Kun aamulla avaamme verhot, näkymä pysäyttää. Mieli ei ole vielä tottunut tähän vehreään Costa Ricalaiseen luontoon.

Luonnon runsautta

Näkymässä on hyvin erilaista kerroksellisesti kasvavaa vehreää kasvustoa ja runsaasti erilaisia kukkia. Horisonttiin piirtyy tulivuorien profiilit. Luonto on täynnä erilaisia ääniä, mutta nämä äänet eivät kuulosta melulta.

Pakko nipistää itseään, totta se on: heräämme uuteen päivään Costa Ricassa, Atenasissa.

Luonto on täynnä yksityiskohtia

On hyvin hämmentävää ajatella, että emme enää unelmoi, vaan elämme todeksi unelmaamme: asumme osan vuodesta ulkomailla, vuorimaisemissa omassa rauhassa, kuitenkin keskellä uutta kulttuurimiljöötä – ja saamme nauttia kesän lämmöstä. Tämän vuoksi olemme aikanaan opiskelleet, tehneet kovasti töitä ja kohdanneet omat vaikeudet ja ongelmat.

Nyt on aika asettua tänne ja nauttia -jossakin vaiheessa vaikeiltakin tuntuvista- valinnoista. Tämä saattaa kuulostaa suomalaisittain varsin itseriittoiselle, koska meidän kulttuuri on opettanut ajattelemaan ”kell onni on se kätkeköön.” Turha meidänkään on tietenkään henkseleitä paikutella, mutta joskus on vain aika kiitellä omaa rohkeutta ja tehtyjä ratkaisuja. Jos esimerkkimme on jollekin kannustukseksi ja uskallukseksi tehdä unelmistaan totta (oli se mitä tahansa), kannustamme innokkaasti. Vaivannäkö kannattaa!

Turistivirran ulkopuolella

Atenas, costaricalaisittain keskisuuri kaupunki, sijaitsee keskiylängöllä. Pääkaupungista San Josesta on tunnin bussimatka. Tämä on yksi tärkeä syy, miksi valitsimme juuri tämän paikan. Saamme olla kosketuksessa paikalliseen elämään, sivusta turistivirrasta.

Kuten usein Keski-Amerikan maissa, paikallisen keskuksen ja siellä asuvien ticojen (kuten he itseään kutsuvat) keskipiste on puisto ja kirkko. Ne ovat ihmisten julkisia olohuoneita ja valoisana aikana aina täynnä elämää. Niin mekin olemme istuneet useita kertoja alas puiston penkille ja todenneet paikallisten tavoin, että puisto on hyvä paikka rentoutua – ja katsella elämää ja ohikulkevia ticoja. Meilläkin on jo muutama tuttu, jotka tervehtivät meidät nähdessään. ”Pura vida” he moikkaavat. Ihmisten ystävällisyys tuntuu mukavalle.

Atenasin keskuspuisto

Nimi Atenas juontaa juurensa kauas historiaan. Sen ajan hallitsija oli perin juurin ihastunut Eurooppaan ja ennen kaikkea Kreikkaan. Costa Ricassa on useita kaupunkeja, joissa toistuu kreikkalaisten kaupungin nimien monistaminen näihin olosuhteisiin.

Tällä hetkellä keskuspuisto ja yleensä ympäröivä luonto on vehmaimmillaan. Sadekauden iltapäivien sateet huuhtelevat vihreyden täyteen kukoistukseen. Palmut huojuvat rauhallisesti omassa ylhäisessä korkeudessaan ja niiden lehvistössä näkee erilaisia lintuja.

Kirkko on pieni ja jopa vaatimaton Keski-Amerikan standardeihin, mutta kaikessa näkee, että se on paikallisille hyvin tärkeä ja arvostettu paikka.

El mundo – ilmasto

Täällä kerrotaan ylpeänä, että on kaksi asiaa, jotka tekevät Atenasista merkittävän. Ne ovat ilmasto ja kahvi. Atenasissa on yksi maailman parhaista ilmasto-olosuhteista. Sanat ”El Mejor Clima del Mundo” löytyy jokaisen kaupungin bussin kyljestä.

El mejor clima del mundo

Tyypillisesti lämpötila leijuu noin 21- 25 C asteen välillä. Kuin Suomen heinäkuinen lämpötila yötä päivää. Se ei ole liian kuuma, ei liian kylmä. Eikä kostean lämmin, vaan sopivan kuiva. Täällä ei siis tarvitse jäähdyttää eikä lämmittää päivällä eikä yöllä. Sadekautena, joka nyt on, on lämmintä. Sateet ajoittuvat usein iltapäivään ja yöhön. Silloin sataakin runsaasti, mutta pimeällä on muutenkin paras nauttia talon suojasta ja rauhasta.

Kahvin tuoksua ja makua

Ilmasto yhdistettynä alueen runsaaseen vulkaaniseen maaperään tekee Atenasta erinomaisen paikan kahvin tuotannolle. Monet tuottajista ovat pieniä, perheomisteisia.

Kahvi on vahva osa tämän paikan kulttuuria. Ei siis ihme, että puiston reunalla sijaitsevat kahvilat, joista saa perinteisesti tiputettua costaricalaista kahvia.

Perinteinen tapa valmistaa kupponen kahvia

Atenasia ympäröivät vehmaan vihreät kukkulat, joissa kasvatetaan kahvipensaita ja sokeriruokoa. Myös talomme tontilla kasvaa kahvia. Odotamme innolla ensimmäistä sadonkorjuuta ja kahvin paahtamista läheisellä kahvinpaahtamolla.

On vaikea kuvata makua, kun juo oikeissa olosuhteissa kasvaneista kahvinpavuista jauhettua tuoretta kahvia. Ja juoda kupillinen kuumaa autenttisessa ympäristössä.

La cafereria menu

Uusia haasteita

Elää unelmaansa. Kuulostaa helpolle ja valmiille. Oikeastaan se on päinvastoin. Elämässämme ei ole nyt mitään valmiita arkisia kuvioita, josta voisimme ammentaa päivämme sisällön. Toisia suomalaisiakaan ei ole täällä nähty. Vapaudessa on omat haasteensa. Jokainen päivä antaa mahdollisuuden miettiä, miten haluamme aikamme käyttää ja mitä haluamme tehdä.

En ole koskaan asunnut ulkomailla. Olemme toki matkustelleet pitkään yhtäjaksoisesti, mutta asuminen ulkomailla tuo eteemme erilaisia  arkisia asioita. Kuten esimerkiksi auton ostaminen – ja kaikki käytettyä autoa ostaneet tietävät, että se on haasteellisesta jopa Suomessa, saati täällä, jossa jokainen autokauppa vastaa omasta moraalista ja laatustandardeistaan. Kaikki on lähes tulkoon aloitettava alusta. Katsottava sanakirjasta, mikä onkaan auto espanjaksi? Ei ole nimittäin mitään takuita, että kaupoissa osataan englantia. Maassa maan tavalla, joten nöyrästi, mutta rohkeasti eteenpäin. Kerron miten meille käy seuraavassa postauksessa.

Tunteet vuorottelevat onnen, outouden ja kotona olemisen maastossa. Parasta on, että täällä on aikaa kaivautua syvemmälle.

Pura vida!

Edellinen artikkeliPura vida – onnellisuus Costa Ricassa
Seuraava artikkeliAuto-ostoksilla Costa Rican tyyliin

4 KOMMENTTIA

  1. Eksyin sattumalta tälle sivulle ja nyt täytyy kyllä lukea kaikki jutut teidän elämästä Costa Ricassa. Tyttäreni oli muutama vuosi sitten vaihto-oppilaana Atenaksessa ja me kävimme siellä häntä tapaamassa. Oli kyllä huikean hieno paikka ja jäi vahva tunne, että sinne on joskus palattava, ihan ajan kanssa. Kiitos näistä kirjoituksista ?.

    • Kiitos kauniista viestistäsi. Mukava kuulla, että blogimme tuo sinulle iloa. Ilon kautta tätä itsellemmekin kirjoittelemme, virtuaalista päiväkirjaa. Kirjoittelen jatkossakin tunnelmiamme täältä, sinullekin tutuista maisemista ja vahvoista muistoista, joihin on tulevaisuudessa helppo uudestaan palata.

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi