Costa Rican luonto pullistelee juuri nyt rehevyyttä; kaikkialla, mihin silmä kantaa näkyy vihreän eri sävyjä. Palmujen lehvistöt  kiiltävät iltapäivän sateen jäljiltä. Sadekausi alkaa olla lopuillaan, joten saamme päivisin tuntumaa pilvettömältä taivaalta paahtavasta auringosta. Siitä valosta, joka nostaa olemisen väreet ihon pintaan ja lämmöstä, joka säteilee syvälle sisimpään.

Vihreys ympäröi meitä täällä Ciosta Ricassa

Frankfurtin lentoaseman toiminta oli jo lähes samankaltaista kuin ennen koronaa. Ravintolat ja kahvilat olivat auki ja niissä oli jo pöydät ja tuolit asiakkaiden käytössä. Muutama kuukausi sitten oli aivan toisin. Maskit ovat edelleen pakolliset koko lentomatkan ja terminaaleissa oleskelu ajan (Helsinki – Frankfurt    – San Jose),  joten kaikkine odotteluineen jouduimme pitämään maskeja lähes vuorokauden yhteenmenoon. Mutta siihenkin on jo tottunut.

Lentomatka Suomesta Frankfurtin kautta Costa Ricaan sujui  jouhevasti. Ennen lentoa tuli täyttää netissä 72 tuntia (nykyisin 48 tuntia)  ”Health pass” -nettilomake, jossa kysellään mm. terveydentilasta, matkan päämäärästä Costa Ricassa ja otetuista  koronarokotetteista. Kun on asianmukaiset koronarokotteet ja niistä todistus, välttyy muilta vaatimuksilta, kuten koronatestiltä ja erillisiltä koronavakuutuksilta. Suomalaisenahan meillä on käytössä EU-rokotustodistus, joka hyväksytään tännekin, tosin lomakkeeseen täytyy merkitä molemipien rokotteiden saantipäivät näkyviin. ( EU-passissa näkyy vain viimeisin). Viimeisestä rokotteesta täytyy olla 10 päivää ennen maahan tuloa.

Paluu Costa Rican kotiimme oli helppoa, koska kaikki ympärillämme on jo tutumpaa. Kaikenlaista puuhaa riittää, kuten auton huoltoa, puutarhan hoitoa, kaupassa käyntiä, pyykkäämistä. Mutta asia kerrallaan, aivan kuten kotimaassakin. Arkisia asioita, jotka tekevät elämästä elävän ja kotoisan.

Emme kiirehdi mihinkään. Nautimme maiseman ja kulttuurin vaihdoksen antamasta ihmetyksen tunteesta. Katselemme ympärillämme avautuvia luontoäidin runsaita ihmeitä. Aivan kuten teimme vastaavasti Suomeen tultaessa. Ne ovat niitä ainutlaatuisia ihmetyksen hetkiä, jolloin tuntuu kuin olisimme juuri syntyneet tähän maailmaan.  

Heräämme aamuisin ikkunan takaa kuuluviin papukaijan ja tukaanien ääniin. Annamme aamunkoiton ensimmäisten valonsäteiden siivilöityä ikkunaverhojen lävitse. Tuo pehmeä kirkkaus on kuin rakkaus itse. Joskus on vain mukava antautua elämälle ja leijua irrallisena olemisen ilossa. 

Huomaan tässä luovuuden leijunnassa myös kirjoittamisen haluni virkistyvän. Puhallan siis blogiimme jälleen eloa. 

Pura vida!

Edellinen artikkeliJotain odottamatonta – Costa Ricassa
Seuraava artikkeliLuvassa faktaa ja hyviä uutisia Costa Ricasta

2 KOMMENTTIA

  1. Moi!
    Olemme matkustamassa Costa Ricaan joulukuussa ja olemme pähkäilleet miten toimimme kun EUn rokotetodistuksessa ei ole kuin jälkimmäisen rokotteen päivämäärä. Aiheuttiko sen puuttuminen teille mitään ongelmia/kysymyksiä? Onko Eu:n todistus yleisesti hyväksytty siellä?

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi