Näköaistia houkuttavat eniten valkoinen hiekka, lempeässä tuulessa huojuvat palmut, sinisen turkoosi meri. Horisontti, jota ei taivaan sinestä juurikaan erota. Näkymä on kuin matkailumainoksessa. Mutta totta se on, olemme Langkawilla Malesian saarella, Andamaanienmerellä. Tätä saarta kutsutaan lempinimellä Kedahin jalokivi (Jewel of Kedah).

Langkawin upeat rannat

Tulimme tänne Penangista ferry lautalla. Matka kesti kolme tuntia. Varoitamme: Lauttamatka ei sovi ahtaanpaikankammoisille tai matkapahoinvoinnista kärsiville.

Rantaloman ainekset

Tulo Langawille ehdottomasti kannattaa! Täällä on kaikki ainekset rentoon rantalomailuun. Langkawin ilmasto on ihanteellinen. Saari sijaitsee lähellä päiväntasaajaa. Aurinko lämmittää läpi vuoden. Lämpötilat eivät juuri suomalaiseen hellerajaan laske. Keskipäivän (varjo)lämpötilan nousevat järjestäen yli 30 celsiusasteen. Rannat ovat hyvässä kunnossa ja niillä lekottelu kannattaa, vaikka hotellista sattuisikin uima-allas löytymään.

Saarelta löytyvät Malesian parhaat rantahietikot ja valinnanvaraa riittää. Langkawi ei ole vain yksi saari, vaan se on 104 saaresta koostuva saariryhmä Andamaanienmerellä. Saarista vain Langkawilla ja Tubassa on asutusta, loput ovat pieniä, jyrkkiä ja jylhiä kalkkikivitöytäreitä. Saariryhmän suuri saari tunnetaan nimellä Langkawi. Langkawin suurin kaupunki on Kuah, jossa sijaitsee saarten symboli: Langawin kotka.

Suurin osa tänne saapuvista matkailijoista suuntaa kohti Pantai Cenangia. Siellä on pitkä valkoinen hiekkaranta. Tällä rannalla palvelutarjonta on kattavin. Sieltä löytyy kaikkea länsimaisella höystöllä. Tämä hotellien, ravintoloiden ja turistien kansoittama ranta-alue poikkeaa tunnelmaltaan ja asenneilmastoltaan varsin selkeästi Malesian muista kolkista.

Yksi syy lienee, että Langkawille on monen muun malesialaissaaren tapaan myönnetty verovapaus. Verovapauden ja alkoholin helpon saatavuuden lisäksi myös kaduilla tallailevat ihmiset käyttäytyvät hyvin länsimaisittain.
Olemme kuitenkin muslimivaltaisessa maassa. Sanotaan, että on täällä on turisteihin jo vuosikymmenten saatossa totuttu – mutta on hyvinkin mahdollista, että matkailijan saama palvelu parantuu, kun tämä malttaa lämmöstä huolimatta pitää paidan ravintolassa päällään.

Kuitenkin jotain muuta kuin tuota

Olemme tulleet aikuisuudessa siihen ikään, ettei perinteinen rantalomailu itseään grillaten enää kiinnosta. Hetkittäinen heittäytyminen lämpimään hiekkaan sen sijaan tuntuu taivaalliselle!

Valitsimme asuinpaikan saaren rauhallisemmasta osasta, Kuala Mudasta. Siellä sijaitsi pieni lodge, jota piti erittäin mukava pariskunta. Sieltä saimme vuokrattua myös hyvin toimivan skootterin.

Skootterilla pääsimme tutkimaan saarta ja etsimään itsellemme rauhallisimpaa ja aidompaa rantakaistaletta. Skootterilla ajeleminen lämpimässä, suhteellisen rauhallisilla teillä oli osa elämystä. Kunhan huomasi väistellä tiellä melskaavia apinoita.

Ensimmäisenä suuntasimme Langawin merkittävimmälle nähtävyydelle. Siinä on oikeastaan kolme erilaista kohdetta: oriental village, köysirata ja sky bridge. Oriental village on tyylipuhdas turistipyydys, jossa on kauppoja, ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä. Sen ohitimme pikaisesti. Jatkoimme suoraan köysiradalle, joka vei meidät vuorelle, lähes kilometrin korkeuteen.

Köysiradan kopista avautuivat hienot näkymät Langkawin saarelle.

Sky bridge

Pääteasemalta pääsimme portille, josta kävelimme portaita alas Sky Bridgelle. Tämä ei ole huonokuntoisen hommaa! Portaat on tehty luonnon muotoja mukaellen. Askelmien välit olivat välillä miehen askelmitalle tehty!

Tämä ”taivaansilta” on itsessään visuaalisesti sulava rakennelma, mutta parasta ovat edelleen täältä avautuvat näkymät.

Näkymä sillalta

Visiitti vähän pidemmälle kannattaa

Löysimme skootterilla ajellessamme erilaisia rantoja, jotka olivat puhtaita, mutta vähemmän kansoitettuja. Katvealueiden rannoissa on paratiisimaista vetovoimaa. Näistä hetkistä olemme haaveilleet! On lämpö, meri, vapaus ja rauha. Kehys rennolle yhteiselle olemiselle.

Tunnen kuinka lämpö kuorii vuosien työkuormia harteilta ja Andamaanienmeri huuhtoo vanhat pölyt pois. Vapauden tunto tulee hetkittäin voimakkaammin ja voimakkaammin: onko tämä totta? Voiko tämä olla totta? Eikö minulla olekaan enää aikataulutettua kalenteria? Viisarit ovat edelleen kellossa, mutta niillä on nyt aivan konkreettinen merkityksen. Aika ei enää hallitse. Rauha!

Löysimme pienen rannan, joka oli ihanteellinen! Tanjung Rhu on yhdistelmä metsää, merta ja hiekkarantaa. Havupuiden varjossa oli ihanteellista oleskella.

Tanjung Rhun ranta

Kävimme veneretkellä saarella

Vaihtelun vuoksi kävimme myös veneretkellä. Näimme upeita kalkkikivisaaria.

Tutustuimme luonnonsuojelualueeseen,jossa sijaitsee muun muassa Malesian suurin makean veden järvi, Dayang Bunt.  Suomalaiselle, tuhansien järvien maassa asuvalle tämä järvi ei tehnyt suurta vaikutusta, kun taas paikallisille ja suolaisen meren äärellä oleville järvi oli ainutlaatuinen. Niinhän se tietenkin on. Jokainen järvi jokaisessa maassa on ainutlaatuinen.

Päivät Langawilla menivät siivillä

Langawin jälkeen vaihdamme maata. Siirrymme Thaimaahan. Itämonsuuni määrittää suuntaamme, sadetta ja epävakautta kohti on turha lähteä.

Malesia oli kokonaisuudessaan hieno kokemus. Kaunis maa, joka on pullollaan hyväntahtoisia ihmisiä. Emme kuitenkaan löytäneet vielä Sangri La’ta. Malesian matka oli kuitenkin juuri oikea elämän palanen oikeaan aikaan. Vapauden ja rauhan tunto pääsivät syvemmälle ihon alle. Mieli nousi askelmalta toiselle tajunnan tikapuilla. Nyt ne eivät enää ole kiinni missään. Matkamme siis jatkuu…

Edellinen artikkeliIloa! – Katutaidetta Georgetownissa
Seuraava artikkeliNaisena matkalla

3 KOMMENTTIA

  1. Kaivoin uimapuvun kassista. En ole koskaan nähnyt upeampia rantoja enkä lukenut tyytyväisempää kommenttia. Onnitteluni! En ole aikaisemmin kommentoinut, sillä oli tietämättömyyttä kommenttipaikasta.

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi