisointi kohdistuu lähinnä Brasiliaan, jonka sairastavuus ja kuolemantapausten määrät eivät anna oikeanlaista kuvaa tämän pallonpuoliskon tilanteesta. Brasilian uutiset ovat olleet koko pandemian ajan synkkää luettavaa, sillä maan presidentin suhtautuminen pandemian leviämiseen on ollut hyvin välinpitämätöntä. On jopa väitetty, että presidentti Bolsonaro antoi viruksen levitä tahallisesti. Senaattorit ovatkin nyt asettamassa presidenttiä vastuuseen pandemian huonosta hoidosta. Häntä vastaan on nostettu syytteet muiden muassa rikoksista ihmisyyttä vastaan. 

Sen sijaan Costa Rican pandemian hoito on ollut yleisilmeeltään faktaan perustuvaa ja ennakoivaa. Faktaa on myöskin se, että pandemia on koetellut monella tapaa myös Costa Ricaa. Se on tuonut mukanaan paljon inhimillistä kärsimystä, ylikuumentanut julkista ja yksityistä terveydenhuoltoa sekä runnellut taloutta.  Rokotukset aloitettiin niin pian kuin mahdollista ja nyt väestöstä on saanut yli 50 % molemmat rokotukset. Rokotuksia tarjotaan hyvin matalalla kynnyksellä, kuten esimerkiksi paperittomat voivat ottaa ne ”ilman kiinnijäämisriskiä.” 

Costa Ricassa on linjattu, että kaikki julkisella sektorilla työskentelevät rokotetaan Covid-19-virusta vastaan. Jos ei halua ottaa rokotetta, saa potkut. Piste. Asiasta ei täällä neuvotella.  

Nyt on kuulunut hyviä uutisia!

Viime viikkojen Covid-19-tapausten, sairaalahoitojen ja niihin liittyvien kuolemantapausten jyrkkä väheneminen on saanut maan viranomaiset helpottamaan pandemiaan rajoitteita. Esimerkiksi kaikki kansallispuistot voivat olla auki (useimmat 100 % kapasiteettiin asti), ja rannat voivat olla avoinna päivittäin klo 5.00-20.00.  Maskipakko säilyy edelleenkin, joskin joitakin helpotuksia on jo tulossa, kuten ohjeen mukaan esim. ”sinun on käytettävä maskia ostaessasi lippusi kansallispuistoon, mutta voit ottaa maskin pois ulkoreitillä vaeltaessasi.”  Kauppaan mennessä ei enää mitata kuumetta, mutta normaalit turvaväli ohjeet ovat edelleen käytössä.

Muutokset rajoituksiin tulee kahdessa vaiheessa. Joulukuun ensimmäisestä päivästä alkaen hotellit, ravintolat, baarit, kasinot, kaupat, museot, taide- ja tanssiakatemiat, kuntosalit, kylpylät ja seikkailumatkailu voivat toimia klo 5-23.00 100 % kapasiteetilla, jos kaikilla yli 12-vuotiailla asiakkailla on täydellinen rokotusohjelma. Sen sijaan jos rokottamattomia tai osittain rokotettuja otetaan sisään, kapasiteetti on sovitettava 50 prosenttiin.  Hotellit joutuvat rajoittamaan yhteisten tilojen käytön samaan 50 prosenttiin (huoneiden käyttöaste ei muutu). Uutta on, että kaikissa toimipaikoissa on oltava ulkopuolelta näkyvä tunniste, joka osoittaa yrityksen toimintatavan.

Tammikuussa tilannetta tiukennetaan entisestään, toisin sanoen tammikuun 8. päivästä alkaen rokotteita vaaditaan lähes kaikkiin tiloihin ja tapahtumien sisäänpääsyyn. Vain ns olennaiset palvelut voivat toimia ilman aikarajoituksia ja rokoterajoituksia kuten ruokakaupat, pankit,  terveydenhuollon yksilöt ja apteekit. 

Tämä koskee kaikkia, niin maan kansalaisia kuin  ulkomaisia ​​turisteja.Tuolloin tulee voimaan koronapassi QR-koodilla (tai tulostetulla rokotustodistuksella).  ”Näillä säännöksillä pyritään tasapainoon tarpeiden suojella terveyttä ja elämää terveydellisillä toimenpiteillä ja toisaalta vauhdittaa taloudellista toimintaa ja edistää costaricalaisten tarvitsemaa työllisyyttä”, sanoi maan viestintäministeri Augustin Castro.

Pitääkö minun olla rokotettu päästäkseni Costa Ricaan?

Sinun ei tarvitse olla rokotettu päästäksesi Costa Ricaan. Sinulla tulee kuitenkin silloin olla erillinen koronavakuutus ja negatiivinen koronatesti. Tammikuun 8. päivästä alkaen et kuitenkaan voi osallistua moniin aktiviteetteihin tai mennä sisään ravintoloihin, ellet ole rokotettu.

Turistina sinun ei tarvitse hankkia Costa Rican paikallista QR-rokotetodistusta, vaan turistit käyttävät maahan tulemisen yhteydessä täytettävää (pakollista)  Health Passiin liittyvää QR-koodia. Health Pass ei ole suinkaan täällä uusi asia, se on ollut täällä voimassa jo yli vuoden ajan, siihen on vain viimeisimpänä lisätty kohta, jossa kuvaat rokotetilanteesi. Tähän Health passiin tulee sinun linkittää oman maan rokotetodistus (kuten me EU-koronarokotetodistus) ja lomakkeeseen on merkittävä tiedot kummastakin rokotuspäivämäärästä (EU-todistuksessa näkyy vain viimeisin).

Käytännössä ainoa muutos rokotetuille turisteille on se, että heidän tulee pitää Health Pass QR-koodi (ja varmuuden vuoksi kopio EU:n rokotetodistuksesta) saatavilla koko Costa Rican vierailunsa ajan. Ja tietenkin oma passi, jolla voit todistaa henkilöllisyytesi. 

Kuulostaa ensi silmäyksellä monimutkaiselle, mutta kun seuraa netissä olevia ohjeita TARKALLEEN, Health passin täyttö sujuu mutkattomasti. Sen voi tehdä englanniksi tai espanjaksi. 

Jos olette lähdössä matkalle tännepäin, kannattaa aina ja joka tapauksessa tarkistaa ohjeet virallisista lähteistä, sillä – kuten hyvin tiedämme entuudestaan – ohjeet ja säännöt ovat kovin muuttuvaisia. 

Kohti Costa Ricaa

Tässä siis lupaamaani faktaa. Seuraavalla kerralla aivan jotain muuta!

Pura vida!

Edellinen artikkeliTerveiset jälleen Costa Ricasta!
Seuraava artikkeliOnkos tullut kesä?- Paikallinen totuus Costa Ricassa

2 KOMMENTTIA

  1. Costa Rica keikkui meillä pitkään lähitulevaisuuden matkakohteena, mutta päädyttiin ihan viime hetkillä siihen, että ollaan koko aika Meksikossa. Saapa nähdä, päästäänkö matkaan… Tuo olikin muuten itselleni yllättävää kuulla, että Costa Rica on ottanut käyttöön tuollaisen ”rokotepakon”, mutta onhan vastaavia toimia tehnyt moni muukin maa.

    • Hei, suunnitellut koronapassiohjeet ovat täälläkin muuttuneet. Siirtyneet maaliskuuhun – ja siinä ajassa koronatilanne on taas vaihtunut. Mukavaa matkaa teille.

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi