Näyttää siltä, että kaikki elollinen pitää sisällään vastakkaisia voimia. Vastavoimat elävät toisistaan. Sisäiset ristiriidat, usko ja epäusko, vastakohdat ja ambivalenssi kuuluvat olemassaolon ja ihmisyyden perusominaisuuksiin. Seuraavassa esimerkki tästä.

Mitähän prinssi Siddhartha Gautama ajattelisi nykypäivästä? Hän asui 500-luvulla (eaa.) Magadhassa (nyk. osa Intiaa) valtakuntansa isoissa saleissa ja kärsi. Hän luopui rikkauksistaan ja vietti useita vuosia vaeltaen ja majaili ahtaissa luolissa tutkiskellen omaa sieluaan. Hän löysi siellä sielunsa ja uuden elämänfilosofian, buddhalaisuuden. Siddhartha Gautama muuntui Buddhaksi eli valaistuneeksi (Buddha, kirj. ”herännyt”). Buddha itse opetti olevansa tavallinen ihminen, ei jumala tai profeetta.

Tätä ei täällä buddhalaisessa maailmassa ole liiemmin uskottu. Kaikkialle on rakennettu mahtavia ja näyttäviä temppeleitä buddhalaisuuden ympärille. Kaupat ovat pullollaan buddhatavaraa. En ihmettele, että usein kiistellään siitä, pitäisikö buddhalaisuus luokitella uskonnoksi vai elämänfilosofiaksi?

Buddhalaissuudessakin on perustajansa sanojen vastaisesti luotu monumentteja. Buddha ei halunnut jumalten palvontaa eikä ylistänyt sokeaa uskoa. Sen sijaan Buddha kehotti oppilaitaan ajattelemaan itse ja tutkimaan opetuksia kriittisesti niiden ymmärtämiseksi.

Bangkokissa on lukuisia temppeleitä. Lähdimme hieman ristiriitaisin tunnelmin tutustumaan kolmeen Bangkokin kuuluisimmista temppeleistä Wat Phon ja Wat Aruniin sekä suureen kuninkaan palatsiin ja sen yhteydessä olevaan Wat Phra Kaeon. Ne ovat kuitenkin vahva osa thaimaalaisten elämää. Arkkitehtuuriltaan temppelit ovat taidokkaasti käsityönä tehty.

Wat Pho

Bangkokin lukuisista temppeleistä suurin ja vanhin on Wat Pho. Se koostuu useista rakennuksista ja patsaista. Temppelissä on 1500-luvulta peräisin oleva kullattu lepäävä Buddha, joka on 46 metriä pitkä ja noin 15 metriä korkea. Lepäävä Buddha kuvaa Buddhan siirtymistä nirvanaan.
Lempeältä näyttävän Buddhapatsaan silmät ja jalat on koristeltu helmiäiskoristein. Helmiupotukset Buddhan jaloissa kuvaavat hänen 108 suopeaa luonteenpiirrettään.

Makaava Buddha

Wat Phossa on kaikkiaan yli tuhat Buddhaa kuvaavaa esinettä.

Buddha x  1000

Temppelialueen luostarissa toimii tätä nykyä Thaimaan suurin perinteinen hierontakoulu ja sen puutarhat käsittävät noin 80 hehtaaria Suuren palatsin eteläpuolella.

Wat Arun

Chao Phraya -joen vastakkaisella puolella sijaitseva kaupungin tunnuskuva Wat Arun (aamunkoiton temppeli). Temppelissä on mosaiikkipäällysteinen pagodi, joka nyt oli korjauksessa. Temppelin rakennuttivat 1800-luvun alussa Rama II ja Rama III. Temppelin kuuluisin nähtävyys on 67 metriä korkea tornirakennus eli prang. Päätornia ympäröi neljä pienempää tornimuodostelmaa. Tornien kivipinta on peitetty simpukan kuorilla ja posliinipalasilla. Tornien juurilla on patsaita, jotka kuvaavat sotilaita ja eläimiä. Joen rannassa on kuusi paviljonkia (sala), jotka ovat kiinalaista tyyliä. Rakennelmat ovat vihreää graniittia ja ne toimivat venelaitureina. Nyt temppeli oli osin rakennustelineiden alla, joten kuvan laittaminen ei tuo oikeutta tälle arkkitehtuurisesti kauniille rakennuksille.

Suuri palatsi ja Wat Phra Kaeo

Suuri palatsi Bangkokissa on vanha muurien ympäröimä kuninkaallinen palatsialue, joka sijaitsee Rattanakosin saarella vanhassa kaupungissa. Alue on noin neliökilometrin suuruinen ja sisältää yli sata rakennusta. Rakennusten seinät on päällystetty kullalla, mosaiikeilla ja kaiverruksilla. Aiemmin palatsialueella asui kuninkaan ja hänen hovinsa lisäksi myös maan hallituksen päättävä elin. Palatsialueella sijaitsi myös rahapaja. Temppelien ja hovin asumusten rakentaminen aloitettiin vuonna 1782 kuningas Rama I:n hallituskaudella.

Kuninkaallista loistoa

Palatsialueella sijaitsevat Thaimaan arvostetuimmat uskonnolliset ja hallinnolliset rakennukset. Siellä, sijaitsee koko Thaimaan tärkein nähtävyys, Wat Phra Kaeo eli Smaragdi-Buddhan (Emerald Buddha) temppeli. Temppelissä asustaa koko maan sielu, pienen ja vihreän Buddha-patsaan hahmossa. Temppelin kultaa kimaltavat tornit ja vartiodemonit ovat kuin suoraan fantasiaelokuvasta.

Kullattu pyhättö

Amulettitori

Elämän rikkaus syntyy vastakohtien ja ristiriitojen jännitteistä. Pilvenpiirtäjien juurella, korkealla katujen yläpuolella kiitävien ilmajunakiskojen katveessa näkee pyhättöjä, joiden luona käydään pyytämässä ikivanhoilta hengiltä yliluonnollista apua. Täällä on myös amulettitori, jossa myydään onnea tuottavia tavaroita. Saatavilla 2 dollarilla hyvää onnea.

Amulettitori

Kaiken loistokkuuden vieressä, pienillä kujilla asutaan hyvinkin vaatimattomasti.

Pieniä kujia ja majoja

Hyvä ja paha, pyhyys ja saastaisuus, Eros ja Thanatos, rikkaus ja köyhyys, valo ja pimeys  –  elämän vastakohtia, jotka muodostavat kokemusten ja tunteiden rikkaan kirjon. Vastavoimat elävät edelleen vahvasti.

Bangkok kaupunkina – viha vai rakkaus? Meille jäi kaupungista rakkaus.

Seuraavaksi lähdemme bussilla rajan yli Kampodzaan!

Edellinen artikkeliBangkok – vähän pehmeämpi puoli
Seuraava artikkeliRajan yli Kambodzaan – Siem Riep

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi