Tämä tarina on aikuiselle naiselle aikuiselta naiselta. Miehenäkin voit toki lukea tämän, voit jopa ymmärtää ja yllättää tämän jälkeen itsesi – ja naisesi rakastavalla tavalla.

Mitä matkan aikana olen löytänyt itsestäni? Millaisen ihmisyyden ja naiseuden tahdon – ja rohkenen tässä aikuisuuden iässä muodostaa? Kuka olen ja millaiseksi aion tulla?

Matkalla ollessa joutuu kuvainnollisesti ja osin konkreettisestikin riisumaan itsensä alastomaksi kaikista ulkoisista naisellisuuden tehokeinoista. Kun seisoo rinkka selässä, pölyiset matalakantaiset vaellussandaalit jalassa ja hiki latistaa hiukset päätä myöten, joutuu naisena kohtaamaan oman salaisen pelkonsa: Miltä minä nyt näytän? Mitä minusta jää jäljelle, kun korkokantakengät eivät tee säärtäni pidemmäksi tai kun vyö ei somista lantioni kaarta? Kun ripsiväri valuu auringon paahteessa poskia pitkin ja matkavarustukseen kuuluu lähinnä käytännöllisiä vaatekertoja. Kun tuohon ylläolevaan lisää vielä iän tuoman painokertoimen, eletyn elämän tuomat rypyt, tulee kysymykseen suurempi ja painavampi kysymysmerkki: ”Olenko enää riittävä tähän maailmaan?”

Naiseuden matka on koko elämän pituinen, ja sen vaiheet ovat eri iässä erilaisia. Elämässäni on ollut kaksi solmukohtaa, jolloin olen pysähtynyt edes miettimään koko asiaa. Lasten ollessa pieniä – ja nyt. Lasten ollessa pieniä ei ollut riittävästi aikaa itselle. Ja nyt aikaa on yllin kyllin.

Myönnän nöyrästi, että täällä matkalla ollessa on heikkona hetkenä mieleeni hiipinyt epävarmuutta ja epämukavuutta itsenä olemisesta. Kaipaus kodin vaatekaapille ja kenkähyllylle nousee pintaan. Kohtaan oman turhamaisuuteni. Matkalla perinteiset naiseuden keinot itsensä hyvittelystä itsetunnon kohottamiseksi eivät toimi.

Olen toki jotakin mukavaa vaatetta itselleni ostanut, mutta rinkka on rajallinen ja hehkeätkin vaatteet rypistyvät. Täällä ei voi myöskään mennä työroolin tai – vaatteen taakse. Jotakin on siis tehtävä itsensä mielessä ja asenteissa. Valokeilaan nousee pääkysymys: Mikä kannattelee naiseuttani?

Mieheni tukee ja ymmärtää minua. Hänen silmistään näkyvä rakkaus kertoo vastauksen mieltäni askarruttaviin kysymyksiin. Sieltä löytyy vastaus, jonka tiedän syvällä sisimmässäni itsekin. Minun on vain itse uskottava se. Antaa naiseuteni elää ja voida hyvin.

Naiseuden mysteeri

Naisellisuus ja naiseus! Syvällisiä, pehmeitä ja vahvoja sanoja ihmisyydestämme. Näiden sanojen suhde toisiinsa on kiinteä, mutta niiden välissä on merkityksellinen ero. Siinä on pinnan ja syvän ymmärryksen mentävä railo. Onneksi. Naisellisuus on kulttuurista opittuja naisen roolimalleja. Se saa voimansa menevistä ja tulevista muotivirtauksia. Tällä matkalla on nähnyt mitä erikoisempia virityksiä naisellisuuden voimamerkkeinä; koruja, vaatteita, meikkityylejä. Eihän niissä mitään pahaa ole, elleivät ne orjuuta meitä naisia. Matkalla näkee ajan vastavirtaan epätoivoisasti yrittäviä: kiristettyjä kasvoja, botoxin kauhuja ja seksin sävyttämiä huomiohaukkoja.

Naisellisuus ei ole iästä kiinni. Mutta naiseus on. Siihen kasvetaan, kehitytään ja vahvistutaan. Siinä ikä on meidän naisten puolella! Me tiedämme keitä me olemme. Naiseuden syvä mysteeri näyttäytyy kokonaisena eteemme. Se on kuin ikiaikainen salaisuus, joka avautuu vähitellen, tihkuu makuja ja sävyjä, joista ei nuorempana tiennyt vielä mitään. Uskon vahvasti, että aikuisena naisena naiseuden mysteeri on vasta valmis aukenemaan. Ja tätä nykymedia ei ymmärrä. Eikä moni nainenkaan.

Väyliä tähän mysteerin ymmärtämiseen on meillä naisilla monia. Itse tarvitsin siihen näitä omatoimimatkoja. Sitä, että naisellisuuden keinot riisutaan pois. Voin nyt matkamme edetessä vastata: on hienoa ja ihanaa olla aikuinen nainen! Olen ylpeä naiseudestani pölyisissä kengissäni, rinkka selässä ja hiukset päähän liimautuneena. Uskallan olla omanlainen. Naiseus on ihanaa ja täynnä värejä. Se on monimuotoista ja yllättävää. Nyt uskaltaa määrittää itsensä ja elämänmuotonsa aivan itse!

Korkkarit ja vaatekerrat odottavat minua. Mistään ei tarvitse luopua. Vain itsensä vähättelystä ja riittämättömyyden tunteista.

Jos miehenä olet jaksanut lukea tähän asti, tekosi osoittaa jo sen, että välität ja ymmärrät. Naisesi etsii itsevarmuudessaankin katseestasi rakkautta, kaipaa kauniita sanojasi ja herkkää kosketustasi. Muistetaan me naiset tehdä samoin miehellemme!

Edellinen artikkeliLangkawi – Kedahin jalokivi
Seuraava artikkeliSatun ja Trang – aitoa Thaimaata

9 KOMMENTTIA

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi