Silmissäni välähti epäusko, tämähän on kaikkea muuta kuin odotin! Liekö kaiken näkemäni takana pieni ripaus koti-ikävää, häivähdys kaipausta läheisistä ja mielen pakohetki totuttuun ja tuttuun. Näin bussin ikkunasta palasen kotimaatamme. Joskus, kun kaipaamme johonkin paikkaan, tuo paikka alkaa häilyä silmissämme oudon todellisena.

Mäntymetsää, mutta missä?

Ikkunasta näkyi mäntyjä, poukkoilevaa mäkimaisemaa -Langbiang Highlandia – ja puiden välissä pilkahteli houkutteleva hiekkatie. Olemme menossa keski-Vietnamilaiseen kaupunkiin Đà Lạtiin. Tuntui siltä, kuin bussi olisi kivunnut mäkeä ylös synnyinseutumme sydämeen, halki metsäisen harjumaiseman.

Ikuinen kevät

Näky ei ollut harha, vaan todellakin tämä paikka oli jotain hyvin erilaista mitä odotin. Da Lat sijaitsee keskisen Vietnamin ylängöllä, 1500 metriä merenpinnan yläpuolella.

Kaupunki on Vietnamin alter ego: sää on keväisen viileä normaalin trooppisen kuuman sään sijaan. Kaupungissa vallitsee ”ikuinen kevät”, sillä päivittäinen lämpötila vaihtelee välillä 15 ° C – 24 ° C. Kaupunki on täynnä hienoja Ranskan siirtomaan aikaisia huviloita, sosialistisen arkkitehtuurin sijaan sekä maatiloilla kasvatetaan pulleita mansikoita ja kukkia eikä riisiviljelyksiä näy. Maisema erosi siis valtavasti aiemmista Vietnamilaisista paikoista, joissa olimme matkan varrella käyneet.

Monesta paikasta jää pysyvästi mieleen vain yksi asia – ei pelkästään siksi, että paikka olisi tylsä, vaan koska paikan leimallisuus jättää muut asiat varjoonsa. Dalatissa nousi kolme vahvaa erikoisuutta: kukat, kahvi ja viini. Kaikki ilmaston ja ylänkömaaston ansioista.

Kukkien loistoa

Dalatissa on ihanteelliset edellytykset kaikenlaiselle kukkaloistolle. Lähestyttäessä kaupunkia, yllätyimme istutettujen kukkien runsaudesta tien varsilla. Villit aurinkokukat heiluttavat norjia varsiaan. Pienet, ihanat violetit kukat tai punaisena hehkuvat ruusut vilkkuvat aitojen raosta.  Monenlaista hehkua!

Kukkia kukkii kaikkialla, joiden nimiä emme edes tiedä

Tämä kaupunki elää ja nauttii kukista. Kävimme ihmettelemässä väriloistoa suuressa (n. 7000 m² ) kukkapuistossa. Se sijaitsee vain noin 2 km päässä kaupungin keskustasta, Xuan Huong järven äärellä. Siellä on näin kuivana kautenakin satoja erilaisia lajeja, kuten orkideat, mimosat, muualta tuodut narsissit ja liljat, ruusut – ja myös tuhansien kaktusten lajisto. Puiston tarkoitus on ”hukuttaa” kävijät kukkaloistoon.

Sisääntulo kukkapuistoon

Bonsaille oli oma tila puistossa.

Bonsaipuistikko

Kukkaloisto on viety puistossa paikoin äärimmäisyyksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmisen käsi ei luota kukkien omaan loistoon, vaan taivuttelee kukat ja kasvuston mitä erikoisimpiin asetelmiin.

Lohikäärme

Ja lisäilee siihen kitsch-henkisiä sisustussälää, kruusattuja satuhahmoja ja kultaisia kissapatsaita.

Lähtikö jo koristelu lapasesta?

Makuasioita. Joista on turha kiistellä.

Kahvien tuoksua

Kaupungissa tuoksuu kaikkialla Arabica kahvi. Tuore paahdettu ja juuri myllystä jauhettu kahvi. Seudulla kasvatetaan suurin osa Vietnamin kahvista. Ja sitä tehdään paljon. Neljänneksi eniten maailmassa.

Tutustuimme pienen kahvitilaan. Näkymä paljasti tyypillisen näyn: pitkän rinteen laaksoon, jossa istutukset ja kasvihuoneet peittävät maiseman.

Kahvipensaita

Rinnettä ylös ja alas nousevat kahvipensaiden rivistöt, joista löytyy kahvipapuja kaikissa eri kasvuvaiheissa.

Viinin aistikkuutta

Vietnamilaista viiniä. Ei heti uskoisi, mutta totta se on. Täällä Dalat viini (kutsutaan myös Vang Dalat) on yksi Dalatin erikoisuuksista.

Da Latin viinipullo hieman reilumpana mainoskokona

Vietnamilla on lyhyt historian viinimaana. Nguyen Van Viet on omistanut  Wine Company vuodesta 1999. Hän kertoo, että Dalatissa tuotetaan eurooppalaista tyylistä viiniä, johon kaikkilla perheillä olisi varaa. Nykyään company tuottaa 1,5 miljoonaa litraa viiniä vuodessa, mukaan lukien Superior Punainen (kaikki viinirypäle, 11% alkoholia), Strong Punainen (viinirypäle / Mulberry sekoitus, 16% alkoholia). Suurin osa viinistä juodaan siis täällä  kotimaassa, mutta ennenkaikkea sitä viedään Japaniin.

Maistoimme. Aika pelkistettyä, karua ja kursailematonta viiniä. Mehumaista punaviiniä. Sopii makkaran ja nyhtöporsaan kanssa.

Kuninkaallinen loistokkuus

Ymmärsimme vähitellen Da Latiin tutustuessa, että ylängön maaperän ja ilmaston lisäksi kukkien, kahvin ja viinin tuotannon taustalla on ranskalainen siirtomaanperintö. Da Lat on ollut aikanaan suosittu ”paremman luokan” lomapaikka, Hill Station.

Ei tule myöskään heti mieleen, mutta Vietnam on ollut ennen sosialistumistaan kuningaskunta yli 143 vuotta. Da Latissa sijaitsee entisen Vietnamilaisen kuninkaan kesäpalatsi (Bao Dai Summer Palace), Dinh Bao Dai. Erityisesti palatsi oli 14. eli viimeisen kuninkaan Nguyenin suosikki. Hän nousi kuninkaaksi vuonna 1926.

Kuninkaan kesäpalatsi sijaitsee nykyään museoituna lähellä kaupunkia. Se on hyvin Alvar Aaltomaisen yksinkertainen rakennus, jossa on korkeat katot, suuret ikkunat ja ovet. Rakennus on yhdistelmä puuta ja betonia.

Kuninkaan kesäpalatsi

Huoneet on myös sisustettu yksinkertaisesti. Nykyisellään sisustus lienee sekoitus alkuperäisiä ja korvaavia huonekaluja.

Kuningas syrjäytettiin vallasta vuonna 1945. Hänet karkotettiin Ranskaan vuonna 1954, jossa hän asui vaatimattomissa olosuhteissa. Hän kuoli 85 vuoden iässä vuonna 1997.

Niin haipuvaa on loistokkuus. Ulkopuolelta tulevan onnen eväät. Kauneinkin kukka lakastuu. Kahvi kylmenee ja viini etikoituu. Onnellisuuteen ei ole siis oikotietä.

Edellinen artikkeliRaju ja ravistava kokemus – Củ Chi –tunnelit
Seuraava artikkeliUpea rantapaikka Nha Trang – Kyllä, mutta…!

2 KOMMENTTIA

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi