Hotellimme ikkunasta näkyy suurkaupungin kauneus. Julkisivut. Tyylit vilisevät silmissä.

Lasi, teräs, tiili, rosteri, kivi, rapattu pinta, valaistus. Niistä on kaupungit tehty. Siitä on myös Panama city, Panaman pääkaupunki tehty.

Uusi kulttuuri odottaa

Lensimme Kolumbian Cartagenasta Panamaan ja sen pääkaupunkiin Panama cityyn. Suurkaupunkialueella asuu yhteensä noin 1,7 miljoonaa ihmistä, eli suunnilleen puolet maan väestöstä. Etelä-Amerikka vaihtui Keski-Amerikaksi, raha Balboaksi/ dollareiksi, virallinen kieli pysyi edelleen espanjana.

Panama

Panama sijaitsee Karibianmeren ja Tyynenmeren välisellä kannaksella, joka yhdistää Etelä- ja Pohjois-Amerikan.

Korkeita torinitaloja kaikkialla. Itse rakennuksetkaan eivät ole yksitotisia. Kerrostalojen ulkonäkö muuttuu, kun niiden ympäristössä on pimeydessä sykkiviä valoja.

Kaikkien  rakennusten alla on arkkitehtuuri, joka nopeasti kasvavassa suurkaupungissa on vaihteleva. Silmiin pistää nopeasti toteutetut ja usein käytännölliset rakenteet, joissa on jäänyt ajattelematta koko kaupunginkuvan estetiikka.

Rakennuksetkin muuttuvat, joskin hitaammin kuin näemme. Materiaalit vanhenevat. Ilmankosteuden vaihtelut, kuumuus, saasteet, työmaaräjäytykset. Monen vuoden päästä näitäkin rakennuksia pidetään epämuodikkaina ja aikansa eläneinä.

Korkein on Trumpin omistama hotelli (Ocean Club International Hotel and Tower) 284 m.

Korkein rakennus Panama cityssä

Panama city on bisneskaupunki, jolla on oma historiansa. Historia, joka on kasvua, politiikkaa, korruptiota, optimismia, pessimismiä, ahneutta, teknologiaa ja insinööritaitoa.

Panama City on moderni, jonka sanotaan kaupungin skylinen muistuttavan USA:ssa Miamia. Näin matkailijasta myös tuntuu, että sieltä on myös paljon haettu ideoita kaupankäynnin, taiteen, muodin ja ruokailun saralle.

Tunnelmallinen vanha kaupunki

Panamassa on myös vanha kaupunki, Casco Viejo. Se on Unescon perintökohde.

Sanotaan, että jo kauan sitten jumalat valvoivat näitä kapeita tiilikaduja ja pitivät tunkeilijat kaukana.

Mutta nykyään vanhat siirtomaan aikaiset murenevat pastellimaiset julkisivut ovat osa pääkaupungin ”tyylikkäimpiä” osoitteita. Täällä on sekaisin vanhaa ja kunnostettua.

Vanha kaupunki Panamassa

Panaman rannikoita kutsutaan Tyynenmeren ja Karibian rannikoiksi eikä etelä- ja pohjoisrannikoksi. Tyynenmeren rannikko on erittäin matala, ja siksi vuorovesi on poikkeuksellisen raju, yli seitsemän metriä.

Merellisyyden ansiosta tuoretta kalaa on tarjolla aina. Vilkas Mercado de Mariscos, Panaman kalamarkkinat, avautuu joka aamu klo 5.00. Söimme sitrushedelmien maistamaa cevicheä, joka tarjoillaan styrofoam-kuppeihin. Tämä suosittu panamalaista ruokalaji sopii parhaiten jääkylmän oluen kanssa.

Casco Viejon persoonalliset kadut on pakattu pieneen niemimaahan, joka putoaa Tyynenmeren alueelle. Täältä on loistava panoraamanäköala modernia keskustaan ja sen horisonttiin.

Panoraama uuteen kaupunkiin

Paras näkymä on Esteban Huertasilta, joka on vanhan kaupungin muurille rakennettu kävelykatu.  Täällä kuna-naiset myyvät kirjottuja molaareja, joista he ovat kuuluisia.

Täällä on niin paljon historiaa – ja rakastamiani tarinoita, että pää menee pyörälle. Uuden maan kultuuriin sisäänpääseminen on aina yhtä jännittävää ja haastavaa, mutta tarina kerrallaan pääsemme lähemmäksi ydintarinaa.

Eräs legenda

Eräs legenda kertoo Iglesia de San Josen kirkosta ja sen vanhasta kultaisesta alttaritaulusta. Englantilaisen merirosvon Henry Morganin hyökättyä kaupunkiin, keksiliäs pappi maalasi Kultaisen alttarin piiloon mustalla maalilla.

Kun Morgan poltti suuren osan vanhasta kaupungista ja ryöväsi kaikki irtilähtevät kalleudet, tämä mustaksi maalattu alttaritaulu sai jäädä paikoilleen. Pappi sai merirosvon vakuutettua, että toinen merirosvo oli jo ennättänyt ennen Morgania ryöväämään kuuluisan kultaisen alttaritaulun.

Legendan mukaan pappi esitti asiansa niin vakuuttavasti, että sai jopa merirosvo Morganin lahjoittamaan rahaa uuteen alttariin. Merirosvon kerrotaan sanoneen. ”En tiedä miksi, mutta luulen, että sinä olet suurempi huijari kuin minä.”

Aikojen kuluessa tämä alttaritaulu siirrettiin uuteen kirkkoon, nykyiselle paikoilleen – ja entisöitiin. Kultainen alttari on luonnossa todella vaikuttava.

Kultainen alttari

Suurkaupungissa on oma viehätyksensä. Näissä on mukava viettää aikaa muutama päivä, nauttia atmosfääristä, hyvästä ruuasta ja maleksia kaupungin katuja. Vähitellen kiihkeä syke alkaa muuttaa elämänpulssimme, jolloin se on merkki: on aika jatkaa matkaa.

Tutkimusmatkamme Panamaan alkaa iloisin mielin!

Edellinen artikkeliMaassa maan tavalla -Kolumbialainen ruokakulttuuri
Seuraava artikkeliMitä on kauneus? – mietteitä Panaman kanavalta

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi