Terveiset Meksikosta ja sen pääkaupungista Mexico Citystä. Täällä katuja kävellessä tulee miettineeksi miten venyvä adjektiivi ”suuri” on? Olemme aiemmilla matkoilla vierailleet useassa suurkaupungissa (esim. Hongkong, Kuola Lumpur, Bangkok, Hó Chi Minhin), jotka ovat myös suuria, mutta Meksiko city on todella suuri. Valtava. Meksiko city onkin rankattu maailman toiseksi suurimmaksi kaupungiksi ja täällä asuu yli 10 miljoonaa (lähialueilla asuu toinen 10 miljoonaa) asukasta.

Yllätti täysin

Parin kilometrin korkeudessa sijaitseva Mexico City yllätti meidät ensi silmäyksellä monella tapaa. Ensinnäkin kaupunkikuvan väljyydellä. Tämä on yksi väkirikkaimmista kaupungista, mutta missä nämä kaikki ihmiset ovat? Autot? Koirat? Kävelykadut ovat siistejä ja leveitä.

Vielä 1980-luvulla ilmansaasteet olivat olleet todellinen ongelma, mutta nyt kaupungissa on yllättävän raikasta hengittää. Kaupunkiin on rakennettu toimiva julkinen liikenne; metroverkosto, bussikaistat ym, sekä rajoitettu (verotuksella ja sakotuksella) yksityisautoilua. Autoja toki on, mutta ei ole haitaksi asti.

Kaupunkikuva on vihreä – ja täällä on paljon erikokoisia ja -tyyppisiä puistoja.

Koska kaupunki on niin suuri ja nähtävää riittää, täällä on hyvä harjoittaa filosofian professori Frédéric Grossin kuvaamaa kävelemisen metodiikkaa. Kävelyyn suhtaudutaan siinä eräänlaisena meditaation muotona, jossa ihminen tulee osaksi ympäristöä hyvin konkreettisella tavalla. Tarkoituksenmukainen kävely, jossa halutaan päästä johonkin, on jollain tapaa puuduttavaa. Siinä ympäristö muuttuu maamerkkien ryhmittymiksi, jotka kertovat ihmiselle, missä ihminen on ja kuinka pitkä matka määränpäähän on.

Kävelyretken salaisuus onkin mielen joutilaisuus, joka on rentouden ja aktiivisuuden harvinainen yhtymä. Silloin kävelyn ei tarvitse olla johdonmukainen. Ja kun seuraamuksia ei ole, maailma voi ehkä avautua paremmin oikullisesti jaloittelevalle kävelijälle kuin vakavamieliselle ja järjestelmälliselle tarkkailijalle.

Kaupunki on täynnä mielenkiintoista katseltavaa. Kaikille kaikkea. Museoita, komeaa arkkitehtuuria ja monipuolisia ostosmahdollisuuksia. Kaikkialla on pieniä ostoskojuja, pieniä fondia (pieniä ravintoloita). Katukeittiöitä on kaikkialla.

Katukeittiöitä kaikkialla

Kävelimme läpi vilkkaan keskustan alueen, joka paljastaa pääkaupungin kerrostuneen historian, ennen espanjalaista ja siirtomaa-aikakauden loistoa sen nykyisyyteen. Jokaisella askeleella vanha historia, uudistetut julkiset tilat alkavat elää ja kulttuurinen renessanssi kukoistaa. Vaikka katselemme mielenkiinnolla ympärillemme, meillä on aikaa istuskella ja katsoa ihmisten letkeää menoa. Uskomatonta, sanon uudestaan Timolle ties monettako kertaa jo ääneen. Miten on mahdollista, että täällä miljoonakaupungissa on näin rauhallinen ja rento tunnelma?

Tulimme Zocalo-aukiolle, joka on kaupungin keskus kansallispalatseineen ja katedraaleineen.

Täällä on myös yksi maailman kauneimmaksi sanotuista postirakennuksista.

Postirakennus, joka hurmaa!
Postirakennuksen kauneutta ihastellessa

Alue on täynnä kauppoja, hotelleja, ravintoloita ja viihtyisiä kahviloita.

Värikyyttä on kaikkialla

Sitä on kaupunkikuvassa

Rakennuksissa on väriä

Sitä on katutaiteessa

Ennen kaikkea sitä on taiteessa sekä kukoistavassa käsityöperinteessä. Kävimme suuressa artesaani myymälä alueella (La Ciudadela), jossa on vieri vieressä pieniä putiikkeja.

Käsityömyymälöitä riittää silmän kantamattomiin

Värikkäitä laukkuja

Meksikossa tosiaan nautitaan väreistä.

Unohtamatta somreroita

Kaupunkikävely käy hyvin mielen avaamiseen, kun se muuttuu itsessään tarkoitukseksi. Ympäristö muuttuu abstraktimmaksi ryhmittymäksi muotoja ja tuntemuksia: Värejä ja tuoksuja. Hajua ja melua. Kovaa musiikkia ja linnun laulua. Iloisesti tervehtiviä meksikolaisia, jotka selvästi ovat ylpeitä omasta kulttuurista ja suuren suuresta kaupungistaan.

Tunsimme olomme turvalliseksi. Vaikka Meksikossa on omat huumesotansa, Meksiko cityä luonnehditaan yleisesti ottaen matkailijalle turvalliseksi. Ainakin päiväaikaan.

Ja me puolestamme olimme vaikuttuneita meksikolaisesta kulttuurista ja ystävällisistä ihmisistä. Huomenna lähdemme avaamaan mieltämme lisää.

Edellinen artikkeliLämpöä, kuumuutta, tulisuutta! – Arenal Volcano
Seuraava artikkeliMysteerin jäljillä – Teotihuacán

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi