Kaakkois-Aasian matkamme tarinat alkavat tulla päätökseen. Halusimme tehdä omatoimimatkamme loppuvaiheeseen jotain luksusta. Varasimme kaksi yötä ja kolme päivää kestävän risteilyn kaikkine mukavuuksineen ja höysteineen valmispakettina. Meidän ei siten itse tarvitse miettiä tai suunnitella matkankulkua; ei etsiä ruokapaikkaa, ei kehitellä päiväohjelmaa. Istumme vain yksinkertaisesti alas, laskemme rinkat selästämme – ja nautimme kuin herraskaiset valmiin pöydän antimista. Ajatuksena tämä on jo luksusta sinänsä.

Timo halusi näyttää meille vielä Halong Bayn, Pohjois-Vietnamin upean luonnonihmeen ja yhden suosituimman matkailukohteen Vietnamissa. Elite hotellin henkilökunta Hanoissa suositteli myös kohdetta ja ehdotti meille luksusristeilyä Aphroditellä. He hoitaisivat järjestelyt. Ajatus vain paranee. Voimme jättää ylimääräiset tavarat hotelliin ja pikku bussi noutaa meidät hotellin ovelta. Upeaa. Meidän ei tarvitse etsiä bussiasemaa, eikä miettiä jatkoja pääteasemalla. Sanon jälleen: tämä on luksusta!

Meren aalloilla

Karstin merimaisema Halong Bayllä on sanottu olevan yksi maailman kauneimmista merinäköaloista – ja siitä syystä on päässyt myös Unescon perintökohteeksi. Meri on jo sinänsä kaunis, mutta erikoisuuden siitä tekee Tonkininlahden 1600 kalkkikivisaarta. Saarten rosoiset huiput ovat muotoutuneet tuulen ja veden eroosiossa vuosituhansien kuluessa. Lahden maisemat ovat parhaiten nähtävissä laivasta, joten lahdesta on tullut huippusuosittu risteilyalusten kohtaamispaikka. Meillä on mahdollisuus valita päiväristeily, yhden tai kahden yön risteily. Niin monet sanovat, että päiväristeily ei tee oikeutta nähdä Halong Bayn ikoniset maisemat, joten valitsimme pisimmän mahdollisimman. Ihanaa! Kolme päivää ja kaksi yötä täysihoidossa!

Merimaisema on todella hieno. Kummallisen muotoiset ja jyrkkäreunaiset karstisaaret nousevat uljaana smagardinvihreästä merestä.

Saaret kurottuvat kohti taivasta 50-200 metrin korkeuteen. Ei ole kovin kaukaa haettu ajatus, että Halong Bay sananmukaisesti tarkoittaa ”Laskeutuvan lohikäärmeen lahtea”. Saaret ovat kuin merenaalloista esiinnousseet jättiläisolennon harjakset.

Aphrodite laiva on vietnamilaisena

käsityönä tehty puulaiva, jossa on uljaat purjeet. Laiva on täynnä vanhan ajan rustiikkia. Meidän hytti on varustettu omalla parvekkeella.

Aphrodite Tonkininlahdessa

Risteilyjen suosio näkyy Tonkininlahdella. Karstivuorten välissä risteilee joka päivä kymmeniä ellei satoja laivoja, veneitä ja paatteja. Aphrodite laiva on kuitenkin niitä harvoja, joka purjehtii kauemmas lahden poukamiin. Tällä tavoin säästymme Halong Bayn pahimmalta turistivyöryltä, jota totta vie täällä on. Myös mahdollisuus nauttia puulaivan tunnelmasta ja oman hytin rauhasta antaa risteilylle mielyttävän yksityisen sävyn.

Aphroditen hyttien tunnelmaa

Parvekkeella oli mukava nauttia muuttuvaa merimaisemaa, jossa saarten huiput lipuvat ohitsemme.

Risteilyn henkilökunta oli todella omistautunut palveluammattiin. Tässä maassa arvostetaan turisteja. Länsimaalaisia varsinkin.

Aphroditen henkilökuntaa

Risteilyn huippuhetkiä olivat ruokailut. Niihin laivalla oli panostettu todella kiitettävästi.

Aphroditen täyshoito

Maittavaa ruokaa vatsalle ja kauniisti aseteltuja kattauksia silmille.

Lisää luksusta

Laivalta kävimme tutustumassa muutamaan luolaan. Näyttävin oli Hang Dao Gohon, jonka suurta aukkoa kutsutaan lohikäärmeen kidaksi.

Halong bayn lohikäärmeen kita

Luolasto on todella vaikuttavan suuri. Siellä kävellessä mielikuvitus loihti mieleen lohikäärmeen. Niin erikoisia olivat kalkkikivestä muotoutuneet luolastot ja tippukivipylväiköt.

Toisena päivänä meillä oli mahdollisuus lähteä pienemmällä ristelylaivalla tutustumaan lahden poukamiin ja vietnamilaiseen vanhaan perinteiseen kalastakylään. Olimme ainoat matkalaiset, jotka lähtivät tähän järjestettyyn ohjelmaan, joten saimme koko miehistön ja laivan käyttöömme! Sattuman tuomaa lisäluksusta!

Syy matkustajakadolle oli luultavasti se, että sää ei ollut aivan aurinkoinen… vain suomalaiset lähtevät matkaan säässä kuin säässä!

Kävimme päivän aikana melomassa kajakeilla.

Kajakeilla Halong Bayn maisemissa

Pääsimme sillä tavalla todella lähelle luontoa. Meloimme myös kalastajakylän ympärillä.

Se on laivoista ja veden päälle kyhätyistä mökeistä tehty keinotekoinen kylä, jossa aikanaan asui suurikin joukko vietmilaisia kalastajia.

Kalastajakylää

Nykyään vain muutama asuu kylässä koko ajan. Lapsien koulupakko on tullut Pohjois-Vietnamin syrjäisimpiin kalastajakyliin.

Paikallinen kauppiaskin tuli vastaan. Tämä kansa on kyllä yritteliästä porukkaa!

Kauppa veneessä

Halong Bay on Vietnamin kansallismaisema, joka on innoittanut satojen vuosien ajan vietnamilaisia runoilijoita ja taiteilijoita. Sen uskoo, kun antaa luonnon puhutella itseään. Antaa tuulen huuhdella turhat ajatukset ja tavoitteet. Meriveden kastella itsensä elämälle nöyräksi.

Sanotaan, että selkeä mieli on veden kaltainen. Se on läpinäkyvä. Se kimaltelee ja virtaa esteettä. Se on kaunis ja syvä, se on ravinto, joka yrittämättä ruokkii kaiken sisäisen. Selkeä mieli on elämässä parasta luksusta. Kaiken materian keskellä.

Matkatarinamme jatkuvat vielä Kirjoittelen näitä – ja pidän kynää terävänä. Kirjoitushetket ovat kuin kesän ensimmäisiä uusia perunoita maistelisi. Parasta nauttien viivytellen.

Edellinen artikkeliKantamusten velhot – palanen vietnamilaista katukuvaa
Seuraava artikkeliRuoan lumoa – vietnamilainen ruoka yllätti!

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi