Olemme hyvän ruuan ystäviä. Uskallamme kokeilla erilaisia ruokia. Tiedämme nyös, että meidän läheisissä, ystävissä – ja blogin lukijoissa on paljon kulinaristeja. Ruoasta kirjoittaminen on haastavaa. Se on herkkä ja vaikea laji. Olen yrittänyt vältellä aihetta matkan tähän vaiheeseen asti. Olen kiertänyt sitä kuin kissa kuumaa puuroa. Mutta nyt meiltä on kysytty suoraan ruoasta: ”Mitä hyvää ja uutta olette matkallanne maistaneet?” Tieteellinen kirjoittaminen ei ole antanut minulle mausteiden tai yrttien rehevyyden kuvaamiseen eväitä! Olkaa armollisia hyvät lukijat, minä yritän!

Tultuamme tänne Penangin saarelle – ja erityisesti Georgetowniin, ei ruoka-aihetta enää kerta kaikkiaan voi ohittaa. Georgetownin sanotaan olevan Malesian ruokapääkaupunki. Se on erityisen tunnettu hyvästä ja monipuolisesta katuruoasta. Siinä yhdistyy ja sekoittuu Malaijin, Kiinan, Intian, Peranakan, Thaimaan ja Eurooppalaisen ruoan vaikutteet. Nämä kaikki ainekset ovat kirjaimellisesti yhteisessä padassa. Georgetownin ruokaa ylistetään monessa gastronomialle pyhitetyissä julkaisussa maininnalla: ”Missään muualla ei saa niin hyvänmakuista katuruokaa – ja niin halvalla.”

Halpaa ja hyvää – onko se mahdollista?

Penangissa on vieri vieressä erilaisia ravintoloita, mutta ihmiset syövät usein katukeittiöissä. Ne ovat usein liikuteltavia kärryjä. Ruokaa on toki voitu jo hieman esivalmistaa (esim riisi on keitetty), mutta ruoan valmistaminen tapahtuu päällä. Usein koko perheen voimin.

Katuruokailu on elämäntapa useimmille malesialaisille.. Meidän kulttuurissa se on vielä vierasta. Länsimaalaisena emme oikein ymmärrä, mitä katuruoka oikein on. On myös olemassa paljon erilaisia ennakkoluuloja koko ajatukselle . Ruokaa … kadulta?! Kuitenkin voimme Timon kanssa empiirisesti todistaa, että ennakkokäsitykset likaisista astioista ja salmonesta ovat kaukana totuudesta. Olemme syöneet kaikenlaista ja terveenä pysytty. Pari kertaa poltin tuliseen chiliin suuni, mutta kaikkeen tottuu. Toki katukeittiön valinnassa kannattaa käyttää nenäänsä ja silmiänsä. Vanha sääntö on, että mitä enemmän paikallisia jonossa, sen varmempi tapaus!

Täällä katukeittiö kulttuuri on siis jokapäiväistä. Olipa budjetti mikä tahansa. Katuruoka ei ole vain edullinen tapa kokeilla aitoja ja uusia ruokia, vaan se on todellinen tapa maistaa, haistaa ja nähdä Penangin ruokakulttuuria.

Loppujen lopuksi miksi me matkustamme? Kokeillaksemme uusia makuja ja elämyksiä. Jos vastaat kyllä, jatka postauksen lukemista. Esittelemme nyt mielestämme 10 parasta katuruokaa, jota olemme Malesiassa ja täällä Georgetownissa ollessamme syöneet. Monta hyvää jää pois. En edes yritä väittää, että tietäisin reseptejä tai kaikkia ruokien aineksia. Esittely on makutuntumalla tehty, suuresta rakkaudesta hyvään ruokaan!

Top 10 – rakkaudesta ruokaan

1. Assam Laksa

Assam Laksa on erittäin kuuluisa ruokalaji Penangissa. Itse asiassa se saattaa olla tunnetuin. Sitä on tarjolla kaikkialla ja useimmat paikalliset suosittelevat sitä. Se on mausteinen, hapahko nuudelikeitto. Perinteisimmillään ruokalajissa on paksu liemi, kun taas Penangin versiossa se on kirkkaampi ja ohuempi. Keitossa on ainakin haudutettua makrillia, sitruunaruohoa, runsaasti chiliä ja katkarapua. Sekaan lisätään kourallinen ohutta vermicelliä. Ja kaiken kruunaa iso kuppi riisiä, joka sekoitetaan keittoon. Maukas, riittoisa ja melko tulinen keitto.

Aksam Laksa – Katukeittiön kunkku

2. Mee Goreng
Nuudelien ystävien ehdoton ykkönen. Aasiassa syödään paljon nuudeleita. Nuudeli lajikkeita on täällä valtavasti, kaikkiin eri tarkoituksiin omansa. Mee Goreng on oikeastaan aika yleinen Indonesiassa ja Singaporessa. Ruoka on tehty ohuesta keltaisista nuudeleista, jotka paistetaan yhdessä valkosipulin, tavallisen sipulin ja salottisipulin kera. Ruokaan sekoitetaan mielihalun mukaan lihaa, yleensä katkarapuja tai kanaa. Katukokista riippuen keittoon laitetaan myös rutkasti chiliä, kananmunaa, kaalia, kiinankaali ja suolakurkkua. Pohjimmiltaan ruoka taitaa olla peräisin Kiinan ”chow mein” ruoasta ja siitä on kehitetty oma Malaiji lautanen. Tämä maistuu ja kutittaa makuhermoja.

3.Char Kway Teow

Listallemme pääsee myös toinen nuudeliruoka. Tämä yleensä tarjoillaan katkarapujen kera, tai muiden merenelävien kanssa. Sen kirjaimellinen käännös on ”paistetut riisikakkunauhat”. Nimi viittaa isoihin litteisiin nuudeleihin. Vaikka reseptit vaihtelevat katukokista riippuen, yleinen konsensus on, että tämä nopeasti kasaan laitettava wokkiruoka sisältää litteän nuudelin lisäksi katkarapuja, sydänsimpukoita, pavunituja, kiinalaista ruohosipulia, munaa, soijakastiketta, chiliä. Kaikki on paistettu sianlihan silavassa. Tässä on siis runsaasti rasvaa. Sanotaan, että tätä ruokaa ei punnita terveellisyyden näkökulmasta, vaan kuinka maukasta se on!

Jotkut kokit käyttävät tähän ankanmunia, jotka antavat ruokaan kermaisen maun.

4. Wantom mee

Wantom mee on hyvin tunnettu ruokalaji Penangissa. Wantom tarkoittaa jotakuinkin ” kevytkenkäistä ja kokkaretta” ja ”mee” on nuudeli. Tämä ruokalaji tarjoillaan yleensä kuuman liemen kanssa, jossa höysteenä on lehtivihanneksia, katkarapuja, kanaa tai sianlihaa, marinoitua vihreää chiliä, kevätsipulia ja joskus sieniä. Se voidaan tarjoilla kokoon keitettynä myös osterikastikkeessa. Malesiassa jokaisella paikkakunnalla on tästä oma versio. Penangissa tämä kevytkenkäinen tarjoillaan mustien sienien kera, ja päällä rutkasti lihaa ja kastiketta. Itse pidän tästä vegeannoksena.

5. Roti canai

Roti canaita voi luonnehtia Malesialaiseksi rieskaksi. Kotoisin se on Intiasta. Se tunnetaan myös nimellä roti prata Etelä Malesiassa ja Kerala porotta Intiassa. Roti tarkoittaa leipää monissa Aasian kielissä ja canai on johdettu nimestä ”Chennai – Intian kaupunki”. Tätä leipää voi olla pyöreän tai neliön muotoisina.. Söimme leipää hotellin aamiaisilla: kappale roti canaita ja maustedippinä yleensä curry kastiketta. Jotkut laittavat leivän päälle vielä hieman sokeria.. Täällä tämä leipä on tärkeä osa monen paikallisen ruokatottumuksia. Mistä leipä on tehty? Jaaha, jostakin jauhoista, munasta ja päällä killuu rasvaista voita. Paistetaan nopeasti tandooriuunissa. Vai paistinpannulla?

Roti Canai- erilainen rieska!

6. Penang Rojak

Rojak on perinteinen aasialainen salaatti, jossa on hedelmistä ja vihanneksista. Sitä löytyy ainakin Indonesiassa, Singaporessa ja Malesiassa. Termi ”rojak” tarkoittaa seosta Malaijiksi. Penang Rojak on tyypillinen salaatti, jossa on mukana kurkkua, ananasta, mustekalaa ja naurista. Lisäksi siinä , on joitakin muita ainesosia: guavaa, kalmaria, hunajaa ja joskus raakaa mangoa ja vihreää omenaa. Tämä ruokalaji on suosittu hyvin paksun katkarapukastikkeen kera. Tämä salaatti on hyvä lisäke.

7. Pasembur

Pasembur tuntui ensin oudolta salaatilta. Pasembur on malesialais-Intialainen salaatti, joka on pohjimmiltaan eräänlainen sotku, jossa on kurkkua, tofua, perunaa, paistettua mustekalaa, paistettuja rapua, naurista, ituja ja katkarapuja. Tämän päälle vielä pähkinäisen mausteinen kastike. Alle mereneläviä ja raikkaita vihanneksia. Tämä ruokalaji on paitsi terveellistä, se on myös herkullinen. Samanaikaisesti makea ja hapan. Totta. Ei näitä ruokia voi kuvailla.

8. Popiah

Aasian ruoan stereotypiat kulminoituvat usein kevätrulliin. Penangilla on oma kevätrulla nimeltään” Popiah”, jotka ovat ehdottomasti maistamisen arvoisia. Ne on valmistettu hieman huokoisesta ohukaisesta, joka imee itseensä vaihtoehtoisesti suolaista tai makeaa nestettä. Ohukaisen sisään laitetaan muhennos, joka on tehty soijarahkasta, munista kasviksista, ja kiinalaisesta salaatista. Sitten koko komeus dipataan kastikkeisiin, kuten makeaan, chili- tai mustaan soijakastikkeisiin. Rapsakka maku, eikä tässä versiossa tirise perinteisen kevätkääryleen uitettu rasva rullien pinnassa..

9. Osterimunakas
Kun matkustaa ympäri Aasiaa ja nauttii ruokien makumaailmasta, ei voi välttyä näkemästä tätä annosta jossakin vaiheessa. Mekin välttelimme ensin ostereita vatsataudin pelossa, mutta sitten päätimme rohkeasti kokeilla. Osterimunakas on siis paistetuilla ostereilla täytetty munakas. Muut muunnelmat sisältävät tavallisesti perunatärkkelystä, joka paksuntaa munakasta, mutta Penangin versio on valmistettu riisijauhotaikinasta. Se antaa munakkaalle kevyemmän ja ”terävämmän” rakenteen.

Osterit olivat niin pulleita ja mehukkaita. Vasta poimittuja. Onhan ne myös niljakkaita ja natisevat oudosti hampaissa. Mukavaa vaihtelua, mutta siitä ei kuitenkaan tullut suosikkiamme. Kannattaa kuitenkin kokeilla ja nauttia chilikastikkeen kera. Kylmän huurteinen olut kyytipojaksi.

10. Cendol

Cendol on perinteinen jälkiruoka. Sitä voi tilata lautasella tai kupissa. Jos ihmisillä on kiire, he juovat sen, mutta näin matkailijana tämän syömiseen kannattaa käyttää runsaasti aikaa ja nauttia jokaisesta lusikallisesta. Sen perusainekset ovat kookosmaito, nuudelit, johon lisätään jäätä ja palmusokeria. Penangissa lisätään myös myös punaisia papuja , tahmeaa riisiä ja maissin kuorta. Huolimatta siitä, että tämä jälkiruoka on makea ja herkullinen, se on myös terveellistä.

Bonuksena vielä +1 ruoka.

11. Kookosmaitoletut.

Kookosmaitoa, kananmunaa, bambunlehden vihreää mehua ja jauhoja. Paistamisvaiheessa laitetaan banaania väliin. Vihreät pehmeän makuiset letut ovat todella ruokaisia ja muikeita. Nam! Erittäin täyteläinen maku.

Summa summarum

Georgetownin katukeittiöissä porisee täyteläinen, tuorepuristettu elämän maku. Niinhän se on, että huippuluokan ravintoloissa ja hotellin steriileissä ruokailutiloissa ei pääse aistimaan tätä rehevää kulttuuria, joka ympäröi meitä täällä kaikkialla. Ruokailu katukeittiössä on elämys ja hyvin sosiaalinen tapahtuma. Ehkä tämä välittömyys ja aitous ruoan ympärillä sai ruoan maistumaan entistä paremmalle. Kuten kaikkialla maailmalla: paikka antaa raamit, mutta ihmiset luovat hengen.

Edellinen artikkeliGeorgetown – kuriton serkku Penangissa
Seuraava artikkeliIloa! – Katutaidetta Georgetownissa

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi