Terveiset Costa Ricasta. Muutimme tällä kertaa matkustamisen tyyliä. Asetuimme asumaan Atenasin upeaan vuoristomaisemaan.

Pura vida!

Costa Rica! Maan nimi maistuu suussa raikkaille hedelmille, tuoreille vihanneksille ja maukkaille ruokakulttuurille. Iholle se tuntuu lämpimälle ja korviin lintujen laululle. Maan motto on pura vida eli puhdas, onnellinen elämä. Odotamme mielenkiinnolla mitä ja miten tämä maa meille avautuu nyt,  kun asetuimme aloillemme ja pääsemme yhä syvemmälle maan kulttuuriin. Täällä sanotaan, että maa on tarkoitettu ennenkaikkea matkailijoille, ei turisteille. Sopii meille, sillä olemme tulleet tänne tutustuaksemme maahan, emme piipahtamaan muutaman päivän pikavisiittille.

Costa Rica on kompaktin kokoinen maa. Hieman Suomea pienempi niin pinta-alaltaan kuin väkimäärältään. Tämä on  4,7 miljoonan asukkaan valtio Keski-Amerikassa. Idässä maa rajoittuu Karibianmereen ja lännessä rajana on Tyynivaltameri. Tässä maassa etäisyydet eivät ole kovin suuria, joten tulemme tutustumaan maan eri kolkkiin.  Erityistä on, että valtio on suojellut noin kolmanneksen maa-ja merialueistaan. Eli eniten kuin mikään muu valtio. Costa Rica tavoitteena on vuoteen 2021 olla maailman ensimmäinen hiilineutraalivaltio. Pura vida!

Pura vida. Hedelmät on aina tuoreita

Suomi on tilastojen mukaan maailman onnellisin maa. Costa Ricassa asuu tutkitusti (eri mittareihin perustuen) maailman onnellisin kansa. Täällä ei ehkä infrastruktuuri ole viimeisen päälle viilattu, mutta sanotaan, että täällä asuu onnellisia ihmisiä. He kutsuvat itseään ticoiksi. Ja totta vie sen näkee heti katukuvassa. Ticot hymyilevät, tervehtivät meitä jo kaukaa. Kun he kuulevat, että olemme Suomesta, alkaa välittömästä iloinen päivittely. Että ihan Suomesta asti tulette tänne. Tervetuloa, nauttikaa, ottakaa tästä hedelmiä jne.

Eikä aikaakaan, kun meille esitellään sukua ja naapurit. Lämpimiä halauksia, naurua ja iloisia tervehdyksiä, vaikkei espanjankielemme kovin sujuvaa olekaan. Näiden ihmisten kanssa ei tarvitse kieltä, kädet käy ja ilmeillä pärjää pitkälle!

Myös naapurimme tuntuvat aidosti haluavan meidän viihtyvän. Otatteko kahvia? Eikö lasi viiniä maistuisi? Ottakaan puutarhan puista tuoreita mandariinejä? Otetteko tortilloja?

Onnellisuus

Täällä tulee miettineeksi mitä on onnellisuus? Onnellisia hetkiä mahtuu elämään monenmoisia ja monenlaisia. Jokaiselle ihmiselle erilaisia ja ainutkertaisia. Onnellisuudesta on olemassa tuhat käsitystä. Monet filosofit ovat yrittäneet vangita sen ja työstää sitä käsitteen muotoon. Kantin mielestä onnellisuuden tulee olla järkiperäinen ja irrallaan kaikesta henkilökohtaisesta. Marxin mielestä se on työn synnyttämää riemua. Aristoteleen mielestä onnellisuus on jokaisen ihmisolennon kaikkein korkein halun kohde ja päämäärä. Hänen mielestään tapa saavuttaa onnellisuus on omien kykyjen käyttö. Toisin sanoen, mikäli ihminen harjoittaa kaikkein parasta kykyään, hän tulee löytämään onnellisuutensa. Aristoteles uskoi, että onnellisuus on ennemminkin elämäntyyli kuin käsinkosketeltava tila.

Ehkä eniten costaricalaista elämänmenoa katsellessa tulee mieleen Gandhin sanonata: ”Onnellisuus on sitä, kun ajatuksesi ja tekosi ovat sopusoinnussa.”

Näyttää siltä, että tämä on maa, jossa ihmiset keskittyvät elämään hyvin, sen sijaan, että pyrkisivät haalimaan sitä, mitä heillä ei ole. Ei ihme, että. Costa Ricassa hoetaan sanontaa on Pura Vida! Tätä elämänasennetta haluamme ehdottomasti vaalia itsessämme.

Pura Vida, hyvät ystävät!

Kerromme tulevissa postauksissa elämästämme täällä uusissa maisemissa.

Edellinen artikkeliJotain uutta, jotain vanhaa! – Matkakirjamme on ilmestynyt
Seuraava artikkeliAtenas – unelmasta totta

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi