Angkorin valtava temppelialue kuuluu sarjaan ”näe ja koe tämä kerran elämässäsi.” Onhan se todettava, että ei tätä aluetta turhaan sanota yhdeksi maailman upeimmaksi nähtävyydeksi. Kuuluisimman Angkor Watin temppelin lisäksi alueella on parisataa muuta temppeliä. Temppelit ovat keskenään hyvin erityylisiä ja sisältävät paljon kauniita yksityiskohtia.

Mutta, että nähtävänä 200 temppeliä! Emme sentään niin vihkiytyneitä asiaan ole. Valitsimme niistä muutaman, hieman toisistaan poikkeavan ja erityyppisen. Täällä on temppeleiden välissä monia kilometrejä ja sää on hiostavan kuuma. Varjolämpötila nousee + 34 C:een, joten aurinkoisissa paikoissa temppelin kivet hohkaavat kuin saunan kiukaalla.

Angkor Wat – ylpeyden aihe

Angkor Wat on Kambodžan suuri kansallinen ylpeydenaihe. Temppelirakennuksesta on tullut kuningaskunnan symboli. Angkor Watin kuva on maan lipussa – se on muuten maailmassa ainoa lippuun kuvattu rakennus. Sanotaan, että Angkor Wat on Khmer-valtakunnan klassisen arkkitehtuurin huipentuma. Valokuvissa tämä loisto latistuu, tämä on koettava!

Angkor Wat

Temppeliä ihaillaan sen arkkitehtuusen harmonian ja loiston, sen laajojen veistosreliefien ja sen seiniä koristavien devata-veistosten vuoksi. Ne kertovat tarinoita jumalten taisteluista demonia vastaan.

Näitä mahtavan massiivisia ja taidokkaita temppelialueen jäänteitä katsellessa nousee päällimmäiseksi ihmettely ja ihailu. Khmerien sivilisaatio on ollut arkkitehtuurisesti osaava, monipuolinen ja edistyksellinen. Istuessamme Angkor Watin massiivisen rakennuksen portailla ja koskettaessa varovasti sen kiveyksen pintaa tulee ihmetelleeksi: ”miten on mahdollista, että nämä rakennukset on tehty silloisilla työvälineillä?”

Ihmettelyn aika Angkor Watissa

Voimme vain kuvitella kuinka monta ihmistä ennen meitä on samalla tavalla koskettanut kiveä ja tuntenut sen ihollaan. Sillä olisi monta tarinaa kerrottavanaan! Hien, tuskan, voitontahdon, ihailun tarinaa. Sitä emme koskaan voi tietää, mikä näiden seinien sisällä on tapahtunut, mikä kaikkien yksityiskohtien alkuperäinen tehtävä on ollut. Onko pihalla seisova pilari kertonut muinaisina aikoina paikallisille missä maailman napa sijaitsee? Onko sen kautta ja sen ympärille ihmisen elämä saanut järjestyksensä? Jos pilarikivi romahtaisi, olisiko silloin myös koko maailmankaikkeus romahtanut?

Angkor Watin rakentaminen aloitettiin 1100-luvun alussa kuningas Suryavarman II:n toimesta. Siitä tehtiin valtiontemppeli – ja koko alueen pääkaupunki. Ulkomuurin sisälle jää 820 000 neliömetrin suuruinen alue, jossa oli itse temppelin lisäksi alun perin kaupunki ja temppelin pohjoispuolella myös kuninkaallinen palatsi.

Alueen suurimpana ja parhaiten säilyneenä temppelinä Angkor Wat on ainoa, joka on pysynyt merkittävänä uskonnollisena keskuksena perustamisestaan lähtien – ensin hindulaisena Vishnulle omistettuna temppelinä, sitten buddhalaisena. Temppeleitä vartioi julmailmeiset vartijat.

Vakavat vartijat

Valokuvauksellinen Ta Prohm

Ta Prohmin temppeli on erittäin valokuvauksellinen ja sen vuoksi sitä on käytetty elokuvien, kuten Indiana Jonesin ja Tomb Raiderin kuvauspaikkoina. Paikassa on jotain aavemmaista. Voin vain kuvitella millainen paikka on kuun loimottavassa valossa. Temppelin seinien läpi kasvavat puut. Puiden juuret nousevat kuin kummituksen kouristavat sormet temppeleiden raunioista. Apinat juoksevat villisti – ja ympäröivä viidakko tihentää tunnelmaa. Sydämen syke kasvaa. Olemme kuin elokuvan pääkohtauksessa. Paitsi tämä on totta!

Ta Prohmin upea tunnelma

Preah Khan

Preah Khan on 12-luvulla kuningas Jayavarman VII:n rakentama temppeli, jolla hän halusi kunnioittaa kunnioittaa isäänsä. Se oli hallintorakennus jossa työskenteli lähes 100000 virkamiestä. Myös täällä lukuisat puut ja muu kasvillisuus kasvaa raunioissa.

Preah Khan

 

Angkor Thom

Angkor Thom on muinaisen khmerien valtakunnan pääkaupunki. Sen rakennutti 1100-luvun lopulla kuningas Jayavarman VII. Suuruutensa päivinä Angkor Thom oli miljoonan asukkaan kaupunki. Kaupunginmuurit muodostavat lähes säännöllisen neliön, jonka sivu on noin 12 km pitkä. Muuri oli 8 m korkea, ja sitä reunusti satametrinen vallihauta, jossa sanotaan pidetyn krokotiileja.

Angkor Thorn

Bayonin temppeli

Angkot Thormin kuuluisin nähtävyys on Bayonin temppeli. Se on 1100-luvulla rakennettu Mahajana-buddhalainen temppeli, jonka erikoisuutena on seinämiä koristavat runsaat korkokuvat ja patsaat.

Bayion temppeli

Temppelin rakennutti kuningas Jayavarman VII. Hänen kuoltuaan valtakunnan pääuskonnoksi tuli hindulaisuus, ja temppeliä muutettiin vastaavasti. Myöhemmin valtauskonnoksi tuli Theravada-buddhalaisuus,mikä johti uusiin muutostöihin ennen kuin temppeli hylättiin.

Angkorin alue on todella laaja. Kannattaa lähteä liikkeelle anivarhain. 1990-luvulla Angkor Watin entisöinti on aloitettu uudelleen ja temppelille –  ja koko alueelle suuntautuva matkailu on lisääntynyt massiivisesti. Kasvava turismi ja selfiekeppiläiset kuluttuvat temppeleiden kuntoa uhkaavasti. Valitettavasti kaikki turistit eivät kunnioita edes asetettuja kiipeämis kieltotauluja. Temppeli kuuluu Angkorin vuonna 1992 perustettuun Unescon maailmanperintökohteeseen. Se on tuonut alueelle rahoitusta ja rohkaissut Kambodžan valtiota suojelemaan kohdetta.

Kansallismuseo – saa selityksiä moneen näkemäänsä

Kaiken tämän käytyämme kävimme seuraavana päivänä vielä kiertämässä Siem Riepissä sijaitsevan kansallismuseon. Siellä on erinomainen näyttely Angkorin historiasta.

Kaunis ja sisällöltään upea kansallismuseo

Moni mieltä askarruttava asia sai siellä vastauksen. Museot ovat yleensä täynnä esineitä, jotka jättävät (nyky)katsojan kylmäksi. Osittain näin käy, koska sen paremmin uskonnollis-historiallisia kertomuksiin kuin veistoksiin ja näyttelyesineisiin ladattua monisyistä symboliikkaa ei kuvata ja esitetä tarpeeksi selkeästi. Tai sitten toteutustapa ei vain kosketa. Museot näyttävät yleensä tylsiltä. Tämä museo ei sitä ole. Museo avaa hyvin monin keinoin ja kertoo Angkor Watista likipitäen kaiken tietämisen arvoisen.

Angkor – kannatti tulla! Tuntui kuin itse olisimme astuneet historian aikakauteen ja sisään temppeleihin, kohti Angkor Watin ja Khmer-sivilisaation loistokkaita aikoja.

Edellinen artikkeliRajan yli Kambodzaan – Siem Riep
Seuraava artikkeliIloinen yllätys jaettavaksi!

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi