Ulkoministeriö kutsui suomalaiset kotiin, mutta päätimme pysyä Costa Ricassa. Miksi?

Siksi, että otamme koronaviruksen ja sen torjunnan vakavasti. Tilanne on hyvin erikoinen ja poikkeuksellinen maailmanlaajuisesti. Kyse on globaalista kriisistä ja kriisin tehtävä on pysäyttää. Joskus myös ihmisen on hyvä pysyä paikoilleen. Päätöksemme pysyä Costa Ricassa perustuu omaehtoiseen riskianalyysiin, jollaisia jokainen ihminen joutuu eri elämän tilanteissa tekemään. Pohtimaan eri vaihtoehtoja. Millainen toiminta on riskin luonteen vuoksi järkevää ja mihin toimintaan yksittäinen ihminen voi vaikuttaa?

Syy jäädä tänne on osin humanistinen. Matka täältä takaisin Suomeen on pitkä – ja emme halunneet ottaa lentokenttäaulojen ihmisruuhkaan liittyviä riskejä. Liikkeelle lähtömme lisäisi merkittävästi meidän koronaan sairastumisen todennäköisyyttä – ja siten myös pahimmassa tapauksessa tuomaan lisää muuntautuvaa virusta Suomeen.

Toinen syy jäämiseen on se, että emme ole ”tyypillisiä lomailijoita.” Emme asu hotellissa, vaan meillä on turvallinen tukikohta. Voimme tehdä ruokamme itse ja elää omaehtoista karanteenia rauhallisin mielin.

Ulkoministeriö mainitsee tiedotteessaan, että ulkomaille jäävät ihmiset voivat joutua tässä tilanteessa oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Ymmärrämme asian hyvin. Se on seurausta muuttuvista tilanteista.

”Aikuisina matkalla” elämänvalintaan on liittynyt koko ajan mukavuusalueen ulkopuolella olemisen hyväksyminen. Se on jopa syy miksi olemme tämänkaitaisen elämänmuutoksen valinneet. Joten hyväksymme tänne jäämiseen liittyvän riskin.

Costa Ricassa ja kaikkialla…

Costa Ricassa koronavirus tartunnat ovat kohtuullisuuden rajoissa ja viranomaisten tiedotus ja toiminta ovat olleet asiallista. Costa Rica laittoi rajansa kiinni samoihin aikoihin Suomen kanssa. Täällä annetussa viranomaistiedotteessa kerrottiin muun muassa turistiviisumien automaattisesta jatkamisesta. Maan rajojen sulkeminen on iso päätös mille maalle tahansa, myös Costa Ricalle, jolle matkailu on erittäin merkittävä tulolähde. Matkailusesonki on juuri nyt parhaimmillaan ja moni yrittäjä miettii kuumeisesti miten elättää jatkossakin perheensä. Ihmiset kokevat täälläkin pelkoa läheisten terveydestä. Surua äkkiarvaamattomista kuolemista.

Näissä tunteissa ihmiset ovat hyvin samanlaisia kulttuurista riippumatta. Huoli, paineet vyöryvät ihmiskunnan ylitse. Tällä hetkellä kaikkialla – niin siellä kuin täälläkin puolen maapalloa – koetaan pimeitä ja tuskaisia yön ”suden” hetkiä, jolloin sekunnit venyvät loputtoman pitkiksi ja varjot leikkivät mielen pimeissä sopukoissa.

Suomi on lähettänyt myös viestiä, että vaikka maamme laittaa rajansa kiinni, suomalaiset voivat aina palata kotiin. Olet aina tervetullut kotiin. Siinäpä lohduttava ja kaunis ajatus. Tämä kaikki vahvistaa vain näkemystämme, että Suomi on hyvä maa, se pitää kansalaisistaan huolta. Emme ole siis tehneet turhaan elämämme ajan töitä ja maksaneet veroja!

Yhteisöllisyys. Sitä painotetaan Suomessa ja täällä. Kaikkialla. Se perustuu yhteisyyden tunteelle ja pienille teoille. Vastuu on nyt ihmisillä, meillä kaikilla. Tehtävä pienimuotoisia riskianalyysejä ja oltava viisaita teoissamme. Monet uskaliaat ovat jo ennustaneet, että tästä maapallon pakollisesta pysähdyksestä voi seurata myös jotain hyvää. Se muuttaa perustavanlaatuisesti ihmisten elämän perspektiivejä ja jäsentää uudestaan elämänarvoja. Toivottavasti! Ainahan ihminen haluaa uskoa, että kaikella tällä on tarkoituksensa. Ainakin se on muistutus siitä, että elämä itsessään on arvokasta. Myös näinä elämän tuskaisina hetkinä.

Aurinko paistaa edelleen taivaalla. Kohta kesän lämpö ja valo tulee myös Suomeen. Täällä se on tallessa ja odottaa vain maapallon kiertymistä akselinsa ympärillä. Toivotaan, että kesän kuivuus ja lämpö hillitsevät epidemian leviämistä, koska on jo todennettu, että virukset kuolevat silloin nopeammin.

Pysymme siis täällä vuorilla ja annamme tuulten puhdistaa ilmaa ja auringon lämmön sulattaa turhat pelot ja murheet. Toivotamme terveyttä teille kaikille! Stay safe!

Edellinen artikkeliAjankohtaista – Koronaviruksen taival
Seuraava artikkeliEnpä olisi uskonut – Erityistaitoja nämäkin!

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi