Kaiken tämän auringonpaisteen ja hehkuvan lämmön keskellä on kieltämättä vaikea uskoa, että joulu on jo ovella. Vaikka costaricalaiset ovat ahkeria koristelemaan talojaan ja puutarhojaan jouluaiheisilla koristeilla ja jouluvaloilla, on sanottava, etteivät puhallettavat punaposkiset lumiukot tai vihreyden keskellä kiitävät porotokat herätä aiempien Suomessa vietettyjen joulujen kaltaista väreilyä sieluun, joulunostalgiasta puhumattakaan. Viime vuonna meillä oli jouluna Suomesta vieraita, joten juhlan tuntu tuli kuin ”itsestään.”

Tänä vuonna vietämme joulun aivan kahdestaan – ja päätimme tehdä siitä aivan omanlaisemme. Luoda tähän kulttuuriin ja elämänvaiheeseen sopivia uusia jouluperinteitä. Sen jo tiedämme, että karsimme kaikki turhaksi kokemamme jouluhössötyksen. Kuten ylimääräisen siivouksen, leipomisen, lahjojen ostamisen ja keskitymme oleelliseen: olemiseen ja nauttimiseen.

Jostakin emme kuitenkaan tingi, kuten joulukuusesta. Tosin näkökulmaa on laajennettava ja sovellettava, koska täällä ei ole kuusia saatavilla, emmekä halua muovikuusta.

Joten ”taatto taatto haki innoissaan” metsästä pitkän tuoreen bambunrungon – ja led-valojen lisäyksen jälkeen saimme joulubambun. Nyt se luo ulkoterassillamme lempeästi valoa illan pimeyteen.

Joulubambumme luo valoa

Taloomme toimme viime vuoden tapaan palmu-bambun, jonka koristelimme joulupalloin. Tuoksu ei ole sama kuin tuoreessa, mutta idea miellyttää silmää. Hyvästä mielestähän joulussa on pohjimmiltaan kysymys.

Palmu-bambumme

Näillä ”jouluisilla” kuvilla toivotamme kaikille hyvää joulua. Toivomme, että joulun aika tuo teille kaikille sitä mitä eniten toivotte. Oli se sitten rauhaa tai villiä vilskettä. Tärkeintä joulussa, kuten elämässä yleensä on, että tehdään siitä omannäköinen.

Feliz Navidad!

Edellinen artikkeliAntigua – ensi visiittimme Guatemalaan!
Seuraava artikkeliHedelmiä ja epähedelmiä – Elämämme eväät Costa Ricassa

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi