Singapore on ultramoderni kaupunki, (katso edellinen postaus), jossa on paljon vehreyttä. Täällä luonto ja teräksenkiiltävä infrastruktuuri kohtaavat kahdella tavalla. Ensimmäinen tapa on perinteisempi; luonto on tuotu elävöittämään kaupunkia.

Toinen tapa on tuoda teknologia vehreyden keskelle.

Fort Canning puiston liukuportaat

Meidän täytyi hieraista silmiämme, ennen kuin uskoimme näkemäämme todeksi, eikä vain aikaeron luomaksi harhaksi.

Hoitoa urbaanille psykoosille

Täällä luontoa on joko säästetty tai sitä on luotu uudelleen. Vuonna 2005 Singaporen hallitus julisti innovatiivisen kehittämisstrategian. Hallitus sitoutui kaikin tavoin luomaan Singaporesta puutarhakaupungin. (” Garden City” / ”City in a Garden”). Perimmäisenä tarkoituksena oli nostaa asukkaiden elämänlaatua lisäämällä kaupunkiin viihtyvyyttä vihreyden ja kasvillisuuden avulla. Ei ollenkaan hullumpi idea! Onhan jo tieteellisesti todennettu, että melu, hälinä ja kliinisesti kylmä ympäristö aiheuttaa kaupunkilaisten omaa oireyhtymää, urbaania psykoosia; ahdistusta, väsymystä ja yleistä levottomuutta. Vehreys ja luontoarvot ovat parasta hoitoa ja ennaltaehkäisyä tälle mielen sairastumisriskille. Lisää puistoja, puita ja kukkia kaikkialle!

Singaporessa on siis tehty eikä vain laadittu korulauseita strategiapapereihin. Tässä kiihkeässä metropolissa on monta puistoa, joissa voi viivähtää ja nauttia auringon säteistä. Suosittelemme ilta-auringon säteitä. Näin välttyy polttamasta talven valkoista ihoa karrelle.

Fort Canning Park

Aivan keskustassa mäenrinteellä sijaitsee puisto: Fort Canning Park – yksi maan historiallisista maamerkeistä.  Sinne on helppo mennä ja antaa katseen levähtää Singaporen liike-elämän keskuksen yläpuolella. Täällä on myös aiemmin mainitsemani liukuportaat!

Fort Canning Park

Aiemmin puistoalue oli Singaporen saarta hallinneiden malesialaisten kuninkaiden asuinpaikka. Puisto oli alun perin nimeltään Bukit Larangan (Kielletty mäki ) malajin kielellä. Nimi kertoo sen historiallisesta painoarvosta. Se on toiminut monien eri tapahtumien näyttämönä 1300-luvulta alkaen. Nykyään tämä 18 hehtaarin alue on täynnä nähtävyyksiä – muinaisista esineistä ja arkeologisia kaivauksista Ison-Britannian siirtomaakauden ajalta aina entisen malesialaisen hallitsijan hautapaikkaan.

Puisto on ajassa eläviä. Sitä ei ole museoitu, vaan se ovat kaupunkilaisten olohuone. Ihmiset lenkkeilevät poluilla ja nauttivat eri tavoin laajoista viheralueista.

Fort Canning Park -olohuone

Puistossa sijaitsevassa amfiteatterissa järjestetään paljon erilaisia konsertteja ja tapahtumia.

Kävimme myös kahdessa muussa vihreässä keitaassa. Ensimmäinen on perinteinen Singaporen kasvitieteellinen puutarha ja toinen hyvin erikoinen Gardens by the Bay. Kaksi hyvin erilaista, mutta mielenkiintoista paikkaa.

Kasvitieteellinen puutarha

Singaporen kasvitieteellinen puutarha (Botanical Garden) on perustettu jo vuonna 1860. Se antaa vihreän historiallisen perspektiivin kaupunkiin. Ehdottomasti suosittelemme!

Puutarhan alueella on viidakkopolkuja, kävelyteitä, nurmikenttiä ja upeita istutuksia yli 50 hehtaarin verran.

Botanical Gardens

Puutarha koostuu yleisten puistoaluidennlisäksi erityyppisistä osista. Siellä on esimerkiksi orkidea- ja inkiväärikasvien tarha ja alue alkuperäistä sademetsää.

Orkideatarhassa on tuhat lajia ja kaksituhatta hybridiä.

Botanical Gardens – orkidea-alue

Täällä sijaitsee myös luonnonlääkinnän yrttitarha. Luonnon oma apteekki tarjoaa lääkitystä viiteen eri anatomian ja fysiologian alueen vaivoihin: kurkku, pää, vatsa, hengitys ja suolisto. Paikka on laaja ja mielenkiintoinen.

Healing Garden

Täällä koimme ensimmäisen trooppisen sateen ja ukkosen.

Alueella oli myös myrkkykasveihin erikoistunut osio. Näihin myrkkykasveihin emme tosin päässeet tutustumaan, sillä ymmärrettävistä syistä paikka oli aidattu.

Gardens by the Bay

Mitenhän tätä puistoa edes kuvailisi? Erikoinen, moderni ja uutta puutarhaevoluutiota esittelevä kaupunkiympäristö. Se on osin aito ja osin täysin keinotekoinen.

Gardens by the Bay ulottuu 101 hehtaarin alueelle ja sen tarkoitus on olla Singaporen suosituin kaupungin ulkopuisto ja kansallinen ikoni. Siinä tavoitteessa on onnistuttu. Puisto on erittäin suosittu. 20 miljoonas kävijä piipahti paikalle jo vuonna 2015. Näyttää siltä, että mitä hullumpi idea, sen parempi!

Tämä paikka on vuonna 2006 järjestetyn kansainvälisen kilpailun voittajan luomus. Insinöörien ja monen muun osaajan taidonnäyte. Täällä on kasvillisuuden lisäksi huippuun viety tekninen energiantuotanto; aurinkopaneelit, sadevedenkeruu- ja kompostointijärjestelmä. Puisto toimii siis uuden teknologian kehittämisalustana.

Puutarha on niin moniulotteinen ja – muotoinen, etten edes yritä kuvailla sitä. Kävelimme puistossa ja ihmettelimme superpuita, ”Supertrees”.

Gardens by Bay super trees

Superpuut ovat puiden kaltaisia rakenteita, jotka hallitsevat maisemaa. Korkeudeltaan ne vaihtelevat 25- 50 metriä välillä. Ne ovat jokainen pystysuoria puutarhoja, joissa on monia toimintoja. Niissä on ympäristöteknologiaa, jotka jäljittelevät kasvien ja ympäristön ekologista tehtävää. Ne ovat ikäänkuin moottoroituja puutarhoja – humanistin on välillä vaikea näitä ymmärtää ja hahmottaa, mutta näyttäviä ne ovat!

Puissa kasvaa ainutlaatuisia ja eksoottisia saniaisia, viiniköynnöksiä, orkideoja ja myös laaja kokoelma muita kasveja kasveja.

Aurinkokennot hyödyntävät aurinkoenergiaa, jota voidaan käyttää valaistukseen. Illalla valomaailma tuo aivan uuden ulottuvuuden tähän puutarhaan.

Ja tietenkin täältä löytyy kaikkea muutakin kaupunkilaisten iloksi: eri tyyppisiä ruokapaikkoja ympäri puutarhaa, joissa kaikissa on sisustus suunniteltu toistamaan Gardens by the Bayn ideaa. Yksi ravintola sijaitsee superpuun latvuksessa.

Alueella sijaitsee useita isoja ja mitä erikoisempia uudella teknologisia kasvihuoneita (Dome). Niihin emme menneet. Meille riitti jo tämäkin.

Kyllä! Täällä kannattaa käydä, edes kerran. Täällä kulkiessa tulee suomalaiseen aitoon luontoon tottuneelle outo olo. Olemmeko luonto- vai tekniikkapuistossa? Komppaan tässä Masahiro Morin ”Oudon laakson” käsitettä, joka kuvaa tätä psykologisesti epämukavaa tunnetta. Esimerkiksi liian ihmismäinen robotti tuntuu oudolta ja vieraalta. Tässä tapauksessa ”melkein luonnonkaltaiset puut” aiheuttavat samaa tunnelmaa. Tämä on outo laakso!

Vihreys lautasella

Singapore on ruoan paratiisi. Se on vihreä keidas jokapäiväisen nälän valtakunnassa. Täällä ei tarvitse kärsiä nälkää. Pienestä koostaan huolimatta Singaporesta löytyy tuhansia ravintoloita ja ruokakojuja. Kaupungin ruokakulttuuri on sekoitus eri keittiöiden makuja. Jo muutamalla eurolla saa maittavan aterian. Singaporessa on ruokapaikoille tarkat määräykset puhtaudesta.

Kokeilimme erilaisia paikallisia ruokia – ja nautimme.

Vatsa täynnä ja mieli ruokittuna mielen asento muuttuu vastaanottavaiseksi kaikelle luovalle ja uudelle. Mutta ensin kunnon unet. Huomenna lähdemme bussilla Malesiaan.

Edellinen artikkeliSingapore – ultramodernia keveyttä
Seuraava artikkeliBussilla Malesiaan – ensimmäisenä etappina Melaka

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi