Mistä maailma syntyi ja mitkä ovatkaan sen alkuaineet? Kansalliseepoksemme Kalevalan mukaan aikojen alussa oli vain vettä ja ilmaa, eikä maailma ollut vielä muotoutunut. Ainoa olento oli Ilmatar, joka uiskenteli alkumeressä. Maailman ensimmäinen lintu, sotka, teki pesän Ilmattaren polvelle ja muni seitsemän munaa, joista maailma rakentui.

Maailman synnystä kertovia luomismyyttejä on useita, niitä on yhtä paljon kuin kansoja ja eri kulttuureita. Niistä monet ovat aikojen saatossa ehtineet jo kadota, unohtua tai muuttua. Yhteneväistä näille tarinoille on ajatus maailman synnyn perimmäisistä alkuaineista, kuten maa, ilma, vesi ja tuli. 

Tiede sen sijaan vastaa kysymykseen elämän synnystä kuvaamalla alkuainetaulukon kolme ensimmäistä ainetta ja kertoo niiden synnyttäneen maailmankaikkeuden 20 ensimmäisen minuutin aikana. Hehkuvan kuumassa avaruudessa suihkivista alkeishiukkasista muodostui valtavasti vetyä ja heliumia ja hitunen litiumia. Loppu on selitettävissä hyvin pitkälle fysiikan, kemian ja matematiikan yhtälöiden avulla. 

Niinpä. Maailman synnyn alkuaineet. Harvoinpa tämän kokoluokan asiat tulevat tavallisen ihmisen mieltä vaivaamaan. Uusien kulttuurien kohtaamisen mahtava puoli on juuri siinä, että reitin varrella törmää kaikenlaisiin asioihin ja uusiin näkökulmiin…

El Silencio (suomeksi hiljaisuus) 

Costa Ricassa on hyvin tyypillistä, että yhteisöt ylläpitävät yksityisiä luonnonsuojelualueita. Koronarajoitukset ovat tällä hetkellä sulkeneet kaikki kansallispuistot ja rannat, joten tämä kirjoitus perustu vaellukseen, jonka teimme ennen rajoituksia.

El Silencion luontokeskus on myös yksityinen. Hotellin ja sen ylläpitämän laajan luonnonpuiston idean kehittäjälle ei voi kuin nostaa hattua. Hänen on oltava näkijä, kokija tai ainakin uskomattoman rohkea, omaan unelmaansa uskova visiönääri. Hotelli kelluu kuin pilvi sademetsän keskellä, korkealla tulivuori Poasin harteilla. Kaukana kaikesta, mutkikkaan ja kuoppaisen hiekkatien päässä. Keskellä ei siis mitään. Paikan sanotaankin olevan yksi eristäytyneimmistä, rauhallisimmista ja rentouttavimmista ekokeskuksista Costa Ricassa.

Keskellä vihreyttä

Ekokeskuksessa on mahdollisuus yöpyä, mutta menimme ensisijaisesti tutustumaan luonnonpuistoon. Paikan esittelytekstissä kokonaisuutta kutsutaan ”ylelliseksi pakopaikaksi matkailijoille, jotka etsivät aitoja kokemuksia ja syvää yhteyttä luontoon.” Yleellisyys näkyy myös hotellin hintatasossa.

Ylellistä erityisyyttä (kuva El Silencio hotel)

Hotelli koostuu puutarha-alueen eri puolille sijoitetuista rivitalohuoneistoista, joissa (kävin uteliaisuuttani kurkkaamassa paria) jokaisessa oli yksityiset porealtaat ym. Hotelli tarjoaa  ”harmonisen rentouttavia hierontoja ja kaikkea mahdollisia wellness-hoitoa; lämpökääreitä ja kivihoitoja. Tarjolla on päivittäin myös ulkoilmajoogaa. Maisemat siihen ovat upeat.

Joogaa (kuva EL Silencio hotel)

Paikassa on myös kartiomainen huone, jotka on ”suunniteltu kanavoimaan Costa Rican metsän välttämätöntä elämänenergiaa.”  Huonetta käytetäänn myös hiljentymiseen ja meditointiin. Kaikkialle on aseteltu luonnonmateriaaleista tehtyjä yksityiskohtia. 


Tilataidetta luonnon materiaaleista.

Luonnonmateriaaleista tehty tilateos

Hotellin ruoka valmistetaan oman luomutilan aineksista ja jopa kalat kasvatetaan paikan päällä. Kestävän kehityksen ja eettisyyden periaatteella. Tarjolla on esimerkiksi ”taskulamppu ja kynttilävalaistuja metsäillallisia”…

Löysimme tämän luonnonsuojelualueen ystävien avulla. Tällaiset paikat ovat usein ns. kätkettyjä helmiä, vaikka totta kai kaikki tieto on nykyään myös netissä saatavilla, jos vain aktiivisesti tietoa itse hakee. Mutta kuten aina, tällaisten paikkojen paras markkinointi on viidakkorumpu. Suusta suuhun kulkeva tyytyväisyyden sanoma. 

(Alan itsekin kuulostaa matkailumainokselta. Olkoon niin, vaikka emme saa tästä postauksesta mitään sponsorirahaa. Tämä eristyksissä oleva paikka kuitenkin poikkeaa monesta, joten käytän mielelläni sen kuvailuun hieman blogitilaamme.)

Kolibreja ja Apinanhäntiä 

Vaellusreitin alkua etsiessämme, kävelimme hotellin hyvin hoidetun puutarhan läpi – ja löysimme itsemme puutarha-alueelta,joka oli rakennettu kolibreille. Kolibrit ovat maailman pienimpiä lintuja, uskomattoman taitavia lentäjiä. Puutarhaan oli istutettu paljon kolibien herkkua – Apinanhäntä pensaita (monkey tail), jotka houkuttelivat kukinnoillaan lintuja luokseen. Tässä ekokeskuksessa ei houkutella kolibreja keinotekoisilla  sokeriliemillä, kuten hyvin yleisesti näkee. Pensaat oli aseteltu labyrinttimäisesti. Niin, että ihmisen saattoi liikkua puutarhassa ja lintija häiritsemättä tarkkailla näiden pieniä siivekkäiden taidokasta lentämistä.

Kolibreja Apinanhäntäpensaiden katveessa

Päästyämme vaellusreitille, huomasimme polun olevan helppokulkuinen ja ehkäpä alkupää jopa liiankin hyvin hoidettu, mutta onneksi itse vaellusreitin varrella avautuva luonto osoittautuu koskemattomaksi ja luonnonmukaiseksi. 

Kaikki ne löytyy edestämme…

Vaellusreitin varrelle oli asetettu opastauluja, jotka kehottivat vaeltajia pysähtymään ja katselemaan rauhassaa luontoa. Kuuntelemaan, nuuhkimaan. Hiljentymään (kuten mainitsin el silencio – hiljaisuus on koko alueen nimi) – ja pohtimaan edessä avautuvia maailman synnyn alkuaineita; maata, ilmaa, vettä ja tulta. 

Maa 

Luonnonsuojelualue on laaja. Siitä pelkästään yli 250 hehtaarin alue on  koskematonta sademetsää, joten tätä maailman synnyn alkuainetta alueella riittää katseltavaksi. 

Maa tuoksuu kostealle. Sademetsän puut kurkottavat korkeuteen.

Ihminen, älä kiirehdi kauneuden ja hiljaisuuden ohi. ”Istu siis alas penkille ja nauti” kehottaa opastaulu. Niinhän se on. Maa on tässä ja nyt jalkojemme alla. Se on todellisuutta, fyysistä maailmaa, ihmisen elantoa, perusturvaa ja toimeentuloa. Se on luontoa, äiti maata. Mutta näemmekö metsää puilta?

Ilma 

Tunnetko ilman? Sitä juoksuttavan tuulen? Auringon hyväilyn iholla? Alkuainetta ilmaa symboloi vaellusreitin varrella puihin ripustetut keinut. 

Kokeile keinua, tunne ilma ihollasi

Kokeilimme keinuja. Sitä miltä tuntuukaan kellua maailmankaikkeuden alkuaineessa.

Keinuvaa ja ilmavaa

Ilma on jatkuvasti liikkeessä, vaikka emme näe sitä. Ilma on älyä, ajatusten todellisuutta. Ajatuksen, joka on ensimmäinen askel kohti uuden luomista. Se on kirkasta, puhdasta, selkeää. 

Vesi

Vesi näyttäytyi aika ajoin vaellusreitin varrella kiemurtelevassa pienessä joessa. Noin neljä miljardia vuotta sitten näihin samankaltaisiin sateista syntyneisiin alkumeriin syntyivät ensimmäiset alkeelliset elämänmuodot. 

Vesi – maan synnyn tärkeä alkuaine

Vettä – maan synnyn tärkeää alkuainetta on kaikkialla.Niin kehossamme kuin planeettamme pinta-alasta 70 % on nestettä. Vesi on elintärkeä ja elämälle välttämätöntä. Vesi auttaa myös puhdistautumaan, pitämään ajatukset liikkeellä. Alitajunta, jatkuvassa liikkeessä kuin meri, joka ei lepää koskaan.

Näemme matkan varrella useita vesiputouksia.  

Isoimman vesiputouksen alla saattoi myös uida, mutta siihen emme ryhtyneet. Vesi oli todella kylmää ja pohja näytti sen verran epämääräiselle, että päätimme veden solinan riittävän elämykseksi. 

Vesiputoksien hehkua

Näemme, tosin El Silencion alueen ulkopuolella, myös upeansinisen joen. Sen salaisuus on Poasin mineraaleissa, veden ja auringonsäteiden leikistä. Joki näyttää todella siniselle. Tosin jos aurinko menee pilveen, taika sammuu ja vesi muuttuu tavallisen väriseksi vedeksi. 

Sininen joki tulivuori Poasin läheisyydssä

Tuli 

Tull edustaa alkuainetta, jota on täynnä vieressä majesteettisesti seisovassa tulivuori Poasissa. Reitin varrella tulta edustaa myös Poasin vulkaanisista kivistä tehty tulisija. 

Tuli – symbolinen nuotiopaikka

Tulisija on tietenkin symbolinen, sillä luonnonsuojelualueella ei saa käsitellä tulta. Tuli on puhdistava, tuhoava, kypsentävä, valoa tuova, elementeistä harvinaisinta. Kotoinen tuli lohduttaa, lempeä leirituli lämmittää. Se on kuin itse rakkaus. Intohimoinen ja rohkea. Nurjalta puolelta mustasukkainen, kostonhimoinen ja uskoton. Tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä. 

Olkoon siis niin…

Maailman synty. Vaellusreittimme varrella näemme ravitsevan maaperän (maa), kuulemme kuiskaavat tuulet (ilma), veden solinan (vesi) ja haistamme vulkaanisen rikin (tuli).

Olkoon siis niin. Sademetsässä kävellessä maailman synnyn jäsennykseksi riittää meille erittäin hyvin luonnonkansojen aikaiset myyttien rakennusaineet: ilmansuunnat, värit, muodot ja vuodenajat. Tai alkuaineet, kuten ilma, tuli, maa ja vesi. Ne tuntuvat täällä luonnon monimuotoisuuden keskellä hyvin todelliselta. Todellisemmalta kuin tieteen kuvaamat kolme ensimmäistä alkuainetta: vety ja heliumia ja litium.

”Ilmatar liikutti polveaan ja munat putosivat veteen ja hajosivat. Palasista syntyi maa, taivas, aurinko, kuu, tähdet ja pilvet” Kalevala

Edellinen artikkeliSalud Costa Ricasta – Hyvää kotoisaa Vappua!
Seuraava artikkeliTieto, sattuma ja sähläys! – Koronarajoitusten logiikka

8 KOMMENTTIA

  1. Onpas upea paikka ja paljon tekemistä ja koettavaa! Tämän pidän ehdottomasti mielessä jos joskus tuonnepäin maailmaa vielä pääsemme.

  2. Näiden löytymiseksi täytyy tosiaan joko tuntea joku, joka osaa suositella tai viipyä alueella pitempään. Lyhyehköllä vierailulla, kun majoitukset varataan netistä etukäteen, niin harvemmin osuu tällaisiin paikkoihin. Toisaalta, hukkaanhan ne menisivät, jos niitä käyttäisi vaan yhden yön yöpymiseen.

  3. Näyttää upealta! Oliko tämä siis Volcan Poasin lähettyvillä? Koitin googlettaa El silenciota, mutta Costa Ricasta tuli useampikin saman niminen paikka.

    Juuri tällainen kyllä sopii hyvin Costa Rican sademetsään!

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi