Maanviljely on ja on aina ollut riippuvaista säiden suosiollisuudesta. Missä omat vaikutusmahdollisuudet päättyvät, on elettävä toivon ja uskon varassa. Varhaisissa maanviljelykulttuureissa maa nähtiin äitinä, joka elättää ihmislapsensa, aurinko, tuuli tai sade isänä, joka hedelmöittää maaäidin. Jumalien ja jumalattarien suosiosta riippui ihmisten toimeentulo.

Vuoren rinteet peltoina

Cerro Punta sijaitsee Tierras Altaksen ylänköalueella. Se sijaitsee 2000 metrin korkeudessa Panamassa. Cerro Punta on saanut nimensä kylän korkeimmasta huipusta. Alueella asuu alkuperäisväestöä, jotka ovat ammattitaitoisia ja ahkeria maanviljelijöitä.

Maa on hyvin hedelmällinen johtuen siitä, että se on tulivuoren rinteillä, ja siksi, että siellä vallitsee kasvien kasvuun tarvittava kosteat olosuhteet. Kaikki tämä mahdollistaa joidenkin viljelykasvien leviämisen, mikä olisi mahdotonta muualla Panamassa.

Ennen alueen maata käytettiin pääosin mansikoiden viljelyyn, mutta nyt kotitaloudet ovat laajentaneet valikoimiaan. Täällä viljellään lähes kaikki panamalaisten kasviksista, perunoista, kahvista, appelsiineista, kukista ja mansikoista.

Ilmasto on trooppinen, lyhyt kuiva kausi ja pitkä sadekausi, joka ulottuu noin 9-10 kuukauteen vuodessa. Tämän vuoksi alue sopii loistavasti kasvinvilejlyyn. Yöajan lämpötilat ovat usein viileitä Cerro Puntan korkeuden vuoksi.

Ongelmia tuottavat kovaksikin yltyvät tuulet. Ne ovat tyypillisiä suurimman osan vuotta, mutta ovat voimakkaimpia kuivan (ja aurinkoisen) kauden aikana. Myös raekuurot aiheuttavat satunnaisesti vahinkoa viljelykasveille, kuten herneille, pavuille, yrtteille, kurkuille, mansikoille, perunoille, salaatille, kahville ja muille kasveille.

Täällä Cerro Puntan maisemissa tulee mieleen 1800- luvun lopulla Karel Capekin kirjoittama oivallinen runo, puutarhurin rukous, jonka tähän hieman muunnellen siteeraan:

Anna armossasi sadetta joka päivä, jos vain sopii keskiyöstä kello kolmeen ja kuten tiedät, hyvin hienoa ja lämmintä, jotta se hyvin imeytyy maahan.
Mutta, varjele sateelta Silene, Alyssum, Helianthemum, Laventeli ja muut jotka kuten äärettömässä viisaudessasi tiedät, pitävät kuivuudesta.
Ja anna auringon paistaa koko päivän, vaikka ei tietenkään liikaa, eikä Astilben, Gentianan, Hostan eikä Rhododrendronin päälle.
Ja anna aina paljon kastetta ja vähän tuulta, runsaasti kastematoja, mutta ei etanoita eikä kirvoja eikä härmätauteja.

Ja jos sopii, anna kerran viikossa sataa lannoiteliuosta.”

Uskomatonta – sauna!

Asuimme Cerro Puntassa air bnb:llä erittäin mukavassa talossa, jota piti Kanadasta lähtöisin oleva pariskunta. Emmepä olisi uskoneet, että täällä tulivuoren rinteen juurelta löytyisi mukiinmenevä sauna.

 

Tämä talo oli kuin pieni vihreä keidas keskellä suurta vihreää keidasta.  Näin suomalaiselle tämän keitaan parasta antia  – sauna ja pehmeät löylyt!

Edellinen artikkeliMuovinen oivallus! – Plastic Bottle Village
Seuraava artikkeliVaaran ja voiman tunto – Volcan Baru

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi