Miltähän se tuntuisi viettää joulu muualla kuin Suomessa? Ilman lunta ja pakkasta? Auringossa ja lämmössä? Valmiiden pitopöytien äärellä? Ilman lanttulaatikkoa ja rosollia? Tuo kaikki on jo nähty tässä iässä niin moneen kertaan, mutta joulu ilman lapsia tai läheisiä? Ainoastaan me kaksi? Olemmeko itsekkäitä? Turhamaisia? Vai olemmeko pariskunta, joka haluaa olla omavoimainen terveellä tavalla? Luoda uutta ja irrottautua vuosisataisista jouluperinteistä?

Olimme syksyn pimeimmässä kohdassa. Matkan suunnittelu alkoi viehättää entistä enemmän. Edessä oli vielä pitkällinen, liikkumattomalta tuntuva odotus, ennen kuin maa jälleen kiertyisi ja valoisuus alkaisi pitenemään minuutti minuutilta. Mutta vielä me maapallon pohjoispuolen pakkasen ja pimeän kyllästämät ihmiset joudumme odottamaan. Pitkään. Se on siinä. Päätös. Lähdemme. Otamme välilaskun aurinkoon, kuin muistutuksena siitä, ettei mikään mustuus ole poispyyhkimätöntä.

Päätös on tehty. Mutta minne? Minä haluaisin töitten lomaan jotain helppoa, jotain josta ei ole liikaa vaivaa ja järjestelyä. Jotain joka kätkee sisälleen sanat rentous, lepo ja hauskuus. Timolle, omatoimimatkailun ekspertille, valmiin pakettimatkan ostaminen tulee olemaan vaikeaa. Nyt tarvitaan naisen viisautta, keskusteluja ja pellillinen hyviä joulutorttuja.

Varaamme kahden viikon valmismatkan Thaimaahan, Krabille. Krabi sijaitsee eteläisessä Thaimaassa, Andamaanien meren rannalla. Sää on joulun aikaan suosiollinen, lämmin ja aurinkoinen. Krabi on tunnettu myös hienohiekkaisista ja liidunvalkeista rannoistaan ja sisämaan vesiputouksistaan. Krabin 160 kilometrin pituinen rantaviiva on kuuluisa kivimuodostelmistaan, kallioistaan, luolistaan ja mangrovemetsiköistään. Loistavaa! Elättelen toivetta, että joulupukki löytäisi jouluna myös näihin maisemiin.

af2353cb-bc24-464a-bff4-de484df62747

Krabilla on eri tasoista hotellitarjontaa. Valitsemme hieman parempaa, valitsemme sen ”rentous, lepo ja hauskuus” parametreillä. Löysimme sopivan Tjäreborgin kautta: Beyond Resort Krabi, Klong Muangissa.

Hotelli ei tuota pettymystä. Itse asiassa emme asuneet hotellissa, vaan hotellialueella sijaitsevassa omassa bungalowissa. Asuimme kaksikerroksisen bungalowin toisessa kerroksessa, josta avautuvat maisemat olivat upeat.

img_0182

Kaksi viikkoa tätä ihanuutta. Nostimme talvenkalpeat kasvomme aurinkoa pursuavaa taivasta kohti, ja tietoisina valon ja loman lyhyydestä, nautimme jokaisesta voimistavasta säteestä. Päivän kohokohta oli, kun pääsimme upottamaan varpaamme vaaleaan hiekkaan ja lekottelemaan rannalla rauhoittavien aaltojen säestämänä.

3f02ca02-5c26-4bcd-b9fb-bb9a5ef7ee06

Auringon painuessa taivaanrannan taa lähdimme vielä paikallisten tapaan syömään illallista. Vaikka hotellin ravintolassa oli hyvä ruoka, parhaaseen tunnelmaan pääsi pienissä paikallisissa perheravintoloissa.

 

Sitähän se on valmis loma. Rantaelämää ja syömistä. Lepoa ja rentoutumista.Suurin ponnistus on aamiaiselle nouseminen ja päätös haluaako syödä sen sisällä vai ulkona. Tässä hotellissa on todella hyvä ja monipuolinen aamiainen, se on oikeastaan iso brunssi kaikkea hyvää. Itse innostuin hyvästä ja runsaasta hedelmä valikoimasta. Hotelli oli hyvin kansainvälinen, joten aamiaiselta löytyi maistiaisia kaikista maankolkista. Hotellin johtaja on saksalainen, joten saatoimme odottaa järjestystä, jämäkkyyttä ja siisteyttä kaikelta. Emmekä siinä kertaakaan pettyneet.

Joulun tunnelmaa

Joulu Krabilla. Olin piilottanut yhden tontun mukaan. Yllätin sillä Timon jouluaattona. Jouluhullu on hullu oli se missä vaan. Tonttu sai seikkailla jouluaaton uusissa maisemissa.

442b418a-c2b0-4578-8dfb-5b83684ea137

Paikallisessa ravintolassa kunnioitettiin joulunsanomaa kietomalla hopeanauhaa heille tärkeiden kulttuuristen symbolien ympärille. Enkeleitä roikkui palmuissa. Jeesuslapsi uinui lohikäärmeen sylissä. Tätä on suvaitsevaisuus. Tätä on kulttuurien kohtaaminen. Emme kaivanneet lanttulaatikkoa emmekä rosollia. Maistelimme paikallisia makuja – ja nautimme! Tosin pieni haikeus lapsia kohtaan käväisi mielessä, olisipa mukava jos hekin olisivat täällä. Ehkä joku kerta teemme ja koemme tämän yhdessä!

Hotelli tarjosi jouluaaton iltana vieraille ohjelmallisen illallisen. Huikea ruokailu. Korkeatasoinen kattaus. Ohjelmana oli thaimaalaista tanssia ja tonttuhupailua. Joulupukkikin löysi maisemiin. Kyllä tämä maisemanvaihdos kannatti.

Loma eteni suunnitellun suunnittelemattomasti. Olimme jo nauttineet hotellin palveluista (postaus Etsin lepoa, löysin jokakin aivan muuta), käyneet läheisissä Krabi Townissa ja Ao Nangissa (postaus kaksi erilaista Krabia).

Merellinen päivä

Kävimme myös paikallisen matkanjärjestäjän järjestämässä koko päivän kestävällä veneretkellä merelle ja lähisaariin. Mikäpä siinä, vietetään vaihteeksi rentouttava päivä merellä! Venettä ei onneksemme sullottu aivan täyteen, vaan juuri sopivasti. Veneen keula käännettiin heti aamusta kohti Phi Phi -saaria, jotka tunnetaan myös The Beach -elokuvasta.

img_0184 img_0188
Suuntasimme Ko Mai Phaille. Turkoosinsininen meri kätki sisäänsä oman mahtavan maailmansa, jota pääsimme ihastelemaan uinti- ja snorklaustauoilla. Rantauduimme saarelle ja ihailimme silmiähiveleviä maisemia näköalapaikalta. Siellä söimme mahtavan aterian.
Laineilla keinuessa ohi kiitivät monet kuvaukselliset maamerkit.
Kaksi viikkoa samassa paikassa, samassa hotellihuoneessa. Vaikka kävimme hotellin ulkopuolella (Postaus Kaksi Krabia – Krabi Town ja Ao Nang), kyllä tähän laitostuu. Pian alkaisimme valtaamaan joidenkin turistien tapaan aurinkotuoleja ja kilpailemaan parhaista aamiaisalueen pöydistä.

Kun alkaa muistella kaiholla omaa vaatimatonta aamupalaa omassa kodissa, on aika palata takaisin Suomeen! Taas jaksaa! Eikä aikaakaan, kun tämä pohjoinen puolisko kääntyy ja maa herää pitkällisen ja raskaan talviunen jälkeen, sen ydinnesteet alkavat liikkua ja kohista lämpenevässä mullassa.

Edellinen artikkeliBudapest – pulppuavan veden voima
Seuraava artikkeliKaksi erilaista Krabia – Krabi town ja Ao Nang

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi