Arvostetut katutaiteilijat osaavat nähdä kadut, kaupungin ja siellä asuvat ihmiset kolmiulotteisesti. Jokainen kadunpätkä, lauta-aidan roso tai betoniseinän halkeama on hiuksenhienosti ja uusin silmin nähty. Taiteilijat ovat haastaneet itsensä, tulkintansa ja antaneet niiden virrata luovasti pitkin Georgetownia.

Kuvasimme aiemmin Ipohin katutaidetta lyhyesti (postaus: Ipoh- hyväntahtoisuuden voima). Georgetown on viennyt katutaiteen vielä pidemmälle ja laajentanut sen repertuaaria. Alkunsa se sai vuonna 2012 osana Georgtown Festivaalia. Tuolloin liettualainen taiteilija Ernest Zacharevic loi kuusiosainen sarjan seinämaalauksia, jotka kuvasivat paikallista kulttuuria, asukkaita ja elämäntapaa. Nyt nämä seinämaalaukset ovat erittäin arvostettuja kulttuurin maamerkkejä Georgetownissa. Esimerkiksi maalaus, jossa lapset polkupyöräilevät on ehkä yksi kaikkein suosituin ja kuvatuin myös paikallisten keskuudessa. Se on niin elävä ja eloisa.

Sittemmin katutaide on puhjennut täällä kukoistukseen. Kulttuurikeskukset kuten Hin Bus Depot avaavat aika ajoin näyttelyitä ja kutsuvat kansainvälisiä taiteilijoita vierailemaan ja tekemään lisää katutaidetta. Tähän uudistuvaan ja koko ajan kehittyvään taiteilijoiden luomistyöhön perustuu Georgetownin nykyinen maine elinvoimaisena taiteen ja kulttuurin keskuksena. Taide-elämä kasvaa ja kehittyy tässä päivässä. Se on hauskaa ja viihdyttävää. Nyt uusimpana Georgetownissa on takoraudasta tehdyt erilaiset pilakuvat. Ne odottavat löytäjäänsä kadun varsilla.

Kiertelimme ja bongasimme lukuisia seinämaalauksia. Aiheet löytyvät tavallisesta elämästä.

Siitä tulee löytämisen ilo! Niin katutaiteen tarinat luodaan.
Esimerkiksi kissaihmisille löytyi aivan oma katuosuus.

Maalauksissa on mukana aina jokin valmis elementti, joita taiteilijat hyödyntävät. Juuri se on katu taiteen lähtökohta.

Värit kuljettavat taidetta moni-ilmeisesti, vuosikymmenten virrassa sauvotaan aikakauden tunnelmia myötäillen. Paikalla  kasvava kasvillisuus hyödynnetään ja sulautetaan taiteeseen mukaan.


Katutaiteen tekijät ovat yksinkertaisilla keinoilla luoneet ahtaille kujille kekseliäitä ja humoristisia seinämaalauksia. Usein kyse on tunnelmasta. Ilosta.

Taide tarjoaa löytäjälle ärsykkeitä väsymättömästi. Osallistava katutaide vaatii katsojaansa peliin mukaan aivan toisella tavalla kuin realistinen taideteos, esimerkiksi perinteisen patsaan katsominen.Katsoja saa olla oman elämänsä taiteilija ja osallistua siihen.

Moni asettuu jonon hännälle kolmanneksi työntämään ovea.

Katutaiteesta syntyvät tunneilmaukset ovat tehokas ja sellaisenaan myös riittävä johtoteema tälle taiteenmuodolle. Sattumanvaraisuus synnyttää tulkintoja. Täällä oleva katutaide ei oikeastaan rikkonut rajoja. Pikemmin se ei tuntunut tietävän niistä enempää kuin pitkin taivaita lentelevä lintuparvi. Tarina sai poukkoilla miten sattuu, kunhan taiteen vapaus säilyy.

Edellinen artikkeliKatukeittiöiden tuoksuvaa kulinarismia
Seuraava artikkeliLangkawi – Kedahin jalokivi

4 KOMMENTTIA

  1. Olen lukenut artikeleitanne ja seurannut matkaanne suurella mielenkiinnolla. Ei ole vuosien tieteellisen tekstin kirjoittaminen onneksi tuhonnut luovan ja vapaan kirjoittamisen taitoa. Nautin todella blogien lukemisesta – välillä on tunne kuin olisin itse aidosti nähnyt tai kokenut sen mitä kuvaatte niin kokuttavaa ja elävää teksti on. Pystyn aistimaan rauhan, vapauden ja nautinnon – millaista on aikuisina matkalla. Kokemuksenne ja tekstinne kuvineen herättävät pohtimaan omaa ’elämänjuoksua’ – omaa matkaa aikuisena. Teksti puhuttelee! Antakaa sydämenne ja elämänne kuljettaa – minäkin kuljen mukananne tämän virtuaalisen maailman mahdollistamana. Ihanaa matkaa teille…..

  2. Aivan uskomatonta tuo teidän matkanne ja intonne kokea uutta ja elää suoraan sanoen hetkissä ja tuokioissa, mitä matkanne eteenne tuokaan.
    Ihailen suunnattomasti tuonkaltaista rohkeutta ja uskallusta heittäytyä uusiin asioihin ja tilanteisiin.
    Kaikkea hyvää teille molemmille ja paljon uusia kokemuksia ja olkaa turvassa kaikelta pahalta.
    Eila S

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi