Joulun  ja uuden vuoden aika vierähti meillä täällä aurinkoisin ja levollisin mielin. On todella mielenkiintoista nähdä ja kokea erilaisia tapoja viettää näitä perinteikkäitä juhlapyhiä! Esimerkiksi Costa Ricassa ehdoton perinneruoka on tamale tai tamal. Sen perusaines on maissijauho – ja sitä ”höystetään” lihalla, juustoilla, hedelmillä, vihanneksilla, chilillä (tai nykypäivänä lähes millä tahansa). Valitut ainekset kiedotaan banaaninlehteen ja sidotaan lehdestä tehdyllä nauhalla, mutta nykyisin narulla kauniiksi paketiksi. Lopuksi paketti höyrytetään (mielellään perinteisin menoin)  avotulella. Tamlesin ympäröimä banaaninlehtikääre toimii avattuna oivallisena lautasena. 

Tamale sidottuna banaaninlehteen

Maistoimme toki tamaleksia, mutta vastassamme oli perinneruokien perimmäinen ongelma; niiden makuihin sekoittuu aiempien joulujen muistot, tunnelmat ja sukujen pitkät perinteet, joita toisesta kulttuurista tulevan on aivan mahdoton tavoittaa. Kuten kukapa muu voi löytää lanttulaatikon tuoksusta ja rosollisalaatin makujen yhdistelmästä Joulun kuin toinen suomalainen. Joulun tunnelma rakentuu näistä pienistä asioita. Ja sen olemme vahvasti ymmärtäneet ollessamme poissa Suomesta.

Olemme hyväksyneet täysin sen, että olemme vain hetkellisiä nautiskelijoita ticojen rakentamassa Joulussa. Tätä taustaa vasten eri kulttuurien jouluruokien makuja onkin turha arvioida tai verrata. Lienee tärkeintä, että ihmisillä on hyvä ja turvallinen olo ja kunkin kulttuurin tunnelmat saavat elää omanlaisina. 

Joulun värikkyyttä luonto täynnä

Tänä jouluna nautimme runsaasta fuusioruokabufeesta länsimaalaisten ystäviemme kanssa ”nyyttärikestien hengessä” – ja uutena vuotena tuoreiden merellisten herkkujen äärellä. Virkistävää vaihtelua! 

Todettakoon, että myös täällä ovat koronarajoitukset edelleen voimassa kokoontumisten suhteen, täällä on kuitenkin aina mahdollisuus kokoontua turvavälejä kunnioittaen avonaiselle patiolle ja terassille ja siten nauttia turvallisesti yhdessäolosta.

Uuden vuoden toivon sävy

Uuteen vuoteen liittyy vahva toivon sävy. Ihmiset toivovat uutta ja samaan aikaan tekevät lupauksia, joissa päättävät korjata edellisten vuosien tehdyt erheet. Ticojen sanotaan olevan vahvasti taipuvaisia taikauskoon ja maagisuuteen. Täällä ymmärretään, etteivät toiveet ja ihmeet ole älyn tuotteita, vaan ne eletään kokemuksen kautta todeksi.

On arkista nähdä, että ravintolan vahtimestari kantaa taskussaan estampitaa (pientä kuvaa jumalasta tai jostakin muusta pyhästä) tai taksin kojelautaan on istutettu onnenamuletti. Se auttaa väistämään onnettomuudet tai ajaa potentiaaliset varkaat pois. On arkipäiväistä nähdä täällä aikuisten ihmisten heittämässä ämpärillisen vettä kotinsa ikkunansa päästääkseen eroon huonosta onnesta. Tai käyttää onnen etsimiseen alusvaatteitaan ensin nurinpäin ja pukea ne sitten oikein päin puolentoista tunnin jälkeen; tai täyttää uutena vuotena jääkaapin täyteen varmistaakseen vuoden pituisen ruoan riittävyyden.  

Siinä missä Suomessa kerätään juhannuksena kukkia tyynyn alle sulhasen näkemisen toivossa, täällä juostaan uutena vuotena matkalaukun kanssa korttelin ympärillä toivoen matkalle pääsyä jonnekin mukavaan paikkaan tulevana vuonna. Tai kannattaisiko meidän suomalaisten kokeilla ticojen tapaan pukeutua 1. Tammikuuta keltaisiin ​​vaatteisiin onnen maksimoimiseksi – tai ainakin kerätä Santa Lucían kukkia lompakkoon varmistaakseen rakkautta, terveyttä ja rahaa itselleen ja läheisilleen.

Mitä optimismia! Täällä ihmisten ja kotitalouksien rituaalit vielä kukoistavat. Luotetaan johonkin suurempaan, näkymättömään ja tuntemattomaan. 

Uudenvuoden rituaalit toimivatkin sosiaalisina leikkeinä, mutta myös vakavamielisinä opasteina, jotka ohjaavat ihmisiä tulevien, jopa pelottavien aikojen ja siihen liittyvien muutosten läpi.  Ne tarjoavat perinteiden tapaan pysyvyyden tunnetta elämän muuttuvuuden ja väistämättömän ajan kulumisen keskellä. Säilytämme nämä perinteiset Joulun ja Uuden Vuoden tavat, koska – suurimmaksi osaksi – ne ovat vaarattomia ja hauskoja. 

Uuden  vuoden rituaaleissa on aistittavissa vahva tunne, että aika ja onni ovat puolellamme. Toivotamme teille ticoilta tapaan: Vuosi 2021, emme voi hallita sitä, joten voimme vain valloittaa sen!

Edellinen artikkeliRakkauden vahva voima – Esterilloksen neito
Seuraava artikkeliTekemisen meininki – Erityistä Arabicaa!

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi