Kiitos kyselyistä, terveinä olemme, toivottavasti myös teillä on kaikki hyvin siellä toisella puolella maapalloa!

Koronavirus (COVID -19) on eittämättä juuri nyt kaikkien maiden ykkösuutinen, niin myös täällä Costa Ricassaa, vaikka levinneisyys ei ole aivan samaa luokkaa kuin esimerkiksi Suomessa tahi laajemmin Euroopassa.

Virus. Tuo hyvin pieni viheliäinen biologinen järjestelmä, jolla ei ole omaa solurakennetta, eikä edes omaa aineenvaihduntaa, muutti nopeasti koko maailman tahdistusta. Väänsi solmulle valtioiden taloustuotoskenaariot ja hiljensi hetkessä meidän ihmisten touhut. Tarpeettomat ja tarpeelliset.

Muutamia havaintojamme Costa Ricasta

Costa Rican terveysministeriö ”Ministeriö de Salud de Costa Rica” on mielestämme ollut hyvin hereillä koronavirus prosessin ajan. Maassa on seurattu tarkkaavaisesti viruksen taivalta pitkin maapallon pintaa ja tätä viiveaikaa, joka on ollut käytettävissä viruksen siirtymiseen tälle puolelle maapalloa on hyödynnetty tehokkaasti strategian laatimiseen – ja kansalaisille tiedottamiseen. Viranomaiset ovat tiedottaneet aiheesta omilla verkkosivuilla, median kautta sekä jopa lähettäneet ihmisille, kuten meillekkin, henkilökohtaisia viestejä puhelimeen. Näissä henkilökohtaisissa viesteissä ohjeistetaan asiatietoa antaville ministeriön verkkosivuolle ja muistutetaan perusasioiden tärkeydestä:

”Lavemonos bien las manos. Es la mejor defensa contra el coronavirus (COVID-19) eli ”Pestään kädet hyvin. Se on paras puolustus koronavirusta (COVID-19) vastaan.” 

Suusuojien käyttöä kehotetaan välttämään ellei ole sairastunut, sillä niiden käytön on todettu vain lisäävän infektiovaaraa. Sillä totuus on, että ihmiset, jotka eivät ole ole ammattinsa vuoksi tottuneet käyttämään suusuojaa, huomaamattaan näpertävät ja korjailevat käsillään suojiaan. 

Costa Ricassa on tällä hetkellä 22 sairastunutta, joista suurin osa on havaittu pääkaupunkiseudulta. Täällä on peruttu kaikki isommat tapahtumat, ja aivan samaan tapaan kuin muuallakin, toivotaan, että vanhuksia suojellaan turhilta ihmiskontakteilta. 

Huhtikuun alussa oleva Semana santa eli pääsiäisviikko, joka on katolilaisuuden suurin kirkkopyhä ja juhla, tulee olemaan monelle suuri koettelemus. Pääsiäinen on perinteisesti ollut joukkotapahtumien aikaa, siihen kuuluu joukkokulkueita, suuria ehtoollisia ja jumalanpalveluksia. Ja se on myös aika, jolloin paikallisilla on viikon loma – ja ihmiset majoittuvat suurin joukoin rantalomakohteisiin. 

Yksi asia täällä on puolellamme, jos tutkimustuloksiin on uskomista. Sanotaan, että koronavirus elää -80° C asteen kylmyydessä, mutta alkaa hyytyä jo  +30 asteen kuumuudessa. Täällä ilmanlämpötila on päivisin yli 30°C:een, mielenkiintoista nähdä vaikeuttaako tämä seikka viruksen leviämiseen?

El Salvadorin tilanteesta

Tulimme muutama päivä sitten El Salvadorista. Siellä ei ole vielä havaittu tähän päivään mennessä yhtään koronavirustapausta. Lentokenttävirkailijoiden toiminta oli erittäin asiallista ja ammatillista, meiltä mitattiin kuume, sekä annettiin kirjallinen ohjeistus kuinka toimia, jos tuntee koronaviruksen oireita. Lentokentällä oli myös oli isot kyltit ja ohjeistukset monella kielellä. 

Tulimme juuri sopivasti kotiin Costa Ricaan, sillä luimme juuri  lehdestä, että suojallakseen kansalaisia viruksilta, El Salvador on sulkenut rajansa ulkomaalaisilta ja pistää maan 21 päivän karanteeniin. 

Koronavirus muistuttaa meitä ihmisiä siitä, että olemme osa suurempaa kokonaisuutta ja siitä, että olemme toisista riippuvaisia, halusimmepa tai emme.  

Kosmiset kohtaamiset jatkuvat siis maapallon pinnalla. Pysytään rohkeina ja mieli avoinna. Rohkeus ei tarkoita pelottomuutta, vaan kykyä olla lamaantumatta.

Terveyttä ja pitkää ikää kaikille!

Edellinen artikkeliTrooppinen transsi? – Rantabongarit Jacóssa ja Herradurassa
Seuraava artikkeliVoihan Korona! – Pysähdyksen paikka

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi