Cetinje (Цетиње) on kaupunki ja kunta Montenegron eteläosassa. Täällä me yövyimme matkallamme kohti Kroatian rajaa. Paikka jäi mieleen ennenkaikkea mielenkiintoisen historiansa takia. Se on ollut Montenegron pääkaupunki, jonka vuoksi siellä oli runsaasti upeita rakennuksia, kuten Cetinjen luostari, Vlaškan kirkko (1450), entinen kuninkaallinen palatsi Biljarda, useat upeat museot, Zetskin kuninkaallinen teatteri sekä useat upeat entiset ulkomaiden lähetystöt. Kaupungin yllä leijui entisten hyvien aikojen loisto.

Cetingen luostari
Cetinjen luostari

Cetinjen syntyjuuret ovat sidoksissa Montenegron itsenäisyyden tunnustamiseen. Se tehtiin virallisesti Berliinin kongressissa vuonna 1878. Tuon jälkeen Cetinjeä varustettiin kilvan pääkaupungin arvolle sopivaksi. Kaupungin kasvot pestiin hajustesaippualla ja rakennukset ehostettiin värikkäin maalein ja kultaisin brodeerauksin. Ruhtinas (myöhemmin kuningas) Nikola I Petrovićin valtakaudella varustelu jatkui muun muassa rakentamalla useita julkisia rakennuksia, kuten kaupungin ensimmäinen hotelli Lokanda, uusi kuninkaallinen palatsi, tyttökoulu ja sairaala. Vuonna 1910 Montenegrosta tuli kuningaskunta, jolloin valtiovallan symboliksi rakennettiin komea hallitusrakennus.

Kuninkaallinen hohdokkuus alkoi himmetä ensimmäisen maailmansodan jälkeen, kun Montenegro liitettiin Jugoslavian kuningaskuntaan. Cetinje menetti tuolloin asemansa valtiollisena pääkaupunkina nykyiselle Podgoricalle. Kaupungin katukuvan rikkonaisin kerrostus näkyy toisen maailmansodan jälkeen tehdyissä rakennuksissa. Tuolloin Jugoslaviasta tuli sosialistinen valtio ja perustettiin Montenegron sosialistinen tasavalta. Pääkaupungin statuksen menettäminen saattoi kuitenkin olla Cetinjen pelastus, sillä sen myötä kaupunki välttyi hurjimmilta kommunistityylisiltä hallintorakennushankkeilta ja kuninkaan statusta symboloivien rakennusten tuhoamiselta.

Cetinje sai kuitenkin myös omat mammuttihankkeensa. Kaupungista haluttiin tehdä – suuri ja mahtava – teollisuuskaupunki, ja sinne perustettiin muun muassa kenkä- ja makeisteollisuutta. Nämä tehtaat lopettivat toimintansa kommunismin romahduksen myötä.

Cetinjen mielenkiintoa lisää myös sen sijainti. Kaupunki sijaitsee lähellä Lovćen nimistä pyhää vuorta, josta Montenegro on saanut nimensä. Jätämme tämän kuninkaallisen kaupungin taaksemme ja suuntaamme Lovcenin kansallispuistoon. Otimme kuitenkin mukaamme hieman kuninkaallista taikapölyä.

Edellinen artikkeliKolasinista Sveti Stefaniin – koko kattaus
Seuraava artikkeliNjegos – panoraamanäkymä Lovceen

KOMMENTOI ARTIKKELIA

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi