Joidenkin kaupunkien ylle on ripoteltu roppa kaupalla rakkauden ja romantiikan tarunhohtoa. Näiden kaupunkien kattojen yllä huhutaan lentelevän itse Amorin, tuon rakkauden pikkulähettilään, jonka uskotaan tähtäilevän nuoliaan kadulla askeltavien ihmisten joukkoon. Ja kuten taru kertoo: nuolen osuessa, ihminen rakastuu seuraavaan näkemäänsä ihmiseen.

Muurit kuin syli

Ehkä romantiikan tekee vanhan ydinkeskustan ympärille rakennetut jyhkeät muurit. Ne ovat kuin rakkaan ihmisen vahvat käsivarret, jonka sylissä on hyvä ja turvallista olla.

Jyhkeät muurit

Komea kaupunginmuuri ja kello-torni (Torre del Reloj) rakennettiin kaupunkilaisille siirtomaa-aikaisten hyökkäysten suojaksi ja turvaksi. Muurien sisäpuolella oleva koko vanha keskusta on säilynyt vanhassa, siirtomaa-ajan asussaan, vaikka kaupunki itsenäistyi Espanjasta jo vuonna 1811.

Se onkin tämän vuoksi julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi.

Värikkäitä katuja

Aamuisin ja iltapäivisin ihmiset kerääntyvät kävelemään linnoitukseen ja muureille, tai vaikkapa pelaamaan jalkapalloa etulinnoituksen pienelle aukealle. Cartagena sijaitsee aivan Karibian rannikolla, joten merituuli puhaltaa iltaisin lempeästi muurilla käveleville. Kuin huomaamatta ihmisen käsi hakeutuu rakastetun käteen ja vartalot nojautuvat lähemmäksi ihastellessa upeaa auringon laskua Karibianmereen.

Amorin siipien suhina peittyy hevosten kenkien kopseeseen. Vossikkakulttuuri on vahvaa ja perinteikästä.

Hevosvamkkurit valmiina romanttiselle ajelulle

Tunnelmaa nostattavat saksofoninsoittajat kadulla.

Katumuusikkoja Cartagenan kadulla

Kun kävelee kaupungin läpi kapeita, mukulakivisiä katuja, näkee kirkkoja, museoita, putiikkeja, ravintoloita, boutique-hotelleja – ja myös paikallista elämää, joka on kaupungissa yhä läsnä.

Romanttisia värityksiä ja kasvillisuutta taloissa.

Cartagena

Paikalliset elävät pitämiensä majatalojen ja ravintoloiden yhteydessä, joten aamulla saatamme herätä kadulla kiertevän kaupustelijan hypnoottisen monitoniseen kovaääniseen huuteluun: huevos (kananmunia) ja arepas (paikallinen maissileipä).

Lämpö riisuu ja kulttuuri hellii

Cartagenassa on lämmin, trooppinen ilmasto. Päivän lämpötilat keskimäärin +34 C ja merenläheisyys tekee ilmasta kosteaa. Tämä tarkoittaa, että ihmisten vaatetus on minimalistinen ja kevyt. Juuri tällä hetkellä on kuiva kausi: aurinko paistaa voimakkaasti! Päiväntasaajan läheisyys kuitenkin suojaa, etteivät hurrikaanit pääse Cartagenaan.

Cartagenan sanotaan olevan yksi Kolumbian suosituimmista matkailukohteista mielenkiintoisen historian, erinomaisen keittiön ja upeiden ostosten ansiosta. Asuinalueella asuu noin miljoona ihmistä, Cartagena on viidenneksi suurin kaupunki Kolumbiassa, ja toiseksi suurin rannikkoalueella.

Kulttuurisesti Cartagena tunnetaan kansainvälisestä musiikkifestivaalista, elokuvajuhlasta ja Jazz-festivaalista. Katutaidetta on valtavasti.

Ne ovat usein huumorilla sokeroitu.

Piipahdimme katsomassa paikallisten taiteilijoiden kokoelmia, mutta nämä taideteokset eivät herättäneet meissä romanttisia tuntoja.

Luuta ja sankko

Kaikille jotain

Vanhan kaupungin ulkopuolella on uusi moderni asuinalue: Cartagenan lahden Bocagrande (iso suu) ja Mangan asuinalue. Molemmilla alueilla on upeat näkymät, ja ne ovat jalankulkijoille turvallisia. Siellä on myös uimaranta, mutta se on liian rauhaton makuumme.

Moderni Cartagena

Romantiikan mielenhäiriö

Luin lehdestä mielenhäiriöstä, joka iskee japanilaisiin turisteihin heidän vieraillessaan Pariisissa, legendaarisessa romantiikan kaupungissa. Mielenhäiriön sanotaan johtuvan siitä, että korkeiden odotusten jälkeen kaupungin todellisuus, töykeät tarjoilijat ja likaiset kadut tuottavat karvaan pettymyksen. Kyse on siis kulttuurishokista. Japanin Pariisin-suurlähetystöllä on jopa erilliset, kellon ympäri toimivat hätäpuhelimet tätä syndroomaa varten. Syndrooman oireet voivat olla psyykkisiä tai fyysisiä, kuten esimerkiksi ahdistus, käsitykset uhriksi joutumisesta, ennakkoluulot ja vihamielisyys muita kohtaan ja joskus jopa hallusinaatiot.

Ehkäpä ikä suojaa meitä aikuisina matkalla olevia tältä syndroomalta täällä Cartagenassa. Kaupunki täytti odotuksemme, sillä ne eivät olleet sen suurempia kuin muidenkaan kaupunkien kohdalla. Annamme kaupungin kertoa tarinaansa meille. Mutta kyllä, kaupunki oli kaunis, romanttinen ja persoonallinen.

Onnistuneen matkan ja rakkauden esteenä ovat usein juuri itsemme asettamat liian suuret odotukset – ja liian pienet ponnistelut.

Edellinen artikkeliTätä on oleminen – Tolu (Costa Linda)
Seuraava artikkeliMaassa maan tavalla -Kolumbialainen ruokakulttuuri

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi