Uusi vuosi tuo lisää sykettä jo muutenkin eloisaan Banoksen kaupunkikulttuuriin. Uutena vuotena ihmiset vyöryvät laumoittain kaduille. Autot väistyvät ajoteiltä, kun juhlivat ihmiset valtaavat kadut. Täällä ihmiset tanssivat, laulavat ja vastaanottavat uutta vuotta kovaäänisesti ja näyttävästi. Ja suurin osa juhlii selvin päin! Katolinen uskonto säätelee vahvasti alkoholin käyttöä, mutta muuten uskonto ei näköjään määritä hauskanpidon ja riemun rajoja.

Ecuacorilaiset rakastavat karnevaaleja: niitä on usein, eri vuoden aikoina – ja eri puolilla maata. Jokaisella karnevaalilla on oma merkityksensä, mutta kaikissa on sama lopputulema: ihmiset kokoontuvat yhteen, pukeutuvat näyttävästi – ja musiikki soi ja taas tanssitaan.

Erään uuden vuoden perinteen toisin mielelläni kulttuurivaihtona Suomeen. Siinä missä Suomessa tehdään uuden vuoden lupauksia – ja sen seurauksena kärsitään lupauksista lipsumisen tunnontuskista ja syyllisyydestä, niin  täällä keskitytään menneen vuoden tapahtumiin – ja ”puhdistaudutaan negatiivisuudesta.”

Perinteenä on valmistaa heinillä tai paperilla täytettyjä ihmisen kokoisia nukkeja, joille puetaan päälle vanhoja vaatteita.

Kasvoina on erilaisia maskeja; hilpeitä tai oikein taidokkaasti tehtyjä naamareita. Ideoita haetaan julkkisten elämästä tai satuhahmoista. Sanotaan, että paikallinen poliitikko on saavuttanut tarpeeksi arvostusta, jos hänen kasvokuvansa on hyväksytty maalattujen naamareiden kavalkaadiin.

Kukin näistä nukeista edustaa ”Año Viejo” eli uutta vuotta – ja nuket poltetaan keskiyöllä uudenvuodenaattona. Ajatuksena on polttaa nuken myötä kaikki negatiivisuus ja vanhan vuoden jäljellä olevat huolet taivaan tuuliin. Nuken sisään kirjoitetaan luettelo vuoden aikana ilmenneistä ongelmista, vaivoista ja huolista. Luettelo sujautetaan heinänuken sisälle poltettavaksi. Uusi vuosi pyyhkii menneet ja aloitetaan alusta!

Täytyy samaan hengenvetoon todeta, että oli hieno, mutta samalla hämmentävä kokemus katsoa yöllä roihuavia nukkeja puistoissa ja kaduilla. Itselleni tuli heti paloturvallisuusasiat mieleen, kun ahtaalla kadulla ihmiset tanssivat palavien huoli- ja ongelmaroihujen äärellä.

Eikä tässä vielä kaikki. Palavat nuket edustavat myös mahdollisuutta tavoittaa toiveiden aikaikkuna tulevaisuudessa. Ihmiset, jotka haluavat matkustaa tulevana vuonna, heidän tuli hypätä reppu selässä tai matkalaukku kädessä yli palavan ”Año Viejo” vuoden. Symbolit ovat tietenkin erilaisia eri toiveiden kohdalla. Rakkautta haluavalle voisin kuvitella mielitietyn kuvan taskuun tai lasta toivovalle näkisin tutin kaulaan. Mielikuvitusta hieman – ja eikun hyppimään!

Kulttuurivaihto kannattaa, mutta ruoan suhteen jäimme hieman epäileväksi. Maistoimme, mutta emme hurmaantuneet. Saammeko esitellä, Etelä-Amerikkalainen juhlaruoka – marsu!

Uusi vuosi on täynnä säihkettä. Korkealta näköalapaikalta saatoimme nähdä samanaikaisia, lähes jatkuvasti ryöppyäviä ilotulitteita kaupungin yllä. Virallinen ilotulitusaika on 23:30-0:30, mutta todellisuudessa pauke jatkui lähes kaksi vuorokautta putkeen. Myös musiikki soi taukoamatta saman ajan. Ihmiset nukkuivat puistoissa pieniä torkkuja – ja taas juhlat jatkuivat.

Osallistuimme uuden vuoden karnevaaleihin innolla. Tämä kaikki oli uutta ja mielenkiintoista. Nämä ovat niitä hetkiä, jolloin matkailijana ei lepää vaikka istuu puistonpenkillä: joka hetki on elämys. Feliz Año Nuevo – hyvää uutta vuotta!

Edellinen artikkeliBanos – kohti uutta vuotta pyhässä vedessä
Seuraava artikkeliBlogi – silta menneen ja tulevan välillä

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi