Juuri kun kuvittelimme nähneemme kaikki sateenkaaren värit Salentossa – näimme niitä lisää ja vielä enemmänkin! Astuessamme bussista Filandian keskusaikiolle (jonka nimi on myös Simon Bolivar), huokasin ihailusta. No nyt on söpöä, kaunista ja somaa!

Filadian kirkko ja keskusaukio

Ole’! Olemme tulleet yhä syvemmälle Kolumbian maaseudulle, Filandiaan. Se on Salennon naapurikaupunki. Kiinnostuimme tästä pienestä kaupungista, sillä matkan tässä vaiheessa kaikki aito, pienempi, syrjäisempi ja tuntemattompi kiinnostaa. On mukava poistua perinteisten turistivirtojen uomasta.

Melkein kuin sukulaiskylä

Kaupungilla on vetävä nimikin – Filandia. Melkein kuin Finlandia, vain n-kirjain puuttuu nimestä. Tosin näimme jossakin käytettävän myös Finlandia muotoa, joten jo pelkästään tämä nimen ”sukulaiskaiku” sai meidät liikkelle.

Filandia on pieni kaupunki, jonka elinkeino perustuu lähes puhtaasti maatalouteen. Vaikka kahvi on tärkein maataloustuote, lukuisten hedelmien ja vihannesten tuotanto monimuotoistaa kunnan elinkeinoa. Asukkaita tässä pienessä kaupungissa on lähes 7000, ja noin 6 500 asukasta asuu läheisillä maatiloilla.

Ihmiset liikkuvat jeepeillä, tavalliset autot eivät välttämättä jaksa vääntää tavaralasteissa vuoren rinteitä ylös.

Jeepeillä pitkin vuoristoteitä

Tai sitten perinteisesti hevosella.

Lisää väriä

Jos Salento on värikäs, ei Filandia jää yhtään vähäisemmäksi. Ymmärtääksemme, kaupunkien välillä on kilpailua arkkitehtuurissa, maisemissa ja jopa asukkaiden ystävällisyydessä. Monet paikalliset kysyivätkin meiltä: kumpi on kauniimpi – Salento vai meidän Filandia?

Vaikea sanoa. Niin ovat samanlaisia, värikkäitä ja pittoreskejä molemmat. Filandiassa on jäljellä aitoa kolumbialaista elämänmenoa. Filandia on saanut elää hyvin rauhassa. Matkailijat jäävät usein Salentoon, eivätkä ole ainakaan vielä löytäneet tätä hienoa ja kaunista paikkaa. Meille toivoteltiin kadulla ”bienvenidos”, tervehdittiin ”buenos dias/ buenos tardes” – ja tunsimme olevamme todella lämpimästi tervetulleita. Saimme länsimaalaisina turisteina erittäin hyvää ja perin juurin yksilöllistä palvelua.

Täällä ei kruusailla rakennusten värien soinnuilla, tai sillä sopivatko värisävyt naapuritaloon; mitä näyttävämpi sen parempi. Jokainen talo valitsee oman mielivärinsä, aivan sama miten naapuri talonsa maalaa. Värien käyttö näkyy kaikkialla ja kaikessa.

Värikästä katukuvaa

Tässä pienessä kylässä on potkua! Täällä on vahva omalaatuinen muototaju, joustava kontrasti- ja vivahdeherkkyys!

Rakennuksissa on runsaasti koristeellisia ja värikkäitä yksityiskohtia.

Kauniita yksityiskohtia

Yleisvaikutelmasta tulee näin hauska ja optimistinen.

Yksityiskohtien ja värein tulvassa kokonaisuus muuttuu tavallaan katsojasta jo epätodelliseksi. On kuin kävelisi sadun kuvitetussa lavastuksessa tai asuisi nukkekodissa.

Koreja

Kuten Salentossa, niin myös Filandiassa tehdään paljon käsitöitä. Tämän kaupungin erityisosaamista on punoa bambuista ja muista luonnonmateriaaleista esimerkiksi koreja. Näitä olisi mukava tuoda tuliaisena, mutta kovin ovat herkkiä kuljetettavaksi rinkan pohjalla.

Käsintehtyjä koreja

Mirador

Kaupungin tunnetuin nähtävyys on sen ”mirador” eli korkea näköalapaikka. Se on suuri, 27 metriä korkea puurakenne, joka sijaitsee aivan kaupungin laidassa. Se tarjoaa laajat näkymät lähikaupunkeihin Armeniaan ja Pereiraan, länteen päin näkyy Cauca-joen laakso ja itäpuolella avautuu näkymä los Nevadosin luonnonpuistoon.

Yksi asia ylitse muiden

Pieneen kaupunkiin mahtuu monenmoista persoonallista majapaikkaa.

Vihreää hotellin sisällä

Valitsimme pienen hotellin keskeltä kaupunkia. Olimme ainoat asiakkaat, joten palvelu pelasi. Näkymä ikkunasta oli vehreä, ja kun katsoi tarkemmin, avautui herttainen yksityiskohta: puu oli hautovien kyyhkysten pesiä täynnä.

Kyyhkysiä

Nälkä ei pääse yllättämään! Täällä on paljon erilaisia ravintoloita. Ihanan pieniä. Eräs mieleenpainuva oli Orale´s Tacos.

Orales Tacos

Maukasta ruokaa ja erittäin persoonallista ja sydämellistä palvelua.

Mutta yksi asia täällä on ylitse muiden. Emme ole missään kaupungissa nähneet näin paljon kahviloita. Ollakseen näinkin pieni paikka, täällä on niitä valtavasti! Totesimme, että paikallisten on juotava kahvia ämpäritolkulla, jotta näihin kaikkiin kahviloihin riittää asiakkaita. Mekin istuimme fiilistelemässä tätä maukasta ja aromikasta kahvilakulttuuria.

Filandia on juuri sitä mitä Kolumbian kuvittelimme olevan: Värikäs, rento ja maukas.

Täällä me jatkamme kahvinjuontia.

Edellinen artikkeliSalainen sola – Mitä ihmettä?
Seuraava artikkeliHyvät ystävät- tämä on tarkoitettu nautittavaksi!

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi