Terveiset Antiguasta, Guatemalasta. Kaupunki sijaitsee noin 1600 metrin korkeudessa laaksossa, kolmen komean tulivuoren ( Agua, Acatenango ja Fuego) ympäröimänä. Lähistöllä sijaitsee myös tulivuori Pacaya, joka on suosituin kiipeilykohde turistien keskuudessa, sillä se on ainoa aktiivinen tulivuori kaupungin lähettyvillä Fuegon lisäksi. 

Antigua on lähes täysi vastakohta noin 50 kilometrin päästä sijaitsevasta Guatemalan pääkaupungin Guatemala cityn kiihkeästä ja ruuhkaisesta sykkeestä. Emme tosin käyneet pääkaupungissa, näimme sen vain ohikiitäen auton ikkunoista – ja huokasimme helpotuksesta sen jäädessä kauas taakse horisonttiin. Viiden miljoonan asukkaan pääkaupunki pullistelee ihmisiä, autojonoja… kaikkea sitä, mitä vain liian nopeasti isoksi kasvaneen suurkaupungista voi vain olettaakin olevan. 

Idylliset kadut

Antigua huokuu rauhaa, sen mukulakiviset idylliset kadut houkuttelevat kävelemään, ihastelemaan katujen varsilla sijaitsevia matalarakenteisia ja värikkäitä rakennuksia. Unesco lisäsikin kaupungin omaleimaisuutensa vuoksi maailmanperintöluetteloon vuonna 1979.

Idylliset mukulakivet ja koristeelliset talot houkuttelee kävelemään

Antiguan katuja kävellessä ei voi kuin hämmästellä, kuinka kaupunkikuva voi olla samanaikaisesti täynnä historiaa ja tätä päivää. Antiguassa on jäljellä jotain inhimillistä ja aitoa, vaikka turismi onkin sen pääelinkeino.

Tulivuori Agua somistaa katukuvaa

Kaupunki on onnistunut säilyttämään omaleimaisuutensa nykyaikaitumisen paineessa. Esimerkiksi on silmiin pistävää, ettei katukuvaa hallitse isot ja näyttävät mainostaulut. Jopa isot brändit, kuten Mc Donnals joutunut nöyrästi häivyttämään brändinsä talojen väliin – eikä sen välkkyvät mainostaulut lunasta maisemaa itselleen. 

Antigua perustettiin vuonna 1543 Espanjan vallan kotipaikaksi, ja se toimi alkujaan Guatemalan pääkaupungin statuksella. Se oli valtion kulttuurisen, uskonnollisen ja taloudellisen toiminnan keskuksena yli 200 vuotta. Kaupunki tuhoutui suurelta osin maanjäristysten seurauksena 1700-luvulla, mutta monet siirtomaarakennuksista rakennettiin uudelleen, ja ne on sittemmin kunnostettu.

Murskautuneita rauniota on jäljellä ympäri kaupunkia. Ne ovat vahvasti osa kaupunkikuvaa, eikä niitä ole peitelty tai haluttu unohtaa. Ehkä ne muistuttavat meitä ihmisiä osuvasti elämän haavoittuvuudesta ja lyhyydestä.

Muskautuneet rauniot ovat luonteva osa kaupunkikuvaa

Osa rakennuksista säilyi kuin ihmeen kaupalla. Yksi sellainen on kaupungin symboli Santa Catalinan keltainen kaarisilta. Nunnat käyttivät sitä aikanaan siirtyessään nunnaluostariin tarvitsematta näyttäytyä kenellekkään. Kaari jäi, luostari tuhoutui lähes täysin.

Keltainen kaari – Anriguan symboli ja kenties kuvatuin kohde.

Vanhoja kauniita rakennuksia on toki vielä jäljellä, kuten useat kaupungin eri puolilla sijaitsevat kirkot.

Keskustassa löytyy komea ja hyvin säilynyt kirkko Iglesia La Merced. Se on peräti 1200-luvulta,

Kaunis Iglesia La Merced

Onko Antigua, Guatemala turvallinen?

Guatemalassa on noin 17 miljoonaa asukasta, Keski-Amerikan väestötihein valtio. Maassa on luonnonrikkauksia ja kauneutta, mutta myös paljon köyhyyttä, työttömyyttä ja kurjuutta. Guatemalan turvallisuus oli asia, joka matkaa suunniteltaessa tulee ottaa huomioon. Suomen ulkoministeriön tiedotteen mukaan: ”Runsaan huume- ja jengirikollisuuden johdosta maan turvallisuustilanne on yleisesti ottaen heikko koko maassa, myös turistien suosimissa kohteissa. Rikolliset turvautuvat usein väkivaltaan ja aseisiin. Jalkaisin liikkuminen on hyvin riskialtista. Nähtävyyksiin on turvallisinta tutustua ryhmässä, virallisen oppaan johdolla.”

Suhtaudumme turvallisuuteen realistisesti. Sen vuoksi valitsimme ensimmäisellä kertaa Guatemalan matkakohteeksi tämän pienen idyllisen Antiguan kaupungin, emmekä esimerkiksi lähteneet reppureissaamaan omatoimisesti pitkin ja poikin Guatemalaa. Olemme tunteneet kuitenkin olomme hyvin turvalliseksi kulkiessamme Antiguan kaduilla. Varsinkin päivällä, yöllähän meillä ei ole mitään asiaa kaupungille. 

Eloisaa elämää

Antigualaiset ovat ylpeitä historiastaan ja tämän päivän saavutuksistaan. Sitä pidetäänkin espanjankielisen Amerikan kulttuurikeskuksena. Tänne perustettiin Keski-Amerikan ensimmäinen yliopisto, Universidad de San Carlos de Guatemala. Antiguassa on lukuisia kielikouluja, joihin saavutaan eri puolilta maailmaa espanjaa opiskelemaan. Sivistystä, kulttuuria ja eloisuutta!

Kävelemme eteenpäin mukulakivikatuja ja ihastelemme  värikkäillä siirtomaarakennuksia, jyhkeitä kivimuureja.

Kaikkialla tuntuu olevan pieniä valokuvauksellisia yksityiskohtia. 

Valokuvauksellisia yksityiskohtia

Postikorttimaisia näkymiä.

Arkisia tapahtumia. 

Täälläkon nuoriso ”rälää# kännykkäänsä

Guatemalassa asuu paljon alkuperäisväestöä, kuten Maya-heimoa. He ovat ahkeria kauppiaita.

Vilkasta katukauppaa

Mayat tekevät myös taidokkaita käsitöitä. Kadun varsilla on lukuisia käsitöitä myyviä kojua ja kauppoja. Värikkyys ei tästä kaupungista lopu!

Huolimatta historiallisesta merkityksestään, Antigua ei ole juuttunut menneisyyteen. Täällä tuntuu olevan eloisa kulttuurielämä ja jopa sen historiallisissa paikoissa järjestetään usein ilmaisia ​​julkisia tapahtumia, kuten kansainvälinen jazzfestivaali. 

Kaupunki on täynnä erilaisia kahviloita, ravintoloita, baareja ja pubeja. Ne on pakattu sen keskustaan, mutta siitä huolimatta tunnelma ei ole meluisa.

Kahviloita riittää

Ei siis ole  yllättävää, että Antigua houkuttelee ulkomaalaisia ja varakkaita Guatemalaisia hankkimaan sieltä loma-asuntoja. Tämä on aiheuttanut ongelmia, koska asuntojen hintojen nousu pakottaa paikalliset asukkaat kauemmaksi. Mutta se on tuonut mukanaan myös positiivista muutosta. Kasvava varallisuus on kohentanut kaupungin infrastruktuuria, mukaan lukien teiden kunto ja yleensä liikenteen sujuvuus, turvallisuus sekä koulu ja terveydenhuolto palvelut. Lisäksi täällä on herätty miettimään roskien kierrätysohjelmaa. 

Antigua ei varmaankaan edusta Guatemalaa ”puhtaimmillaan.” Mutta yhtä hyvin voi kysyä mikä kaupunki edustaa puhtaimmillaan Suomea: Helsinki? Joensuu? Inari? Kaikki ovat suomalaisia kaupunkeja ja edustavat erilaista puolta suomalaisuudesta. 

Tässä ensimmäiset mietteet Antiguasta. Kaikkine haavoineen ja arpineen, se on yksinkertaisesti sanottuna inhimillisen ja aidon oloinen kaupunki. Jatkamme kävelyä mukulateitä pitkin ja katselemme kaupungin näkymiä. Ja kuuntelemme tarinoita. Nuuhkimme ilmaa ja kulinaarisia tuoksuja. Aistimme kaupungin väreilevää romanttiikkaa. Sitä on kaikkialla, jos vain osaa nähdä sen…

Edellinen artikkeliVanhan naisen sisällä kuplii – Rincon de la Vieja
Seuraava artikkeliOmannäköistä joulun aikaa kaikille! – Feliz Navidad!

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi