Kerroin edellisessä postauksessa (Hongkong –  ravintoa ajatuksille), että Hongkongissa minua puhuttelee pienet asiat keskellä tätä kaikkea suuruutta. Ihmisten tavat muotoilla elämäänsä omannäköisekseen kaupunkiympäristöstä huolimatta. Kuten lintuhäkkien ulkoiluttajat tai kultakalojen kasvattajat tekevät (katso edellinen postaus)

Pienet asiat. Pienet hetket ja tapahtumat. Ne ovatkin minusta ainoa vaihtoehto hahmottaa tätä isoa ja hektisenä sykkivää Hongkongia. Timolle se oli jo entuudestaan tuttu, joten kävelymme Hongkongin kaduilla ja kujilla ei ole aivan niin sattumanvaraista kuin se ensikertalaiselle – kuten minulle – voisi olla.

Hongkong paljastaa itseään kärsivälliselle matkalaiselle. Kaupunki ei tule nähdyksi muutaman päivän oleilun aikana, eikä tyhjennä salaisuuksiaan monen kerran jälkeenkään. Hongkong avaa katunäkymiä ja nähtävyyksiä askel askeleella. Kirkontorni, kirkkaat mainostaulut, täyteenahdetut kivijalkakaupat. Ihmisiä. Valtavasti ihmisiä. Kaikkialla jonoksi asti. Tunnelma on kuitenkin rennonrauhallinen. Nämä ihmiset ovat tottuneet hallittuun kaaokseen. Liikenne on jopa hillittyä ihmismäärään nähden. Liekkö kalliit tietullit purreet kaupungin sisäisen liikenteen rajoittamiseen?

Kukkatorin värikkyyttä

Kävelymme jatkuu… kultakalatorilta kävelemme syömään paikallisten suosimaan ravintolaan. Tilaamme listalta ruokaa. Viereisessä pöydässä istuva hongkongilainen pariskunta auttaa meitä ystävällisesti selviämään kiinankielisestä ruokalistasta. Valitsen paikallisen herkun: Pekingin ankkaa.

Pariskunta on erittäin ylpeä kaupungistaan ja sen kulttuurista. Rouva halusi ehdottomasti viedä meidät Mongkokin kukkatorille näyttääkseen paikan kauneutta. Ja totta se oli. Vaikka päivä ei ollutkaan kiireisin, Hongkongin kukkatori oli kuin pieni värikäs keidas.

Kukkatorin loistoa

Se oli täynnä pieniä kauppoja, joiden pöydät oli ahdettu täyteen erilaisia tuoksuvia kukkia, bonsai puita, tuoreita leikkokukkia, eksoottisia kasveja. Tuoksu ja värit huumasivat.

Kukkia, kukkia, kukkia. Kauppoja, kauppoja ja kauppoja. Kadunvarsi täynnä

Orkideat, auringonkukat ja kaikenlaiset minulle nimettömät kukat ja kasvit kilpailivat huomiostani. Täältä löytyy suuri valikoima ulkomailta tuotuja sekä paikallisesti kasvatettuja kukkia, kasveja, pensaita ja puita. Pieniin Hongkoingilaisiin asuntohin saadaan tuotua luontoa kukkaruukku kerrallaan.

Paikallinen rouva kertoi, että kukkatorilla kannattaa käydä erityisesti kiinalaisen uudenvuoden ja sitä edeltävien viikkojen aikana. Silloin torielämä kukkatorilla on erityisen vilkasta, sillä paikalliset valmistavat uudenvuoden koristeensa itse. Silloin erityisen tärkeässä roolissa ovat erilaiset onnea tuottavat kasvit. Ja jokaisella perheellä on omat uskomuksensa ja perinteensä, millä tätä onnea houkutellaan.

Pieniä hetkiä. Pieniä ystävällisiä tekoja.

Ladies market – turhuuden taivas

Paikallinen oppaamme kertoi myös, että Hongkongissa on elävä yömarkkinakulttuuri. Matkailijalle ne ovat -pienessä mittakaavassa- nautittuna mainioita käyntikohteita, sillä siellä näkee paikallista elämää. Oppaamme mukaan Ladies Market on loistava paikka aloittaa, vaikkakin se toimii myös päiväsaikaan.

Ladyt ladies marketilla

Ladys Market on osa Hongkongin suosittua elävää ”osta ja myy” -kulttuuria. Ladies Market on Hongkongin yksi suosituimmista ja edullisimmista paikoista ostaa vaatteita ja tarvikkeita. Nimestään huolimatta tori ei ole vain naisille. Torilta löytyy laaja valikoima miesten vaatteita ja lähes kaikenlaisia vaatteita. Ja siellä on kaikkia tavaroita, mukaan lukien pienet taloustavarat, elektroniikka, lelut, taloustavarat… (Ladies Market on Tung Choi-kadulla Argylen ja Dundas Streetsin välissä).

Hyvästelemme uuden ystävämme Hongkongilaisen valkean teen merkeissä. Teessä on vahvaa ruskeaa teetä ja reilusti kuumennettua kermamaitoa.

Pieniä hetkiä. Pieniä erikoisia makuja.

Ruskeaa maitoteetä Hongkongilaisittain

Jatkamme Nathan Roadilla Temple Streetiin asti. Näemme kellotornin, joka on Hongkongin kuuluisiin maamerkki.

Tsim Sha Tsui kellotorni

Kellotorni sijaitsee Kowloonin eteläisellä rannalla. Se on ainoa jäljellä oleva rakennus alkuperäisestä Kowloon-kantonin rautatieasemasta. Virallisesti nimetty entinen Kowloon-Canton-rautatiekellotorni, mutta sitä kutsutaan yleensä Tsim Sha Tsui-kellotorniksi.

Tois puol jokkee – lauttamatka

Hongkongin alue muodostuu Hongkongin saaresta, mantereeseen kuuluvasta Kowloonin niemimaasta ja Kiinan rajalle ulottuvista Uusista territorioista (New Territories). Kiinan vastainen raja kulkee Shenzhenjokea pitkin. Shing Mun -joki on siirretty suurelta osaltaan keinotekoiseen uomaan ja sen varret on rakennettu täyteen.

Paras, helpoin, halvin ja hauskin tapa siirtyä toiselle puolelle Hong Kong Islandille on historiallisen ikoninen lauttamatka (Star ferry). Se on toiminnut jo vuodesta 1888. Maisemat joelle ovat upeat.

Lauttamatkan maisemia

Lautalta tullessa on mahdollista nähdä myös Victoria-satama ja sen ympäristö: mm. maailmanmanpyörä ja Victorian puisto.

Ei ole kaukaa haettu sanonta, että Hongkongissa on yksi maailman parhaista kaupunkiliikennejärjestelmistä. Kaksikerros rautiovaunut on koettava! Ne ovat toimivuutensa lisäksi myös kauniita:

Ihana kaksikerroksinen raitiovaunu

Kävelimme katuja hitaasti ja nautiskellen. Sää on aurinkoinen mutta ei paahteinen. Isot kerrostalot varjostavat ja viilentävät. Täältä joen puolelta löytyy hienoja ravintoloita ja kahviloita. Join elämäni kalleimmat kahvin. Muistaakseni maksoi lähemmäs 10 euroa /kuppi.

Samaan aikaan kaduilla on vahvasti läsnä myös paikallisuus ja tavallinen arki.

Paikallinen lihakauppa suoraan kadunvarrella

Huikea skyline

Illalla palasimme lautalla takaisin Kowloon puolelle. Kiertelimme Hongkongin lukuisilla ostoskaduilla, jotka on vuorattu ylellisillä brändien mainoksilla. Houkutuksia riittää.

Luksusta saatavilla

Kaiken kävelyn tarkoitus on kuitenkin selvä. Hongkong on kaupunki, jolla on upeimmat pilvenpiirtäjät maailmassa. Hongkongin kuuluisin nähtävyys onkin sen skyline. Iltaisin auringon laskun jälkeen avautuva suurkaupungin valomeri. Ei varmaankaan ole tarpeen selittää miksi?

Hongkong ja huikea Skyline

Hongkong. Pieniä hetkiä. Pieniä pilkahduksia elämän virrassa. Sitä mukaan kun näkymät vilahtelevat ohitsemme, aukaisevat ne parhaimmillaan matkaajan silmiä ja terästää kuuloa. Kuin huomaamatta, askel askeleelta olemme itsemme tutkimuskohteena. Näkökulma vaihtuu. Olen tutkimaton manner, joka odottaa itsensä uudelleen löytämistä. Matkailu on parhaimmillaan, kun matkakohde ja siitä pulppuava elämä puhuttelee meitä pintaa syvemmälle. Silloin matkakohde jättää pysyvän matkamuiston elämäämme.

Kiitos Hongkong näistä pienistä hetkistä!

Kiitos Hongkong pienistä hetkistä!

 

Edellinen artikkeliHongkong – ravintoa ajatuksille!
Seuraava artikkeliHaaveista totta! – Mitä tapahtuu ”kulissien” takana?

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi