Miten löytää itselleen mielekästä ja sopivaa katsottavaa tästä suurkaupungista, jossa on nähtävyyksiä ja tapahtumia yllin kyllin? Valinta on vaikeaa, mutta tehtävä. Sillä jos matkailijana lähtee juoksemaan nähtävyyksien perässä, voi matkanteko ja elämäntempo livetä pelkäksi sekavaksi juoksemiseksi. Joskus on vain hyväksi, ettei jokaisella hetkellä ja askeleella tarvitse olla tarkoitusta. Silmä saa jäädä vaeltamaan spontaaneihin tilanteisiin ja tapahtumiin.

Katse vaeltaa

Bogota on valtavan laaja alue, jo pelkästään kaupungista ulos pääsy vaatii puolentoista tunnin bussissa istumisen. Kaupungin ydinkeskustassakin on kokoa – ja se on pullollaan nähtävää. Niin virallista kuin epävirallista nähtävyyttä. Vuoret kohoavat idässä jylhinä. Ne ovat hyvä maamerkki, jos alkaa tulla tunne, että on eksyksissä.

Olemme olleet matkoillamme monessa suurkaupungissa – ja todenneet, että niissä on kovasti samaa, mutta jokaisessa on omat erityispiirteensä. Olen iloinen, että Bogota yllätti meidät iloisesti. Ennakkoasenteemme sai kyytiä, jos niitä oli olemassa.

Rentoa meininkiä

Kiertelimme kaupungin keskustaa ja nautimme kovasti tämän suurkaupungin atmosfääristä, rennosta latinokulttuurista ja ihmisten ystävällisyydestä ja välittömyydestä. Slummialueita löytyy kaupungin laidoilta. Kuten edellisessä postauksessa kerroin ja perustelin; täällä on tiedettävä missä liikkuu ja mihin aikaan: https://aikuisinamatkalla.fi/2017/10/14/sykkiva-bogota-terveiset-kolumbiasta/

Poliiseja, vartijoita, turvamiehiä on paljon kaikkialla ja he ovat näkyvästi esille. Kolumbiassa on otettu tiukka linja rikollisuuteen ja huumeisiin. Turistina on siis turvallinen olo.

Liikenne soljuu!

Mikä tässä kaupungissa on erityistä, se on liikenne. Kaupunkia halkovat isot ja leveät autokaistat, joten pienemmät kadut ovat miellyttävän rauhallisia. Täällä on tilaa liikkua, kävellä tai vaikka tanssia salsaa keskellä jalkakäytävää. Suurkaupungiksi täällä on varattu paljon tilaa kävelijöille ja pyöräilijöille. En tiedä mistä olin asenteeni luonut, mutta yllätyin miten säntillisesti ja soljuvasti liikenne etenee. Täällä ei tönitä vastaankulkevia eikä mopot tai autot kääntyile eteen miten sattuu.

Bogotassa – ja tiettävästi myös koko Kolumbiassa polkupyöräillään paljon. Ohi ajelee pyöriä jonoksi asti. Joka sunnuntaiaamu monet suurista kaduista suljetaan autoilta, jotta pyöräilijät ja kävelijät saavat tilaa liikkumiseen. Arvostamme!

Piknik kulttuuri kukoistaa

Kaupungeilla on usein tärkein aukio tai puisto, joka symboloi kaupunkia. Täällä se on Simon Bolivarin aukio, jonka ympärillä on kaikkein tärkeimmät hallintorakennukset.

Bolivarin aukio

Presidentinlinnakin on kivenheiton päässä.

Presidentin palatsi Bogotassa

Aukio sinänsä ei ole mitenkään erikoinen tai houkutteleva. Ihmiset syöttävät innokkaasti pulleita citypuluja. Itse en ole kovin innostunut näistä lintulaumoista ja niiden jättämistä jätöksistä.

Citypuluilla on hyvät oltavat Bogotassa

Parempi paikka rentoutua ja katsella paikallista elämää on Simón Bolívarin Metropolitan puisto, joka on keskustan läheisyydessä sijaitseva suuri viheralue. Siellä sijaitsee kaikenlaista viihde- ja urheilukeskukset.

Suuri vehreä jeidas Bogotan keskustan tuntumassa

Puistossa on tilaa suurille konserteille ja tapahtumille (yli 140 000 ihmiselle), mutta itse nautimme yhdessä bogotaisten kanssa rauhallisesta piknik tunnelmasta.

Bogotassa on paljon pieniä, taskukokoisia ja vähän isompiakin puistoja, joista todellakin pidetään hyvää huolta. Roskia ei näy missään ja puistojen yleisiin vessoihin voi huoletti mennä. En tiedä miksi, mutta yllätyin!

Etelä-Amerikassa on kaikkialla Latinalaisen Amerikan itsenäisyystaistelija Simon Bolivarin mukaan nimettyjä puistoja, katuja, aukioita ym, joten kartan kanssa saa olla tarkkana.

Katujen tallaaminen

Zona G:n kauppakeskusalue on täynnä hienoja ja moderneja ostospaikkoja. Ne ovat kaikkialla hyvin samanlaisia. Pienet kärryt, kojut ja kioskit sen sijaan tuovat värikkyyttä katukuvaan. Yritteliäisyyttä löytyy täälläkin kengännauhojen myyjistä selfietikkujen kauppaajiin. Katujen varrelta löytyy syötävää ja juotavaa – ja mikä parasta – tarjolla on laaja valikoima varmasti tuoreita hedelmiä.

Tuoreutta tarjolla

La Candelariassa, joka on historiallinen vanha kaupunginosa, on täynnä persoonallisempia kojuja ja ravintoloita.

La Candelarian idylliä

Myös kadut ja rakennukset ovat värikkäitä ja persoonallisempia. Arkkitehtuuriltaan alue muistuttaa Espanjasta ja kolonialismin ajoista.

Sunnuntaina alue herää eloon, kun kaduille levittäytyvät markkinat – jos sää sallii. Näin sadeaikana, sää ei ole lähes 3 000 metrissä sijaitsevassa Bogotassa tosin ole mikään itsestäänselvyys. Ja vaikka säätiedotus näyttäisi sadetta ja ukkosta viikon verran, väliin mahtuu todennäköisesti myös paahtavan kuumia poutapäiviä. Meille sää on ollut suotuinen.

Bogotan kuuluisa katutaide

Bogotan päätös (vuonna 2011) tukea katutaidetta merkitsi luovan ajan alkua kaupungille, jonka toimistorakennukset ja kunnalliset seinät muuntautuivat suuriksi ”kankaiksi” maailman suosituimpia katutaiteilijoita varten.

Katutaide kukoistaa

Katutaideteokset, nämä lähes aineettoman keveät kuvat ovat syntyneet taidolla, mutta myös raskaalla työllä. Suoritukset ovat teknisesti huikeita. Joidenkin teosten kantaaottavuus tuo niihin lisäsyvyyttä, mutta niiden varsinainen kiinnostavuus on niiden yllätyksellisyys. Slummien seinissä kukoistaa kukoistavat ruusut ja ikuinen auringonpaiste. Virallisilta toimiston ulkoseiniltä löytyy kuvia lapsesta leikkimässä tai kissasta latkimasta maitoa. Luovuutta, josta nautimme. Pienillä, mutta harkituilla vedoilla raskas aihe on saatu näyttämään keveältä ja keveä piirros raskaalta. Mikään ei ole välttämättä sitä, miltä ensisilmäyksellä näyttää, ja juuri tässä jännitteessä piilee vähäeleisten katutaideteoksen yllättävyys.

Tilanteet kertovat

Olemme katselleet ja tutkineet kaupunkia vain ja ainoastaan matkailijoiden silmin. Meidän ei tarvitse tietää tarkemmin mitä näiden rakennusten, kotien kulissien ja suljettujen ovien takana tapahtuu. Emme tiedä tarkalleen, mikä on maan sosiaali- ja terveydenhuollon rakenne, naisten asema, tai lapsikuolleisuus. Olemme siinäkin mielessä vapaita taitelijoita, että meidän ei tarvitse katsella matkalla ollessamme kaupungin elämää ammatillisten silmälasien kautta. Ei tarvitse ottaa kantaa, tietää tarkemmin maan politiikasta tai suhdanteita. Näihinkin asioihin törmäämme, jos törmäämme, tarkoituksenamme ei ole pitää korvia kuuroina tai silmälappuja silmillä. Annamme olosuhteiden kertoa, tilanteiden tapahtua ja elämysten karttua.

Seuraavassa postauksessa menemme jo ulkoa seinien sisälle. Alamme luoda omaa taiteellista Kolumbialaista kosmosta.

Edellinen artikkeliSykkivä Bogota – terveiset Kolumbiasta
Seuraava artikkeliPulleaa ja runsasta – Bogota

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi