Sanotaan, ettei tiikeri pääse raidoistaan, eikä terveyshallintoa leipätyökseen tehnyt professori sosiaali- ja terveysjärjestelmän pohdinnoista. Totta se on; seuraan edelleen Suomen sote uutisointia, tosin analyyttisyyteni on vaihtunut lähinnä huvittuneisuuteen, ihmettelyyn – ja välillä myös ärsyyntymiseen. Vaali toisensa jälkeen poliittinen valtapeli huuhtoo asiantuntijoiden esittämät faktat näkymättömiin ja saman jauhanta jatkuu eri säveleillä. Soten kehityskulku näyttää seuraavan vääjäämättä taloustieteissä esiintuotua teoriaa talouden satunnaisvaihtelusta, jota luonnehditaan ”juopon merimiehen kävelynä.”

Juopon merimiehen kävely

Teoriassa: Oletetaan baarista tukevassa humalassa lähtevä merimies. Oletetaan tilanne yksiulotteiseksi:

Merimies (= ”uudet sotehaasteet”) pullautetaan baarista kadulle (= vaalien jälkeen valittu hallitus), jota edustaa lukusuora. Baarin ovi on lukusuoran kohdassa x=0. Pisteessä x=L, kadun toisessa päässä sijaitsee oja. Merimies voi astua lukujanaa vasemmalle (negatiiviseen suuntaan) tai oikealle (positiiviseen suuntaan), kummatkin vaihtoehdot ovat yhtä todennäköisiä ja askelet ovat vakiopituisia. Teoria ennustaa, että merimies päätyy täysin varmasti, eli todennäköisyydellä yksi, ennemmin tai myöhemmin ojan pohjalle. Lievennyksenä tähän voi sanoa, että ehkä merimies sammuu ennen kuin päätyy ojaan. Se johtuu siitä, että ei ole olemassa mitään äärellistä askelmäärää, jota ennen jo aivan varmasti oltaisiin ojassa.” (Wikipedia).

Kuulin tämän kiinnostavan talouden satunnaisvaihtelua kuvaavan teorian ensimmäisen kerran taloustieteen professori J. Kinnusen väitöstilaisuudessa – ja linkitän sen nyt sumeilematta Soteen.

Tästä ”merimiehen kävely” mielikuvasta juontuu asiaan liittyvä huvittuneisuuteni. Sote hoipertelua on jatkunut jo reilusti yli kaksikymmentä vuotta, eikä muutosta ole näkyvissä. Ja tästä seuraa myös ihmettelyni; miten paljon hyvää tutkimustietoa valuu käyttämättömänä merimiehen mukana ojan pohjalle. Ärsyyntymiseni nousee pintaa usein siinä kohtaa, kun huomaan vuosi vuoden jälkeen, kuinka jo muutenkin ylityöllistettyjä alan asiantuntijoita ja tutkijoita pyydetään antamaan sote lausuntoja, tekemään yhteenveto raportteja ym, jotka kuitenkin sivuutetaan poliittisessa päätöksenteossa pelkkänä aiheeseen johdatteleva retoriikkana.

Suomella on näköjään vielä varaa tähän tietohävikkiin!

Costa Rican sote – lyhyt oppimäärä

Hyvät lukijat – ja professori ja tutkija kollegani! Olen tutustunut Costa Rican terveydenhuoltoon (sosiaalipuoli jääköön nyt maininnan asteelle) hyvin pinnallisesti, joten annettakoon anteeksi jos jokin tärkeä elementti jää huomiotta. Kieltämättä välillä käväisee mielessä, että tästä aiheesta saisi hienon vertailevan tutkimushankkeen. Muutama väitöskirjan tekijä löytäisi vaivattomasti mielenkiitoisen aiheen. Mutta aina, kun mieleni lähtee liikaa liitämään, siirrän katseeni taivaanrannalla hitaasti lipuviin pilviin, oikaisen jalkani ja juon pitkän hörpyn omien kahvipensaiden pavuista jauhettua kahvia ja totean: ”Annetaan nuorille ja innokkaimmille tilaa.

Mutta kaiken kaikkiaan tutkijakollegoiden kanssa tehtyä tutkimusyhteistyötä muistelen lämmöllä. Samoin kaikkia kohtaamiani opiskelijoita. Sitä intoa ja oppimisenhalua! Suomessa on uskomaton määrä olemassaolevaa, mutta myös piilotettua tietovarantoa.

Asiaan…

Lähes minkä tahansa standardin mukaan Costa Rica on Latinalaisen Amerikan vakaimpia valtioita. Sillä on todettu olevan myös alueen paras terveydenhuolto ja vahvin sosiaaliturva. Maailman terveysjärjestön tilastotiedot sijoittavat Costa Rica maailman kärkisijoille pitkän elinajanodotteen vuoksi. Erityisesti Nicoyan niemimaan alue, Tyynenmeren pohjoisrannikko on todettu olevan yksi maailman terveellisimmistä asuinalueista. Tutkijat ovat havainneet, että asukkaat elävät keskimäärin pidempään ilmaston, ruokavalion ja muiden tekijöiden yhdistelmän ansiosta. Lasten kuolleisuus on laskenut, hygieniataso on kohonnut.  Suunta on siis oikea. Valtio käyttää 20 % BKT:sta väestön terveyden- ja sosiaalimenoihin.

On kuitenkin muistettava, että Costa Rican väestöstä vielä noin 20 % elää köyhyydessä tai köyhyysrajan alapuolella? Mitkä ovat köyhyyden syitä Costa Ricassa? 

Suuri osa vastauksesta löytyy tuloeroista.  Laaja tutkimus on osoittanut, että tuloerot korreloivat korkeamman köyhyysasteen kanssa.  Ja epäilemättä tuloerot ovat eräs tärkeimmistä köyhyyden syistä Costa Ricassa. Kuten tiedämme, tällä voi olla vakavia seurauksia. Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö (OECD) on todennut, että tuloerot voivat aiheuttaa talouden hidastumisen. OECD esittää eriarvoisuuden vähentämiseen ”lääkkeeksi”  yksinkertaisesti sitä, että kannustetaan naisia työelämään ja tarjoamalla paremmat mahdollisuudet päästä laadukkaampiin työpaikkoihin.  

Hallituksen ylläpitämä terveydenhuoltojärjestelmä eli Caja

Costa Ricassa on olemassa kaksi järjestelmää, joihin molempiin ulkomaalaiset pääsevät tietyin edellytyksin: valtion ylläpitämä yleinen terveydenhuoltojärjestelmä, Caja Costarricense de Seguro Social (CCSS), joka tunnetaan nimellä Caja, ja yksityinen järjestelmä. Näyttää siltä, että molempia rinnakkaisia terveysjärjestelmiä päivitetään jatkuvasti – uusia sairaaloita, uusia laitteita ja parannuksia henkilöstön koulutukseen tehdään jatkuvasti.

Kuva internetistä

Caja Costarricense de Seguro Socialilla (CCSS) on valtion tukema sairaala- ja klinikkaverkosto, joka koskettaa koko maata. Se on ensisijaisesti vastuussa tarjota edullisia terveyspalveluita Costa Rican väestölle. Kyseinen järjestelmä on toiminut Costa Ricassa viimeisen 60 vuoden ajan – ja viimeisen vuosikymmenen ajan sen sanotaan olevan ylikuormitettu. Maksutasot määräytyvät kuukausitulojen (vähennettynä elinkustannukset) perusteella, ja ne vaihtelevat paikallisella väestöllä välillä 5,18% ja 10,69%.

Costa Ricassa asuvat ulkomaalaiset, joilla on oleskeluoikeus (kuten pensionado tai residensia) voivat liittyä CCSS: ään. Itse asiassa vuonna 2010 hallitus pakotti residenssiläiset Cajan jäseniksi. Kuukausimaksu on 7% – 11% hakijan kuukausituloista. Puoliso on vakuutettu ja voi liittyä Cajaan tämän maksun perusteella.

Julkisessa Caja-järjestelmässä on noin 30 sairaalaa ja vähintään 250 klinikkaa koko maassa, jotka palvelevat maan lähes viittä miljoonaa asukasta.Caja-katetta rahoitetaan pääosin edellä mainitusta palkkaverosta.  Aivan matalan tulotason asukkaat eivät tarvitse maksaa Caja-järjestelmän maksua. Nämä ihmiset saavat ilmaista terveydenhuoltoa – ja sitä rahoitetaan pääasiassa ylellisyystuotteista kannetulla verolla.

Muille Caja maksu siis mahdollistaa hoidon saannin. Kaikki lääkärintarkistuksista reseptilääkkeisiin ja suuriin leikkauksiin.

Turistit ja vierailijat voivat käyttää Cajan palveluita vain hätätilanteissa. Matkavakuutus on siis hyvä olla!

Yksityinen

Vaikka kaikki Costa Ricassa asuvat kansalaiset kuuluvat julkisen Cajan piiriin, monet Costa Ricalaiset ja ulkomaalaiset valitsevat lisäksi myös yksityisvakuutuksen.  Yksityisen kattavuuden edut ovat samat kuin Suomessakin, esimerkiksi saatavilla on enemmän lääkäreitä ja korkeanpitasoisia sairaaloita sekä lyhyemmät hoitoon pääsyajat.

Länsimaalaiset käyttävät hyvin usein yksityistä terveydenhuoltoa, joka on tutkitusti korkealaatuinen. Kehitystyöstä huolimatta kustannukset ovat pysyneet myös yksityisellä sektorilla alhaisina verrattuna Yhdysvaltojen ja jopa Euroopan maiden kustannuksiin. Terveydenhuollon kustannukset ovat noin kolmasosa tai viidesosa siitä, mitä maksaisit esimerkiksi Yhdysvalloissa hoidosta riippuen. Myös lääkkeet ovat täällä halvempia. Myös hammashoitoa tarjotaan huomattavasti halvemmalla kuin Yhdysvalloissa. 

Yksityisen sektorin edullisuus ja laadun varmuus on herättänyt ilmiön, joka tunnetaan nimellä ”lääketieteellinen matkailu.” Polvi-, lonkka ym korjausleikkaukset ja tietenkin kosmeettiset leikkaukset houkuttelevat terveysturisteja Costa Ricaan.  Hammaspuolella implantit ja hampaiden valkaisu ovat suosittuja. 

Monet lääkärit, etenkin yksityisissä käytännöissä, puhuvat englantia ja ovat saaneet koulutusta Euroopassa, Kanadassa tai Yhdysvalloissa.

Myös silmälääkäri palvelut ovat suosittuja

Costa Ricassa olemassa kolme suurta, yksityistä modernia sairaalaa, joita suurin osa ulkomaalaisista käyttää: CIMA-sairaala Escazússa, Clínica Bíblica San Josessa ja La Católican sairaala San José-Guadalupessa.  Kaikki nämä palvelut ovat maan pääkaupungissa San Joséssa ja sen ympäristössä. Ne ovat ymmärtääkseni JOint Commision Internationalin sertifioimia.

Tässä yksityisessä järjestelmässä asiakas voi maksaa käteisellä tai käyttää vakuutusta, mukaan lukien jotkut Yhdysvaltojen ja Euroopan vakuutukset sekä Costa Rican yhtiöiden tarjoamat vakuutukset.  Esimerkiksi Costa Rican hallituksen monopoliaseman Instituto de Seguro Nacional (INS) sairausvakuutus on paikallisten asukkaiden käytettävissä, jotka ovat sidoksissa lääkärien, sairaaloiden, laboratorioiden ja yksityisen sektorin apteekkien kanssa. 

Kultainen harjas:)

Mielenkiintoista on, että Costa Ricassa julkinen ja yksityinen nähdään toisiaan täydentäviä palvelujärjestelminä, ei kilpailijoina. Hmmmm. Kaikenlaista mielenkiintoista. Ehkä voisin sittenkin joku päivä luennoida aiheesta. Muistan luentosalien tuoksun… Pöytien kolinan, tietokoneiden kuumentavan hehkun…

Nostan pikaisesti katseeni taivaalle ja katson kuinka suuri valkoinen pilvenhattara lipuu ylläni ylväästi ohitseni. Tunnen kuinka tiikerinraidat haalistuvat ja tilalle alkaa kasvaa leijonan kultainen harjas.

… ja Suomessa merimies jatkaa hoiperteluaan…

Edellinen artikkeliKohta se tulee, aivan kohta! – Costaricalaista elämäntyyliä oppimassa
Seuraava artikkeliAjan ulottuvuuksia – ajatuksia Conchalin rannalta

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi