Budapest on Unkarin pääkaupunki. Tonava virtaa kaupungin halki ja jakaa sen kahteen osaan: läntiseen Budaan ja itäiseen Pestiin. Budan puolella on korkeita kukkuloita, mutta Pest on alavaa tasankoa. Olemme jälleen kahden erilaisen kaupunginkuvan äärellä.

4ab58641-ec05-4388-a3a3-25fc657d2b49

Timo piti Budapestistä, minä en. Kaupunki ei avautunut minulle. Tai oikeastaan minä en avautunut kaupungille. Tein sen virheen, kuten niin moni tämän ikäinen nainen tekee. Lähtee lomalle virkistäytymään, mutta aivan liian väsyneenä ja itsensä työhön antaneena. Energiani olivat vähissä ja Budapestin nähtävyyksien runsas valikoima sai minut ryytymään entisestään. Lokakuun kelmeä aurinko ja pustalta puskeva hyytävä tuuli kyyristi minua vielä enemmän läjään. Keskustelin Timon kanssa olotilastani, ja teimme sen ainoan ja oikean ratkaisun. Tällä matkalla unohdamme matkaoppaat ja menemme rentous ja nautiskelu edellä. Jippii! Tunsin oloni jo kevyemmäksi.

Vastaus rentoutumiseen löytyi vedestä. Vesi on elämän symboli. Budapestissä on vahva kylpyläkulttuuri ja täällä on monia vaihtoehtoja. Budapestin termaalikylpylät ovat itse asiassa maailmankuuluja, ja kaupungissa on yli sata kuumaa lähdettä, enemmän kuin missään muussa pääkaupungissa. Kylpylöiden historia alkaa jo roomalaisten ajoilta – roomalaisetkin rentoutuivat mielellään luonnon muovaamissa lähteissä, ja heidän muinaisen kaupunkinsa nimikin, Aquincum, viittaa lähteisiin ja veden paljouteen.

Valitsimme Szechenyin kylpylän. Se on Budabestin suurin, itse asiassa se on yksi Euroopan suurimmista. Se on erittäin suosittu kohde turistien, mutta myös paikallisten keskuudesta. Kylpylä on kaunis, siisti ja monipuolinen. Sinne on rakennettu 18 erilaista kuumaa allasta, joista 15:sta vesi pulppuaa maan alla olevista kuumista lähteistä. Lämpö vaihtelee altaissa 20 – 45 asteeseen. Täällä on myös lukuisia höyrykylpyjä ja saunoja. Myös iso ulkoallas oli vaikuttava. Tämä kylpylä oli väsyneen kehoni ja mieleni keidas. Juuri oikea paikka tulla elpymään ja keräämään itseensä kadottamansa voimat!

img_0240

Maan alta pulppuava lämmin vesi on täynnä hoitavia mineraaleja. Niiden parantavista voimista on paikallisilla monenmoista ihmetarinaa kerrottavanaan. Toki myös tieteellisiä todisteitakin löytyy. Minulle on tässä vaiheessa aivan sama, ovatko tarinat totta vai ei. Tunsin lämmön ja mineraalien tulevan iholle ja imeytyvän ihon alle. Taivaallista! Uskon, että vesi ei ole itsenäinen ja erillinen aine, vaan sen ominaisuudet ovat riippuvaisia olosuhteista ja ympäristöstä. Tässä maaperässä on sitä jotain. Olen pumpulissa!

Altaissa istutaan vieri vieressä miehet ja naiset. Toki uimapuvut päällä. Kukaan ei tunnu kiinnittävän huomiota toisen ulkomuotoon, täällä jokainen saa olla luojansa luoma. Paikalliset vanhat rouvat huomaavat minun autuuden ja innostavat minua vielä tehokkaampaa rentoutukseen: kannattaa vuorotella kylmän ja kuuman altaan välillä. He ovat ylpeitä tästä paikasta ja kaupunkinsa kylpyläkulttuurista. Olen jo nirvanassa! Poissa on työn raskaan raadanta, syysflunssan alkuaivastukset! Tämä on ehdottomasti sitä mitä haluan juuri nyt ja varmasti myös uudestaan. Näen saman välähdyksen myös mieheni silmissä.

Kylpylän jälkeen olo on todella rento. Jopa unelias. Istahdamme nauttimaan lasillisen unkarilaista punaviiniä.

Pieni siesta ja sen jälkeen syömään hyvää illallista. Suosittelemme toisillekin Gerloczy ravintolaa, siellä on sekä ranskalaistyyppinen suosittu ulkoterassi, että erittäin viehättävät sisätilat. Unkarilaiset osaavat palvelukulttuurin. Ruokakulttuuri on vinhaa vauhtia kehittymässä. Takuuvarmaa on syödä ankkaa.

img_0224

Seuraavana päivänä paistoi jo hieman aurinko. Pustan tuuli oli taittunut ja minäkin olin jo elpyneempi. Ehkäpä sitä nyt voisi jossakin käydä. Käydään missä käydään. Yksi mielenkiintoa herättävistä oli Budan Linnavuori (Várhegy). Se lieneekin kaupungin tärkein yksittäinen nähtävyys. Pidimme ajatuksesta, että se oli vanhan kaupungin laaja alue. Siellä oli siis erinomaista kävellä, liikkua raittiissa ilmassa turhia ponnistelematta. Hengailla ja ottaa iisisti. Alueeseen tutustumiseen voi hyvinkin käyttää puolikin päivää. Ja meillähän oli aikaa. Linnanvuorella oli erittäin kauniita katunäkymiä, vanhaa arkkitehtuuria ja tähän vuoden aikaan sangen vähän turisteja. Jotkut ostospaikat olivat sulkeneet jo ovensa seuraavaa kautta odottaen. Tämä ei meitä haittaa, sillä ostamme harvoin mukaan mitään heräteostosta matkamuistoksi. Tärkeintä ovat kokemukset ja

Budapestin rakennuksista tunnetuimpia on Kossuth Lajosin aukion laidalla Tonavan rannalla sijaitseva Budapestin uusgoottilaista tyyliä edustava parlamentti eli eduskuntatalo. Rakennus on hyvin näyttävä kupoleineen ja torneineen. Se on yksi Euroopan hienoimmista parlamenttitaloista. Tämä riittääkin tälle päivälle.

Matkat ja lomat ovat erilaisia. Ikä tuo syvyyttä, emme enää niin helpolla astu loman odotuksen virittämään ansaan, matkaoppaiden tykittämiin nähtävyyksien vyörytyksiin. Tämän me halusimme kirkastaa kantavaksi teemaksi jatkossakin. Sitä toteutimme tulevassa Etelä-Amerikan kolmen ja puolen kuukauden matkalla. Matkat tulee tehdä fiiliksellä. Matkakohteet, kaupungit tai nähtävyydet eivät määritä meitä, vaan me määritämme itsemme, sen mitä teemme ja miten teemme.

Täällä Budapestissa nähtävyydet jäivät meiltä vähemmälle, parasta oli liikunnan, levon ja hyvän ruuan yhdistelmä. Kaikki kohtuudella nautittuna. Mutta jossakin voi ja tulee ylittää kohtuuden rajat – se on lempeys ja rakkaus. Sitä ei kannata miehenä ja vaimona toisiltaan säästellä!

Edellinen artikkeliCavtat – illan lempeitä maininkeja
Seuraava artikkeliKrabi – joulun taikaa

2 KOMMENTTIA

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi