Sateenkaari merkitsee hyvin eri asioita eri ihmisille. Joillekin se on vain yksi meteorologinen ilmiö muiden ilmiöiden joukossa. Olemme nyt Boquetessa, Panaman ylängöllä, jossa sateenkaari on tärkeä osa alkuperäisväestön kulttuuria ja tarustoa.

Boquette

Boqueten ympärillä olevat vuoret ovat Ngobe-Bugle-kansan koti. Tämä alkuperäiskansalainen ryhmä koostuu maanviljelijöistä ja käsityöläisistä.

He muokkaavat chaquiruksia (helmi kaulakorut), koreja, chacara (kudotut pussit) ja nahuja (heidän tyypilliset vaatteensä). Samoin Kuna-ihmiset ovat kuuluisia kirkkaista mekoista ja niiden värikästä kirjailuista. Koruissa ja vaatteiden koristeissa kuvataan sateenkaarta ja sen lukuisia värisävyjä.

Uskomuksia

Sateenkaareen liittyy paljon erilaisia uskomuksia, jotka perustuvat sen kaarimaiseen muotoon ja väreihin. Myytin mukaan sateenkaaret toimivat siltana ihmisen ja jumalan (tai jumalien) välillä. Sateenkaari yhdistää myös taivaan ja maan, jonka avulla saadaan jumalten viestejä.

Sateenkaarella on sanottu olevan myös tärkeä osa vesisysteemiä. Sateenkaari imee veden taivaalle, josta se jälleen putoaa maahan. Joten ihmisellä on aina vaara joutua sateenkaaren imaisemaksi. Monet alkuperäiskansat uskoivat, että jos sateenkaarelle viheltää, se sieppaa mukaansa taivaaseen.

Ja koskaanhan ei tiedä, milloin sattuu löytämään sateenkaaren päästä ruukullisen kultaa.

Kuten saamelaisetkin uskoivat, että sateenkaarella oli voima karkoittaa konflikteja, jonka vuoksi niitä piirrettiin mm. noitarumpuihin. Alkuperäiskansalla voi toki olla erilaisia muitakin tapoja, mutta ainakin täällä kiinnitetään vaatteisiin sateenkaaren väreissä leiskuvia nauhoja.

Osana arkea

Täällä on mahdollista nähdä uskomattoman hienoja sateenkaaria. Johtunee varmaankin Boqueten sijainnista isojen ja rehevien vuorien kätköissä. Erityisesti tulivuori Volcan Barun, joka on vielä aktiivinen, tekee sijainnista hienon. Mekin näimme todella hienoja, vaikka sadekausi oli jo ohitse.

Boqueten hienot sateenkaaret

Boquete on ”ikuisen kevään kaupunki” ja sieltä avautuvat upeat panoraamanäkymät ympäröiville vuorille.

Kukkatorit. Nekin ovat täynnä sateenkaarenvärejä.

Boqueten kukkatorit

Kahvifestivaalien yhteydessä on myös kukkafestivaalit. Joka tammikuussa Boqueten puutarhat pistävät parastaan. Festivaaleilla käy kahden viikon aikana yli 100 000 ihmistä, joten pieni kaupunki pullistelee silloin ihmisiä.  Tämä vehreys näyttäytyy parhaiten festivaalilla, mutta sitä voidaan tarkastella ympäri vuoden eri yhteyksissä.

Kukkafestivaalit Boquetessä 

Myös kaikkialla katukuvassa näkyy kukka-asetelmia.

Näiden värikkäästi pukeutuneiden ihmisten elämää seuratessa tulee mieleen Mark Twainin sanonta:

”Meillä ei ole enää samoja sateenkaareen kohdistuvia tunteita kuin alkuperäiskansoilla on, koska tiedämme miten se on muodostunut. Olemme menettäneet yhtä paljon kuin saaneet perehtymällä asiaan.”

Edellinen artikkeliVillahattupäinen lintu – Santa Fe
Seuraava artikkeliSaaressa on aina sunnuntai – Bocas del Toro

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi