Valojen varjojen syveneminen Suomessa ja koleuden hiipiminen ”luihin ja ytimiin” muistuttivat meitä siitä, että on jälleen aika palata takaisin tänne Costa Ricaan. Syksyn pimeyden aika merkitsee aikaa, jolloin täällä vähitellen valmistaudutaan poimimaan kahvipavut pensaista. 

Onhan se sanottava, että on mukavaa olla jälleen täällä. Vaikkakin heti tultuamme, aivan ensimmäisinä tunteina, maanjäristys tärisytti taloamme kunnolla pariin kertaan. Luontoäiti muistutti meitä voimistaan ja -kuten haluamme uskoa- toivotti meidät omalla persoonallisella tavallaan tervetulleeksi trooppiseen kotiimme.

Keski-Amerikassa eletään vielä sadekautta ja tällä hetkellä täällä on poikkeuksellisen kovat sateet. Nopeasti voimistunut Eta hurrikaani (neloskategorinen viisiportaisessa asteikossa) on edennyt naapurimaiden (Hondurasin, Guatemalan ja Nicaraguan) maaperällä aiheuttaen vaarallisen voimakkaaksi luokiteltuja tuulia ja rankkasateita. Vaikka Costa Rica ei sijaitse vuosittaisten hurrikaanikeskusten ytimessä, Eta hurrikaanin heijastevaikutukset näkyvät myös täällä, vaikkakin lievempinä kuin edellä mainituissa maissa. Tuuli ei ole kovaa, mutta rankkasateet ovat aiheuttaneet myös Costa Rican alavissa suistoissa tulvia ja maanvyöryt ovat nielaisseet mukaansa maanteitä ja ihmisten asumuksia mukanaan. Kaksi ihmistä on myös menettänyt henkensä mutavyöryissä lähellä Panaman rajaa.

Sateen kosteutta

Kotipaikkamme Atenas on säästynyt suurilta draamoilta, mutta myrskytuhot ovat herättänyt myös täällä yhteisöllisen halun auttaa. Kaupoissa on mahdollisuus osallistua ruoka ja tavarakeräyksiin, jotka lahjoitetaan kaikille kotinsa menettäneille. Pienetkin perustarvikkeet voivat auttaa suuresti!

Millaista on matkustaminen Costa Ricaan Covid-19: n aikana? 

Costa Rica avasi 1.11 rajansa ilmateitse (ei maarajat) uudelleen ympäri maailmaa. Sitä ennen (1. Elokuuta alkaen) vain tietyistä maista ja Yhdysvaltojen osavaltioista.  

Kuitenkin jokaisen matkailijan on edelleen täytettävä tietyt maahantulovaatimukset ennen kuin pääsee maahan sisään. Ja todellakin vuorokauden kestävälle (kaikkine lennonvaihtoineen ja odotuksineen) matkalle ei todellakaan kannata lähteä ellei täytä kaikkia vaatimuksia. Ne tarkistetaan sekä lentokenttävirkailjoiden että rajaviranomaisten taholta.

Terveyspassi  (Complete an Online Epidemiological Form (Health Pass) 

Lomake, joka täytetään (englanniksi tai espanjaksi) virtuaalisesti aikaisintaan 48 tuntia lennon lähtöä. Tämä lyhyt lomake nimeltä Healt Pass kerää henkilötietoja, kuten nimen, iän, kansalaisuuden, passin numeron ja lennon tiedot.  Sinun on myös annettava tieto, missä aiot majoittua  Costa Ricassa.

Covid-vakuutus

Toinen erikoisuus on COVID-19 vakuutus. Vierailijoiden on siis ostettava matkavakuutus kattamaan kulut, jos he saavat matkan aikana Covid-19: n.  Vakuutuksen on katettava sairaus- ja majoituskulut 14 päivän karanteenista.  

Sinulla on kaksi vaihtoehtoa vakuutukseen.  Yksi vaihtoehto on ostaa se suoraan palveluntarjoajan kautta Costa Ricasta.  Costa Rican hallitus on ennakolta hyväksynyt nämä tarjoamaan Covid-19-vakuutuksen, joten nämä vakuutukset hyväksytään automaattisesti. Vaihtoehtoisesti voit ostaa vaatimukset täyttävän vakuutuksen valitsemasi kansainvälisen vakuutuksenantajan kautta. Sitten sinun on itse suoritettava ylimääräinen vahvistusprosessi siitä,mitä matkavakuutuksesi todella kattaa. 

Kattavuusmääristä vaaditaan 20 000 dollaria Covid-19-sairausvakuutuksessa, jos käytät Costa Rican vakuutusyhtiötä.  Jos käytät sen sijaan kansainvälistä vakuutusyhtiötä, vähimmäissumma on 50 000 dollaria.  Majoituksen kattavuus karanteenissa on sama riippumatta siitä, minkä kattavuuden valitset (2000 dollaria).

Ongelmana on, ettei suomalaiset, kuten ei muutkaan kansainväiset vakuutusyhtiöt tarjoa vakuutusta karanteenimajoitukseen, joten käytännössä ainoa tämän hetken vaihtoehto on ottaa vakuutus costaricalaiselta vakuutusyhtiöltä. 

Tällä hetkellä Costa Ricassa on kaksi yritystä, joilla on lupa myydä Covid-vakuutuksia, INS (valtion vakuutusyhtiö) ja Sagicor (yksityinen yritys).  Jouduimme ostamaan jälkimmäisestä, sillä valtion vakuutusyhtiön serveri oli ”kaatunut” eli pois toiminnasta.

Meidän neuvomme on, että tällä hetkellä on vaivattomampaa  valita Costa Rican vakuutusyhtiö.  Nämä on ennalta hyväksytty, joten sinun tarvitsee vain laittaa asiakasnumero Health Pass -palveluun, eikä sinun tarvitse huolehtia sen hyväksynnästä. 

QR-koodi

Terveyspassi ja vakuutus koostetaan lopuksi QR-koodiin, joka tarkistettiin meiltä sekä lentokenttävirkailijoiden että rajaviranomaisten toimesta. 

Onneksi  koko prosessi on  digitaalinen!

Huomioitavaa on, että 26. lokakuuta lähtien Costa Rica ei enää vaadi negatiivista Covid-testiä maahantuloon. 

Suomalaisina olemme tottuneet lukemaan viranomaisten ohjeet ja toteuttamaan vaadittavat ”paragraafit”, joten meille matkan kaikki vaiheet meni joustavasti. Näimme toki ihmisten tuskaisia ilmeitä heidän täyttäessä lomaketta ja hakiessa vakuutusta viime hetkellä. Ja  lentoasemien nettiyhteydet eivät tunnetusti ole aina nopeita – ja varsinkaan ne eivät ole suojattuja…

Luonnollisesti lentoasemilla ja lennoilla (Helsinki – Frankfurt- San Jose) on pidettävä maskia ja huolehdittava käsihygieniasta. Pukiessamme maskin astuessamme Helsingin lentoasemalle (toki vaihdoimme sitä välillä) ja riisuessamme sen pois Costa Rican kotimme pihalla (myös taksissa on pidettävä maskia) tuli kuluneeksi lähes vuorokausi. Ensimmäiset henkäykset raikasta ilmaa tuntui taivaallisen hyvälle!

Täällä me nyt siis olemme. Turvallisesti perillä.Vaihteeksi näissä trooppisissa maisemissa ja sääoloissa. Iloksemme huomaamme, että paksut pilvet ovat alkaneet rakoilla ja säätiedotuskin lupailee jo aurinkoista. Vehreys huokuu uudelleen luomisen voimaa.

Ps. Tänä aamuna paistoi jo aurinko.


Edellinen artikkeliVapaaehtoisessa karanteenissa – Terveiset Suomesta!
Seuraava artikkeliSunnuntain raukeus – Elämää Costa Ricassa

2 KOMMENTTIA

 1. Hei! Kaunis lämmin Suomen kesä meni, on sydäntä lämmittävää että kävitte nauttimassa Suomen suvesta ja näin synnyinmaan kamaralla askeleet jättämässä.
  Toivotan kaikkea hyvää sinne – niin jo tuttuun toiseen kotiinne ja maahan,uusia elämyksiä ,rauhallisia terveitä aikoja.!
  Lämmöllä ajattelen sinua!

  • Hei Kaarina!
   Kiitos ihanasta viestistäsi. Täällä tosiaan olemme, Costa Rican kodissamme – ja olemme kovasti nauttineet maiseman vaihdoksesta. Suomessahan oli uskomattoman upea ja värikäs syksy, mutta kylmän ja pimeän tullessa mieli halasi jo tänne lämpimään.

   Täällä on nyt sadekauden loppu. Enää ei sada joka iltapäivä, aurinko alkaa hymyillä yhä leveämmin meille. Kaikkialla on hyvin vihreää ja vehmasta. Kohta saadaan taas nähdä upeaa kukkaloistoa. Ja uskomattoman värikkäitä ja isoja perhosia. Ne ovat valloittavan kauniita.

   Hyvää joulun odotusta sinulle.

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi