Taiteilija on oman kosmoksensa luoja ja yksinvaltias – ja joskus myös sen ainoa asukas, sillä jos hänen tuotantonsa on niin vaikeaa, ettei sitä osaa tulkita kuin muutama asiantuntija. Taide voi olla myös hauskaa! Kävimme tutustumassa taidenäyttelyyn, joka on tehty pilke silmä kulmassa. Siitä huolimatta, että taiteilija halusi taiteellaan myös esittää rajuakin yhteiskunnallista kritiikkiä.

Pulleaa taidetta

Yksi kansainvälisesti tunnetuimpia nykytaiteilijoita on Ferdando Botero. Hän on kolumbialainen taidemaalari ja kuvanveistäjä. Hänellä on helposti tunnistettava tyylinsä: pyöreämuotoiset, pullistuneet henkilöhahmot.

Boteron pulleaa taidetta
Boteron mieskuva

Botero on tehnyt myös veistoksia, jotka muistuttavat tyyliltään hänen maalauksiaan. Veistokset ovat suurikokoisia, ja niitä on monilla julkisilla paikoilla.

Boteron pulleita veistoksia

Vierailimme Bogotan La Candelaria -kaupunginosassa sijaitsevassa Botero-museossa. Museossa on yksi Latinalaisen Amerikan tärkein kansainvälinen taidekokoelma.

Nämä teokset edustavat niin kutsuttua neofiguratiivista taidetta.Botero maalasi ja piirsi sarjan teoksia kotimaataan repivästä huumesodasta.

Boteron taidetta

”Boterismo” kuvaa ihmisiä ja lukuja suuressa, liioitellussa äänenvoimakkuudessa. ihminen itsee päättää, näkeekö hän teoksissa poliittista kritiikkiä tai huumoria. Tai molempia.

Botero

Maalaukset eivät todellakaan ole aggressiivisia, julistavia tai tuputtavia. Päinvastoin, näyttelyn jälkeen jää huvittunut, hyväksynyt olo. Silti näyttely jättää takaraivoon kolkuttelemaan ajatuksen, että nämä pulleat hahmot viestittävät jostakin suuremmasta ja laajemmasta. Ihmisyyden näkyvästä hahmosta – ja näkymättömistä varjopuolista.

Museossa on 123 teosta Fernando Boterolta ja 85 muun taiteilijan (yhteensä 208) taideteosta. Pysyvään kokoelmaan kuuluvat Balthus, Georges Braque, Marc Chagall, Salvador Dali, Joan Miró, Pablo Picasso, Sonia Delaunay, Claude Monet ja Henri Matisse. Joten nähtävää riitti – ja sisäänpääsy ei maksanut mitään!

Runsasta taidetta

Kultamuseo (tai espanjalainen ”El Museo del Oro”) on Bogotassa sijaiseva museo, joka sisältää maailman suurimman kokoelman kullasta tehtyjä esineitä (yli 30 000 ).

Kultaesineitä

Kokoelma on lähtöisin alkuperäiskansojen kulttuureista – pyhästä metallista tehtyjä esineitä, jotka todistavat ihmisten ja yhteiskunnan elämää ja ajattelua ennen Espanjan valloitusta Amerikassa.

Museossa on kuuluisa Muiscan kultainen lautanen,joka edustaa Bacatan uuden hallitsijan seremoniaa. Tieto perustuu El Doradon myyttiin: Ylimmän miehen perillinen sai vallan suurilla lahjoilla jumalilta. Hallitsija seisoo lautan keskellä, ja häntä ympäröivät tärkeimmät päälliköt.

Kultamuseon yksi (tunne)arvokkaimmista esineistä

Näyttely huipentuu ”salaiseen huoneeseen”, jossa kuvataan musiikin, väritehostein tulivuoren purkautumisen jälkeen syntynyttä järven kraateria, jonne shamaanit heittivät kultaesineitä kraateriin lepytelläkseen jumalia.

Vaikka tarina on vanha on sen sanoma pelottavan nykyaikainen: ”Sade tulee kuivan vaiheen jälkeen. Valo tulee pimeyden jälkeen. On mies. On nainen.Kun tasapaino särkyy ja kaaos vallitsee, kontrolloimattomat voimat ottavat vallan ja maailma joutuu kaaokseen ja terrorin valtaan. Näiden pyhien uhrilahjojen avulla tasapaino palautuu ja viisaus palaa maanpinnalle.”

Loisteliasta

San Franciscon kirkko (Iglesia de San Francisco) on yksi Kolumbian vanhimmista kirkoista (vuosina 1557 ja 1621). Erityisen kirkosta tekee sen poikkeuksellisen 1700-luvun kullattu pääalttaritaulu, joka on Bogotan suurin ja loistavin taideteos. Kullattu alttaritaulu.

Kultainen alttaritaulu

San Franciscon lähellä sijaitsee toinen vanha kirkko. Joskus ulkokuori pettää. Ulkoapäin tämä rakennus on mitä vaatimattomin, mutta kun astuu sisään löytää itsensä keskeltä Bogotan rikkaimmin sisustetusta kirkoista: Iglesia Museo Santa Clara. Kirkko on myös vanhin (yhdessä Iglesia de San Franciscon kanssa). Se toimii nykyään myös museona. Sen katon tynnyriholvi on päällystetty kultaisilla kukilla ja seinät ovat täysin peitetty 148 maalauksella ja pyhillä veistokella.

Seinät täynnä taiteen runsautta

Myös paljon uutta ja kiinnostavaa

Bogotassa on valtavasti katsottavaa. Kulttuuritarjontaa on laidasta laitaan. Täältä löytää perinteitä, kauniita vanhoja rakennuksia ja kiinnostavia museoita, taidegallerioita. Täällä ei ole jäsähdetty muistelemaan vain vanhoja aikoja, vaan nykytaide valtaa alaa. On erikoisia kauppoja, kekseliästä sisustusta, vanhoja parturintuoleja ja Coca-Cola-puhelinkoppia hyödyntäviä kahviloita ja ravintoloita.

Niin paljon on tarjolla ettei tiedä oikein mitä ihmettelisimme eniten. Yllä muutama poiminta blogiin. Onneksi meillä on täällä aikaa luoda oma taiteellinen kosmoksemme.

Edellinen artikkeliVapaina taiteilijoina Bogotassa
Seuraava artikkeliSyvemmälle Kolumbiaan – Pereira

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi