Meillä ihmisillä on tarve uskoa johonkin yläpuolella olevaan johdatukseen. Matkamme varrella olemme nähneet hyvin monenlaista ja erilaista tapaa hakea tuota yhteyttä itseään suurempaan voimaan.

Törmäsimme erääseen mielenkiintoiseen ja perin erikoiseen uskontoon Danangissa. Ensin hieman taustoitusta kaupungista.

Ajoimme paikallisbussilla Hoi Anista vajaan tunnin ja tulimme Danangiin. Tämä vauras kaupunki sijaitsee Etelä-Kiinan meren rannalla. Se on Hoi Ania huomattavasti suurempi (Vietnamin neljänneksi suurin kaupunki), kiihkeä liikkeisempi (siellä sijaitsee kansainvälinen lentoasema ja iso satama) ja katukuvaltaan karumpi.

Danangissa rakennetaan tällä hetkellä todella paljon. Eikä ihme, sillä kaupunki tunnetaan ennenkaikkea My Khen rannasta, joka on ovat lomailijoiden ja auringonpalvojien suosiossa. Danangin hiekkarannat ovat pitkät, niitä riittää yli 60 km. Vaikka Danangin rannat ovat leveitä ja houkuttelevia, saattavat aallot nousta korkeiksi.

Danangin rannat

Minulle liian pelottavan korkeaksi. Naapurikaupungissa Hoi Anin rannoilla on huomattavasti maltillisempi merenkäynti.

Pitkä ranta tunnetaan myös nimellä China Beach, jonne Yhdysvaltain ensimmäiset Vietnamin sotaan lähetetyt joukot rantautuivat 1965.

Kiertelimme kaupunkia, mutta kuumuus ja kaupungin kiihkeä liikenne sai meidät etsimään itsellemme lepopaikkaa. Päädyimme erään temppelin pieneen, mutta houkuttelevan rauhalliseen puutarhaan.

Temppelin puutarhaa Danangissa

Uteliaisuudesta kurkistimme temppelin sisälle…

Caodaismi

Vietnam on poliittisen historiansa vuoksi ollut varsin ateistinen. Vietnamissa ei ole virallista uskontoa. Jos vietnamilaiset ovat uskontonsa valinneet, he ovat joko buddhalaisia tai katolilaisia.

Vietnamissa on kuitenkin oma uskonnollinen liike nimeltään Cao Đài (suomeksi ”korkea puhujalava”). Se perustettiin Vietnamissa vuonna 1926. Caodaismin harjoittajia on lähinnä Vietnamissa, muualla maailmassa uskonto on jäänyt varsin pieneksi. Uskonnon koti- ja pääpaikka on Tây Ninhin kaupungissa, josta uskontoa hallitaan hyvin organisoidusti ja hierarkisesti.

Caodaismilla on myös sivutemppeitä eri puolilla Vietnamia.  Kuten tämä Danangissa sijaitseva temppeli, jossa kävimme piipahtamassa. Kaikki uusi ja erikoinen on mielenkiintoista!

Rakennuksena temppeli oli perinteinen, jopa askeettinen.

Caodaismin temppeli Danangissa

Tutkimme hieman uskonnon taustoja. Ilmeni, että keskeistä Caodaimismi opissa on synkretismi; kaikkien uskontojen katsotaan olevan pohjimmiltaan yhtä. Uskontojen välinen vuorovaikutus on Caodaismin perusta ja se ammentaa filosofiansa ja käytäntönsä hyvin vahvasti kolmen uskonnon – buddhalaisuuden, taolaisuuden ja konfutselaisuuden perusteista. Tämän lisäksi käytäntöihin sekoittuu myös perinteisiä vietnamilaisia henkiuskomuksia.

Hätkähdyttävyksityiskohtana temppelissä on ”alttarina” toimiva Jumalan silmä.

Jumalan valvova silmä

Liike on spiritualistinen. Se käynnistyi, kun liikkeen johtohahmojen sanottiin saaneen spiritistisen yhteyden Jumalaan, kunnia-arvoiseen Cao Đài’n. Silmä valvoo maailmankaikkeutta. Uskonto perustuu ajatukselle, että ylin jumala ja muut henkiolennot pystyvät kommunikoimaan suoraan ihmiskunnan kanssa jumalan valitsemien meedioiden kautta. Caodaismi uskontona perustuu siis meedioihin, jotka välittävät viestejä tuonpuoleisessa asuvilta hengiltä. Uskonnon Pyhää Kirjaa, ”Jumalallisten Viestien Kokoelmaa” voidaan verrata Raamattuun, ja se onkin koottu juuri Cao Dai -jumalan ja ylimpien henkiolentojen välittämistä viesteistä.

Caodaimismi-liikkeen parissa suositaan vahvasti kasvissyöntiä ja seuraajien tuleekin noudattaa kasvisruokavaliota joka kuukausi vähintään 10 päivää. Lisäksi rukoushetki täytyy pitää ainakin kerran päivässä (klo 6, 12, 18 ja/tai klo 0). Vierailijat saavat seurata halutessaan rukoushetkiä. Yleensä sivutemppeleissä on paikalla vain muutama kymmenen, sen sijaan päätemppelissä satoja kannattajia, mutta festivaalien aikoina useita tuhansia.
Sääntöihin myös kuuluu täysi raittius. Humaltuminen eri keinoin on siis kiellettyä. Kunnianosoituksista, rikkauksista ja ylellisyydestä kehotetaan irtaantumaan. Caodailaiset palvovat sekä Jumalaa että esi-isiään ja kunnioittavat ns. esihenkejä syvästi. Eri uskontojen hahmoja saatetaan palvoa ja niitä pidetään pyhinä.

Eri uskonnoista on monia pyhiä ihmisiä. Tässäkin, ja monet niistä ovat historiassa vaikuttaneita, kuten Buddha, Guan Yin, Jeesus, Muhammed, Sun Yat-Sen, Julius Caesarin, sekä kirjailija ja runoilija Victor Hugon ja monia muita.

Tây Ninhin kaupungista löytyy suuri päätemppelin lisäksi myös liikkeen ylläpitämä sairaala, jossa hoito perustuu perinteisiin kasviperäisiin lääkkeisiin. Hoidot houkuttelevat ihmisiä eri puolilta Vietnamia.

 

Uskontoja löytyy. Moninaisia ja monisävyisiä. Näitäkin uskontoja, jotka pyrkivät rajoja ylittävään henkisyyteen. Antakaamme erilaisten kukkien kukkia ja eri uskonsa tarvitsevien löytää oma harmonian paikkansa.

Vaihtoehtona on, että ihminen kulkee vapaana rakkauden tietä pitkin. Kohti vapautta. Me jatkamme matkaamme Danangin upeaa lohikäärmesiltaa pitkin.

Danangin nähtävyys – lohikäärmesilta
Edellinen artikkeliEikö sinua pelota? – ajan kysymys
Seuraava artikkeliVuorten kuningatar – Sapa

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi