Vietettyämme joulun lepäillen hotellissamme ja sen lähialueella, aloimme kaivata jo muitakin maisemia. Lähdimme tutustumaan Krabin provinssiin – ja törmäsimmekin kahteen hyvin erilaisen, lähes tulkoon ääripäihin: Krabi Towniin ja Ao Nangiin.

Otimme hotellin vierestä tuktukin, paikallisen mopotaksin ja huristelimme sillä puolen tunnin päähän alueen hallinnolliseen keskukseen, Krabi Towniin. Istahdimme mopon kaksinistuttavalle perätuhdolle ja kuullessamma kova äänisen moottorin, alkoi veri virrata kiivaammin suonissamme. Omatoimimatkailun tuoma innostus valtasi meidät. Matkanteossa oli jotain kodikasta, etupeilissä heilui Wunderbaum hajuste sekä onnea tuottava amuletti sulassa sovussa. Matkanteossa oli myös jotain tuskallista, ohitukset olivat hiuksenhienoja ja ajonopeus aivan liian iso. Ennenkaikkea se oli hupaisaa ja hauskaa: TukTukien kuskeille oli käynyt kuin niin monelle ihmiselle, Napoleonin mainitakseni, luulevat itseään suuremmaksi, moposta tulee katoksen myötä iso taksi. Mutta sillä menimme ja vauhdilla!

cca92678-e613-4d0e-bbfb-e65cd3ade844

Krabi Town – palanen aitoa Thaimaata

Krabi Town on oikeastaan paikallisten kaupunki. Se on ollut jo kauan ennen kuin turistit alkoivat vierailla alueella. Se oli epätäydellisyydessään kaunis, kaottisuudessaan rento. Ihmiset, kulkukoirat, turistit, kaupustelijat ja kerjäläiset sulautuivat paikkaan kenenkään oudoksumatta. Kaupunki oli sanalla sanoen hyvin paikallinen ja persoonallinen. Vaikka matkailu saapui, se ei koskaan tullut tänne toden teolla. Se on provinssin tärkein kauppapaikka ja kauttakulkureitti.

Krabi Townissa ei ole perinteistä rantaviivaa, joten se saattoi olla paikan kulttuurin pelastus. Se ei ole muiden rantakohteiden tapaan menettänyt persoonallisuuttaan ahneiden turistien halujen tyydyttäjänä. Huomasimme iloksemme, että täällä voi saada annoksen aitoa Thaimaata. Täällä saimme kokea paikallisten vieraanvaraisuutta ,ja näimme palasen heidän kulttuuriaan, kuten lohikäärmetemppeleitä ja niiden kauniita pihapiirejä.

e4bef527-c368-4348-9ead-db14edb542b3

Krabi Townin tunnelma oli mielestämme lämmin ja sydämellinen. Illalla avautui paikallisten kokoontumispaikka, iso ruokatori. Siellä oli tarjolla sekä ruuanvalmistuksen raaka-aineita, kaikenlaisia hedelmiä, vihanneksia, kalaa, lihaa ja mausteita. Kattiloita, kippoja ja kuppeja. Meitä kiinnosti ennenkaikkea siellä tarjoiltavat maittavat ruoat. Kojuissa tarjoiltiin erittäin edullisia ja paikallisten mestareiden tekemiä annoksia. Siellä syömäni PadThai oli tajunnan räjäyttävä. Tai ehkä päivän kävely kaupungilla, ja sen pitkillä ostoskujilla ja kaupoissa teki ruuan nauttimisen otolliseksi.

9ab09747-af8e-4a50-912e-9277a2363592
Thaimaassa ollaan hyvin siistejä oman kodin ja etupihan suhteen. Muuten roskat ja roskaaminen on hyvin yleistä. Rotat juoksevat estoitta Krabi Townin kaduilla, ja väistelevät tottuneesti ihmisiä ja ohikiitäviä ajoneuvoja. Aina se ei onnistu, joten säikähdin, kun kenkäni kärki upposi ensimmäistä kertaa isoon kuolleeseen rottaan.

Seuraavan päivänä suuntaamme Ao Nangiin, sinne meno vei myös noin puolisen tuntia TukTukilla.

Ao Nang

Alue oli todella kuin toisesta maailmasta. Paikallisuus oli näennäistä, turismi määritti tämän paikan kulttuurin. Tämä on turismin keskittymä. Suurin osa Krabin hotelleista sijaitsee vilkkaan Ao Nang -rannan ympäristössä.

Täältä löytyi kaikki tarvittavat palvelut. Ravintoloita, juottoloita, piraatteja myyviä rättikauppoja, seksishoppeja kaikkialla ja kaiken aikaa. Rantana Ao Nang ei kuulu Thaimaan parhaisiin: meren ja hotellien välistä kulkee vilkas katu, ja ranta on suojattu eroosiolta betonivallilla ja veneliikenne on vilkasta. Lomailijat lähtevätkin Ao Nangilta yleensä päiväksi veneretkille kauniille lähisaarille, kuten Railay Beachille.

Täällä näkyi kaikenlaisia turisteja, lapsia ja perheitä. Täällä näkyi myös paljon puhuttu Thaimaan seksiturismi, toisin kuin Krabi Townissa. Täällä se on julkista ja hyväksyttyä. Pikku tyttöjen ja poikien hyväksikäyttö ei ole kenenkään kulttuuria ja eikä oikeutta. Tekee pahaa katsoa lihavaa sikaniskaa, joka kourii rahatukko kädessä tyttöä mukaansa. Mieluummin katselen rottia kuin näitä. Ne sentään kuuluvat luontoon.

Palasimme päivän jälkeen hotelliimme. Onneksi täällä on rauhallista ja rentoa. Hyvä valinta, kannatti ottaa hotelli hieman kauempaa. Ao Nangin hulinaa emme olisi jaksaneet kahta viikkoa. Täällä ei ole diskoja eikä lihatiskejä. Ei tässä tekopyhä kannata olla, eihän tämäkään hotellialue aitoa Thaimaata ole. Mutta tämä alue ei kuitenkaan riistä, eikä hyväksikäytä ketään. Paikallisia kohdellaan hyvin työntekijöinä ja heitä kunnioitetaan. Liputamme yhä enemmän eettisen matkailun puolesta!

Edellinen artikkeliKrabi – joulun taikaa
Seuraava artikkeliKrabi – etsin lepoa, löysin jotain aivan muuta

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi