Toivotamme Vapun, pyhän Valburgin tervetulleeksi luoksemme Costa Ricaan, vaikka ihmiset ovatkin tällä pallonpuoliskolla täysin tietämättömiä juhlapäivästämme ja siihen liittyvistä perinteistä. Koska korona-aika on tuonut kaikkialle maailmaan paljon inhimillistä murhetta, tuntui iloisen kevään juhlan ajatteleminen ensin hyvin oudolle ajatukselle. Toisaalta Vappu on kansallinen liputuspäivämme ja siihen kiteytyy monipolvinen, vuosituhansien takaa kulkeutunut kulttuuriperintö, päätimme viettää juhlaa omalla pienellä kotoisalla tavallamme. Poimimme vapunviettoon jotakin vanhaa suomalaista perinnettä, kuten munkit ja hyvän ruoan, sekä lisäksi kehitimme paikallisista aineksista jotakin uutta. Koska täällä ei tunneta perinteistä vappusimaa, loihdimme oman version eli epähedelmä siman.

Hieman taustaa reseptille

Kuten olen aiemmassa postauksessa (linkki tämän kappaleen lopussa) kuvannut, ehkä erikoisimmista tontillamme kasvavista puista on munuaispuu (Anacardium occidentale), joka tuottaa cashew pähkinöitä. Vaikka ne näyttävät puussa roikkuessaan herkullisille, on muistettava, että ne ovat osin myrkyllisiä. Pähkinän päällä on kova kuori, joka sisältää erittäin myrkyllistä öljyä. Vasta pähkinän sisällä on syötävä siemen, cashew-pähkinä.


Pähkinä on kiinni kukkaperässä, joka muuttuu kypsyessään oranssin punaiseksi osaksi, joka kasvitietelijöiden kukaan ei ole hedelmä, vaan ns. epähedelmä. Juuri tästä osasta teimme vappusimamme.

Epähedelmä simaresepti

Ainekset

Satunnainen määrää munuaispuun kypsiä epähedelmiä
Muutama tuore lime viereisestä puusta
Ruskeaa sokeria
(+ oman maun mukaan kirkasta alkoholia)

Ohje:

Poimi epähedelmät puusta

Munuaispuu eli cashewpuu
  • Otetaan rohkea ja kokeilunhaluinen tekijä keittiöön (Kiitos Timolle!)
  • Pese syötävät epähedelmät ja poista myrkyllinen pähkinä kiertämällä
  • Leikkaa molemmista päistä pala pois. Myrkyllisestä päästä isompi.
  • Pese jälleen kädet ja paloittele sen jälkeen epähedelmät
  • Soseuta ne
  • Siivilöi sose ja valuta neste kulhoon
  • Lisätään nesteeseen sopivasti ruskeaa sokeria ja puristettua tuoretta limeä (+ alkoholi).
  • Laita lasiin jäitä ja kaada neste päälle. Costaricalainen vappusima on valmis nautittavaksi!

Epähedelmä siman maku on raikas, mutta hieman karvas. Ymmärrämme hyvin, että tätä juomaa käytetään täällä juuri boolien tai drinkkien pohjana.

Nostamme maljan elämälle! Nostamme maljan Costa Rican hallituksen hyville korona toimille, sillä maan tilanne sallii jo aloittaa pienin askelein rajoitusten purkamisen!

Nostamme maljan Suomelle! Hyvää kotoisaa vappua kaikille!

Edellinen artikkeliParisuhdepohdintoja koronan keskellä!
Seuraava artikkeliElämän alkuaineet – El Silencio

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi