Lovćen (serbokroaatiksi Ловћен) on lounaisessa Montenegrossa sijaitseva vuori ja kansallispuisto. Vuoren kaksi suurinta huippua ovat Štirovnik (1 749 m) ja Jezerski vrh (1 657 m). Lovćen sijaitsee aivan Adrianmeren rannalla mutkaisen tien Kotorinlahden päässä. Myös Kotorin rannikkokaupunki sijaitsee Lovćenin ja toisen kalkkikivijätin, Orjen-vuoren, varjossa.

abd34ad9-e382-4194-8314-408d56405f94 2bf736e7-223d-4ba0-a41e-84af85b3be04

Lovćenin rinteiden piirteet ovat hyvin kivisiä ja niissä on kuiluja ja halkeamia. Vuori on sekä merellisen että mantereisen ilmaston vaikutuksen alainen, mikä johtuu sen sijainnista Adrianmeren ja Montenegron sisämaan välissä. Ilmasto on antanut mahdollisuuden monipuolisen ja poikkeuksellisen kasvilajien synnylle.

Alueesta tehtiin kansallispuisto vuonna 1952. Perustamissyinä olivat luonnonolosuhteiden lisäksi myös alueen historialliset, kulttuuriset sekä arkkitehtoniset perinteet.

Njegos mauseleumi – mahtipontista

Lovcenissa ei ole pelkästään luonnon muovaamaa maisemaa, vaan siellä sijaitsee Montenegron hallinto- ja kulttuurihistoriallisesti tärkeä arkkitehtooninen rakennus. Jezerski Vrh (1657 m) huipulle rakennettiin vuosien 1970-1974 aikana Montenegrolaisruhtinaan Petar II Petrović-Njegošin muistoksi mausoleumi. Alueen pohjoispäädyssä sijaitseva pieni Njegusi kylä oli Montenegron kuningasperheen, Petrović-suvun, synnyinpaikka. Ruhtinasta pidetään suuressa arvossa ja valtakuntannan suurena hallitsijana. Häntä pidetään myös runoilijana ja filosofina, jonka teoksia pidetään yhtenä tärkeimmistä Montenegron ja Serbian kirjallisuudessa. Ruhtinaan viimeisenä toiveena oli, että hänet haudataan Lovceniin. Paikalle oli jo aiemmin rakennettu vaatimaton hautakappeli hänen edeltäjilleen. Monien värikkäiden vaiheiden jälkeen ruhtinaalle päätettiin kuitenkin rakentaa oma hautarakennus, josta tulikin heti valmistuttuaan erittäin merkittävä nähtävyys.

img_0063

Mauseleumin ulkonäöstä ja mittasuhteista voi jokainen muodostaa oman näkemyksensä. Useat sanovat sitä upeaksi, vetovoimaiseksi ja mahtavaksi. Joka tapaukseksi se on tehty suuresta arvostuksesta maan ruhtinasta kohtaan. Mitään osaa hautarakennuksesta ei ole tehty pienesti tai vaatimattomasti. Kaiken kruunaa yhdestä 28 tonnin painoisesta mustasta graniitista veistetty Petar II Petrović Njegoš´n patsas kotkan siipien kera. Kaksi graniittista vartijaa vartioi Montenegron suurta sankaria. Mauseleumi on sijoitettu yhdelle kansallispuiston komeimmasta kohdasta, toiseksi korkeimman vuoren huipulle. Meidän mielestämme massiivinen mausoleumi ahtauttaa vuoriston ilmavuutta eikä ollut myöskään vuoristomaisemalle kaunistus.

img_0233

Mauseleumin sijoittaminen korkealla vuorelle on ymmärrettävää. Korkeus antaa hautarakennukselle ylimaallisen vaikutelman. Jokaisen ylös haluavan on kavuttava kaikki 461 porrasta, joka korostaa tätä vaikutelmaa. Jokaisen portaan myötä, tunnet pieneneväsi ja rakennuksen monumenttaalisuus kasvaa. Portaiden ylös kävely kuitenkin kannattaa, sillä mauselemin pyöreältä näköalatasanteelta on 360 ° upea panoraamanäkymä Lovcenille aina Adrianmerelle asti.

Edellinen artikkeliCetinje – entistä kuninkaallista loistoa
Seuraava artikkeliSerpentiinitie Kotorinlahti -paras terapeutti

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi